banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 01:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Sep 2005, 18:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Avg 2005, 09:10
Čedomir Jovanović, direktor Centra za modernu politiku

Čedomir Jovanović: Koštunica odveo Srbiju u prošlost
Haški tribunal je osnovan kako bi se pomoglo državama bivše Jugoslavije da zaborave prošlost i spreče njeno ponavljanje, kaže Čedomir Jovanović, direktor Centra za modernu politiku, prvi čovjek Liberalno-demokratske frakcije DS-a i bivši potpredsjednik Vlade Srbije.

Umjesto potpune saradnje i korištenja pružene šanse, tvrdi, vlasti isporučuju haške optuženike kako bi sačuvali svoje pozicije. Kroz tu prizmu Jovanović gleda i na slučaj Radovana Karadžića kojeg sve češće i sve više ljudi poziva da se preda.

"Pozivi na predaju Radovana Karadžića koje su nedavno uputili vladika Amfilohije i Karadžićeva porodica su neiskreni", vjeruje Jovanović.

NN: Zašto mislite da su ti pozivi neiskreni?

JOVANOVIĆ: Poziv Amfilohija na predaju Karadžića je neiskren, jer mu je predložio da se preda Haškom tribunalu, jer bi mu tamo bilo bolje nego u rupi u kojoj se krije. Nisam primetio da je rekao Karadžiću da treba da se preda kako bi se raščistilo šta se desilo u Bosni devedesetih godina. Takođe mislim da je i poziv Karadžićeve porodice na njegovu predaju manipulacija. To je samo dosipanje ulja na vatru, jer nisam primetio da je iko od njih pokazao razumevanje za ono što se dešavalo u BiH.

NN: Kako ocjenjujete saradnju SCG i BiH sa Hagom?

JOVANOVIĆ: Čini mi se da se pitanje saradnje sa Hagom svelo na ekstradiciju optuženih u situacijama od kojih direktno zavisi nečiji opstanak na vlasti. Moramo se suočiti sa suštinom problema i konačno shvatiti da je život važniji od smrti.

Ljudi koji su otišli navodno dobrovoljno u Hag, samo su otišli u novu prekomandu. Oni su do juče bili vojna pošta Srebrenica, danas su vojna pošta Hag i to su uradili u ime opstanka pukih izvršilaca čiji je koncept bio razbijanje jedne sjajne zemlje. Ljudi moraju da shvate da je Haški tribunal napravljen da bi se našim društvima pomoglo i kroz taj proces sprečilo ponavljanje svega što nam se dogodilo.

NN: Kako ocjenjujete nedavno hapšenje Momčila Mandića?

JOVANOVIĆ: Mandić je bio izvršilac Karadžićeve politike i Krajišnikove volje. To hapšenje pokazuje da se definitivno suočavamo sa istinom što pokazuje i hapšenje Petrača u Grčkoj, Mandića u Crnoj Gori, a Milošević je već u Hagu. Ljudi će konačno shvatiti da se iza nacionlnih interesa krila brutalna pljačka.

NN: Smatrate li da će to obuzdati kriminal na području Balkana?

JOVANOVIĆ: Kriminal nikada nije poznavao nacionalne ni etničke granice. Legija i Gotovina su zarađivali za život ubijajući po Cazinskoj Krajini, Banjoj Luci, Beogradu, Zagrebu i gde god treba, pri tom se sjajno zabavljajući kao Tuđman i Milošević crtajući Bosnu na salvetama.

NN: Koliki je danas uticaj Srbije na RS?

JOVANOVIĆ: Uticaj Srbije na RS se oseća nezavisno od odnosa dve vlade ili predsednika. Mi ovde moramo biti više ekonomski prisutni i svojim primerom pokazati kojim se putevima može afirmisati RS i to na polju obrazovanja, zdravstvene zaštite ili ekonomije.

Međutim, kad pogledate u pravcu Beograda možete videti samo negativne primere. Građani RS i BiH su platili veliku cenu tako da je obaveza Srbije da pomogne razvoj i modernizaciju regiona.

NN: Može li se uporediti situacija u Srbiji i BiH?

JOVANOVIĆ: Mnogo je progresivnija atmosfera u BiH i RS nego li u Srbiji. Za mene su prioriteti društva koja se vezuju za prosperitet obrazovanja, nauke, zdravstva, ekonomije... Mislim da je puno pozitivnih pomaka koji se dešavaju u BiH. Mi moramo da počnemo stvarati društvo, a ne državu. To će moći da urade političke snage koji mi sami stvorimo.

NN: Kako izgleda danas situacija u Srbiji za koju tvrdite da ne ide naprijed?

JOVANOVIĆ: Vlada Vojislava Koštunice je u diskontinuitetu sa onim što je uradio Zoran Đinđić i mi praktično živimo ponovo u prošlosti. Poslednje potvrde za to su povlačenje optužnice protiv Mire Marković i Marka Miloševića. Građani Srbije su danas taoci političke odluke predsednika Borisa Tadića da bude u kohabitaciji sa Vladom Vojislava Koštunice. Sada imamo situaciju da su u Srbiji svi vlast i svi opozicija.

