banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Maj 2025, 07:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 51 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Feb 2013, 20:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Forumaši prije pet godina su bili mnogo inteligentniji.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2013, 20:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2012, 17:26
laoce je napisao:
Bik koji sedi je napisao:
A možda samo govorimo o različitim tipovima inteligencije, primitivni čovjek je mogao da uhvati životinju golim rukama i da zapali vatru bez upaljača, a moderan čovjek zna da, recimo koristi komp, svira klavir, smišlja viceve i za*ebancije...
I danas hvatamo zivotinje golim rukama, sem sto nisu tako brze kao nekada - inteligencijom smo ih pripitomili i oducili od bjezanja. Neko je izumio upaljac ......
Slažem se da su ljudi superiorniji nego prije zahvaljujući svojoj inteligencije i izumima, ali ako pogledamo nekog iz mase, smatram da je gluplji nego prije jer baš ima taj upaljač i pripitomljene životinje, odnosno sve mu je gotovo, servirano. I dalje će biti napretka, i dalje će pojednici raditi i smišljati da cijelom čovječanstvu bude lakše, ali neki prosječan čovjek će biti gluplji jer ne mora da napreže moždane vijuge jer sve ima gotovo.

A možda je odgovor na temu da se inteligencija sveukupno ne mijenja, masa je sve gluplja i nesposobnija, a naučnici misle za njih i svojim izumima održavaju neki balans, ako me kontate. :)

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2013, 21:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Silhouette je napisao:
Bik koji sedi je napisao:

Pogledati ko nije; film nije kvalitetan ali je vizija budućnosti i dokaz ovog gore: http://www.imdb.com/title/tt0387808/

Potpis.. taj film je prvo što mi je palo na pamet kad sam vidjela naslov teme..

Usput, preporuka za knjigu ''1984'', George Orwell. Snjimljen je i film http://www.imdb.com/title/tt0087803/?ref_=fn_al_tt_1)...

Meni je najžalije od svega što hvatam sebe da radim stvari koje totalno nemaju smisla, a nekada čak i izgovorim nešto što realno nikada nisam kroz svoje analize smatrala ispravnim/tačnim/prihvatljivim.. Masovno trovanje svim mogućim debilitetima..sa svih strana.. pogrešne informacije, pogrešne vrijdnosti, a samim tim i pogrešni ljudi..
E sad, ako prirodna selekcija čini svoje, ako su prije slabiji izumirali, a sada čine većinu nešto mora da se uradi.. Možda je najveći problem što svi samo ćute.. brate dragi hebao vas i net i forumi... iznesi svoje mišljenje u javnosti, učini nešto zaboga.. Još gluplji je čovjek koji sebično svoju pamet čuva, ne da nikom, i smije se budalama.. Da mi je znati samo jedan razlog zašto je bolje ćutati? I zašto većina ''pametnih'' to radi? Možda je broj ''pametnih'' još manji nego što mislimo... ''Save the trees, save the bees, save the whales, save those snails..'' a nismo naučili ni da se brinemo jedni o drugima... Čovjek je seeeebično biće.. to nas uništava..

Joj Silhouette,sto si ti navailo.

Eh brale vidim da si nastupio kao buntovnik i neko ko hoce da pita pitanja, neko ko bi da pali mase da podignu glave skoro da ne kazah kao neki sacuvaj me boze i sakloni onaj, onaj rrrrevolucionar..uh !!!
Bio je jedan takav prije 2000 godina pa znas kako je zavrsio.
I zato sinko moj trpi na ovom svijetu i budi pokoran pa ces biti nagradjen i blazen poslije....
Ma salim se brale moj u pravu si ti,niko nista ne pita masa guta i pliva.

A sto cute, cute jer imaju razloga.
Moj djeda je meni govorio sinko neki ljudi ti cute jel nemaju sta rec, tako izgledaju mudriji, pametniji i vazniji. A iza toga se krije prazan um zaostalost i jad, nedaj boze da progovore.
A moj djeda nikad nije lagao.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2013, 23:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Brale, Siluet je žensko. :D
Uvijek je bilo revolucionara i onih koji se utapaju u masi, tj. onih koji štrče i onih koji su utopljeni, ništa se nije promijenilo.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2013, 15:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Uvijek je bilo revolucionara i onih koji se utapaju u masi, tj. onih koji štrče i onih koji su utopljeni, ništa se nije promijenilo.

Uh brale jesam corav,pored ostalog uhh.

Ups sorry… ma nije namjerno,eh slijepac.

Trebao sam i zakljucit da to dolazi ste strane. Ladies, su uvijek bile te koje su gurale,davale ideje,mislile jos od pecininski dana pa do Maricke a.k.a Ajnstajn.

Sjeti se samo kako je pocelo.
Bio je to hladan, mracan kisni dan. On je sjedio u pecini na kamenu ukocena pogleda, prazan bez trunke nadahnuca hvatao muhe a ona ce: “Runki urk urk, uuuur!!!” to je znacilo: Izadji vani potrazi nesto za jest djeca su gladna, mrdni se heeeej!!!
Onda on iz mrtvila zakoraci vani.... dalje je sve poznato.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2013, 17:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
vala ne znam s kakvim si ti ladies izlazio i gdje tačno al meni fala bogu još niti jedna nije gurala.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2013, 18:03 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:37
Brale001 je napisao:
Talija je napisao:

Uh brale jesam corav,pored ostalog uhh.