NN: Da li je Koštuničina vlada u krizi i da li su na vidiku novi izbori u Srbiji?

JOVANOVIĆ: Koštuničina vlada dugo traje jer sve što je u Srbiji loše traje dugo. Tu vladu u zavisnosti od situacije i potreba podržavaju i Demokratska stranka i Srpska radikalna stranka. Očekujem da će izbori biti 2007. godine. U Srbiji danas nema definisanih alternativa sadašnjoj vlasti i zbog toga je liberalno-demokratska frakcija za kratko vreme našla uporište kod velikog broja građana. Zbog toga ćemo uskoro i zvanično formirati stranku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 00:50 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 00:52 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 08 Maj 2005, 11:51
Kakav lik jbt, bar sam se dobro nasmij'o ako nista drugo.
Eh da, Amfilohije NIJE pozvao Karadzica na predaju.

EDIT: Mislim ako cemo vec o politici imam na umu da otvorim jednu temu o arapskim dzamijama u BiH u kojima su usposabljali teroriste Al Kajde.Neznam dje da stavim posto je Politika zakljucana ali vidim da se moze i ovdje, ipak je to problem drustva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 00:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
Чедо дрога :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

2. Србска Србија
Срби су једини историјски државотворан народ у Европи који нема своју националну државу. Другим речима, Срби су једини историјски државотворан народ у Европи који у XXI век улази без решења свог националног питања.
Србско национално питање данас гласи: хоће ли Срба уопште бити или ћемо нестати мучки побијени од Шиптара, потурица и усташа и изгинути од јудеомасонских НАТО убица? Хоће ли Срба уопште бити или ћемо у име демократије и такозваних људских права нестати удављени у септичкој јами Сорошeвог отвореног друштва и Новог светског поретка? Хоће ли Срба уопште бити или ће нашу децу и нас потпуно уништити секташи и белосветски криминалци?
У XXI веку, веку највећих искушења која нам предстоје, Србство може да опстане само у својој националној држави - србској Србији, чији Устав мора да почиње речима: "Србија је држава србског народа и осталих држављана који живе у њој"!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 01:09 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 08 Maj 2005, 11:51
Srbin PRAVOSLAVAC je napisao:
Чедо дрога :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

2. Србска Србија
Срби су једини историјски државотворан народ у Европи који нема своју националну државу. Другим речима, Срби су једини историјски државотворан народ у Европи који у XXI век улази без решења свог националног питања.
Србско национално питање данас гласи: хоће ли Срба уопште бити или ћемо нестати мучки побијени од Шиптара, потурица и усташа и изгинути од јудеомасонских НАТО убица? Хоће ли Срба уопште бити или ћемо у име демократије и такозваних људских права нестати удављени у септичкој јами Сорошeвог отвореног друштва и Новог светског поретка? Хоће ли Срба уопште бити или ће нашу децу и нас потпуно уништити секташи и белосветски криминалци?
У XXI веку, веку највећих искушења која нам предстоје, Србство може да опстане само у својој националној држави - србској Србији, чији Устав мора да почиње речима: "Србија је држава србског народа и осталих држављана који живе у њој"!

Ostvarice se prorocanstvo koje kaze da ce ostati Srba dovoljno da stanu pod jednu krusku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 01:28 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Postovani Srbine, pravoslavac, ja te molim da procitas moj sutrasnji komentar na temu "nacionalizam". To ce biti cisto psiholoski pristup, obradjen u strucnoj literaturu. Tu ces naci puno onih stvari koje sada bombasticno istices. Te tvrdnje nisu nove, to su stare izlizane tvrdnje, a tu problematiku u bivskoj Yu istrazivali su sociolozi i psiholozi, kako komunisti uvijek znali kakva sve misljenje kolaju medju pojedinim narodima, pa su u tom cilju i predlagane mjere za sprcavanje. Ta istrazivanja kasnije su koristili poluticari iz Hrvatske i Srbije za raspirivanje svoga nacionalizma. Sev to moze saznati ako sutra procitas komentar o nacionalizmu. Moj pozdrav velikom Srbinu pravoslavcu, ranije Mladicevim sinovima, Srbiji itd. Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 03:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Avg 2005, 09:10
" Nisam primetio da je rekao Karadžiću da treba da se preda kako bi se raščistilo šta se desilo u Bosni devedesetih godina. Takođe mislim da je i poziv Karadžićeve porodice na njegovu predaju manipulacija. To je samo dosipanje ulja na vatru, jer nisam primetio da je iko od njih pokazao razumevanje za ono što se dešavalo u BiH."

Ovo mu je najbolji komentar...sa ovim je rekao sve o onome sto se desava danas.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]