Ups sorry… ma nije namjerno,eh slijepac.

Trebao sam i zakljucit da to dolazi ste strane. Ladies, su uvijek bile te koje su gurale,davale ideje,mislile jos od pecininski dana pa do Maricke a.k.a Ajnstajn.

Sjeti se samo kako je pocelo.
Bio je to hladan, mracan kisni dan. On je sjedio u pecini na kamenu ukocena pogleda, prazan bez trunke nadahnuca hvatao muhe a ona ce: “Runki urk urk, uuuur!!!” to je znacilo: Izadji vani potrazi nesto za jest djeca su gladna, mrdni se heeeej!!!

Onda on iz mrtvila zakoraci vani.... dalje je sve poznato.

Slika
Izzard je napisao:
vala ne znam s kakvim si ti ladies izlazio i gdje tačno al meni fala bogu još niti jedna nije gurala.

i prsti se računaju!

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2013, 20:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

apokalipto je napisao:
shakal je napisao:
Lose si ti to protumacio. Sav napredak i luksuz modernog zivota koji danas imamo nam je omogucio intelekt. Od koje god tacke u istoriji krenes prema danasnjici napredak je vise nego ocit, u bilo kojoj oblasti. A tako ce se i nama neko 2313 smijati kako smo bili glupi i zaostali.

Pa mozda nas razvoj intelekta ima svoj vrhunac nakon kojeg ce nam inteligencija poceti opadati ako nesto ide naprijed moze da ide i unazad npr imas slucaj rimskog carstva i poslije njega mracno doba niko nemoze sa sigurnostcu tvrditi da cemo biti jos napredniji u buducnosti.

Hej apokalipto mislim isto da je malo pomjesano nesto ovdje.

Prvo promjene u ljudskom drustvu su jedno a razvoj covjekovog intelekta je nesto drugo.
Sve se ovjde u postu izmjesalo genetika,matematika,filozofija i sociologija,antropologija .

Razvoj ljudskog intelekta nije auto na auto putu pa da ide sad naprijed sad nazad.
Ako se govori o jednom aspektu covjekovog intelekta recimo kao ukupnom covjekom znanju. U buducnosti cemo sigurno vise znati nego danas.
To je neminovnost.
Da li cemo biti napredniji to je druga prica.
Povezivat direktno razvoj intelekta i “napredak” drustva ne stoji.

Nije poslije rima doslo mracnjastvo sto je covjekov intelektualni razvoj isao nazad .

Primjer za obrnuto, evo nase savremeno drustvo, reci cemo sigurno je naprednije od tog srednjeg vijeka mracnjastva. Sigurno da je Hitler za Kopernika bio daleka buducnost a da li je bio napredni nebi o tome.
Da li je Hitler imao razvijen intelekt, naravno da jeste Hicin IQ oko 141 u poredjenju sa njim N.Mandela oko 120 je “nerazvijena” beba.
Znaci po tome napredno drustvo dalo inteligentnog Hicu ... naravno da ovo nema nikakve veze.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 00:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
Danas ima sve na televiziji...

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 20:11 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jan 2013, 03:10
apokalipto je napisao:
Današnji ljudi znatno su manje inteligentni od svojih predaka, ustvrdio je američki genetičar dr. Gerald Crabtree sa Sveučilišta Stanford. Crabtree je iznio teoriju prema kojoj je prirodna selekcija odavno prestala favorizirati ljudsku inteligenciju, zbog čega smo puno gluplji od pripadnika ljudskog roda koji su živjeli prije nekih 2000 godina.

- Mi smo kao vrsta iznenađujuće intelektualno osjetljivi i možda smo vrhunac inteligencije dostigli u razdoblju prije 2000 do 6000 godina - izjavio je Crabtree za britanski Guardian.

Prema Crabtreeovoj teoriji, kad bismo imali prilike upoznati nekog od antičkih Grka, pokazalo bi se da je puno inteligentniji od nas. Razlog je tome, objašnjava znanstvenik, činjenica da je prirodni odabir prestao favorizirati inteligenciju nauštrb nekih drugih karakteristika.

Genetičar je utvrdio da je inteligencija u doba prije nekih 6000 godina bila daleko važnija odlika, jer su se naši preci lovci-sakupljači svakodnevno suočavali sa situacijama u kojima su glavu izvlačili samo najmudriji. Zbog golemog evolucijskog pritiska na drevne pripadnike vrste Homo sapiens iz igre su ispadali tupavci, a pametni su imali priliku poživjeti i prenijeti svoje gene na potomstvo.

Još je jedan razlog tome što smo sve gluplji, upozorava Crabtree. Prema najnovijim istraživanjima u oblikovanje ljudske inteligencije uključeno između 2000 i 5000 gena, ali na mnogima od njih su, ističe znanstvenik, tijekom vremena nastale mutacije koje oštećuju intelekt.

- Suvremeno ljudsko društvo je snažno uglavnom zahvaljujući vrlini obrazovanja - zaključio je Crabtree.

Izvor "Slobodna Dalmacija"

kako se razvijala inteligencija tako se razvijalo nesto da joj parira

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2025, 11:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jul 2013, 12:48

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 51 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]