banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 14:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Dec 2011, 13:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 03 Mar 2009, 15:14
sinoc prilog na dnevniku,od 121 zahtjeva u prosloj godini,udomljeno 6 djece!!!!!

zbog necijeg interesa unistavaju sirotoj djeci priliku za normalnim domom i zivotom boljim nego u sirotistu,nemoguce da od 120 zahtjeva samo 6 ispunjava uslove!!!

ima li neko informacija detaljnijih,sta je razlog,prevelik broj zaposlenih pa moraju imati puno djece u domu da se opravdaju finansijski?
kome je u interesu da djeca ne dobiju dom,iako ocigledno postoji veliko interesovanje i mogli bi ih sve kvalitetno udomiti u razumnom roku

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2011, 14:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
Eh sad...koliko ja znam, malo je djece koja su slobodna za usvajanje jer vecina djece je tu jer ima roditelje ali se oni ne mogu o njima starati i nije im oduzeto roditeljsko pravo.
Zatim, cula sam da je kod nas uzasno komplikovana i dugotrajna procedura za usvajanje djece.

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2011, 15:23 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 26 Dec 2010, 17:58
Koliko sam ja upućena, Blackrose je u pravu. Ukoliko dijete ima roditelje koji se nisu odrekli roditeljskog prava dijete ne može biti usvojeno. Ne znam kako ide sa starateljstvom. Biološki roditelj uopšte ne mora da se brine o djetetu na bilo koji način.
Ipak, smatram da ne bi smjelo da toliko djece ostane u domu, ako već ima ljudi koji bi se brinuli o njima.

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2011, 16:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2010, 20:23
PlavaMaca je napisao:
Biološki roditelj uopšte ne mora da se brine o djetetu na bilo koji način.

Kako to?

Treba bagru kastrirati momentalno. Čuj ostavi dijete :roll:
PlavaMaca je napisao:
Ipak, smatram da ne bi smjelo da toliko djece ostane u domu, ako već ima ljudi koji bi se brinuli o njima.

Ne bi smjelo biti uopšte djece u domu.

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2011, 17:13 
Veteran
Veteran

Lako, nažalost, to. Ukoliko je roditelj poznat, a ne želi da se odrekne roditeljstva dijete ne može biti usvojeno. Ima slučajeva kada žene jednostavno ne koriste nijedan oblik kontracepcije, već rađaju djecu koja automatski završe gore. Zna se čiji su i sve, ali šta da radiš? Ne možeš nekoga uhvatiti pa kastrirati, niti ga možeš natjerati da potpiše. Oni ne žele da se brinu o toj djeci, ne željeni su ili kao ne mogu da se brinu o njima, ili dijete nije muško... ali ipak ne žele da ih se odreknu.
Zaboravila sam šta bude u slučaju kada nijedan roditelj nije poznat.
Naravno da ne bi smjelo biti djece u domu, ali male su šanse da će ikad doći do toga da svi budu ili usvojeni ili kod staratelja.
Ako se ovi iz doma plaše da će ostati bez poslova bolje bi bilo da pojednostave zakon za usvajanje, ali da se organizuje pojačana supervizija nad starateljima i usvojiteljima, tako bi imali šta raditi, a djeci bi bilo bolje.
Postoji mnogo načina...:(

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2011, 17:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Kad pročitam ovako nešto pred praznike i u po' zime...
S druge strane, možda im je bolje u Domu sa djecom koja su slične sudbine nego sa takvim roditeljima. Pa i ja kad se osvrnem čini mi se, možda bi mi bolje bilo da sam odrasla u Domu.

To za usvajanje procedura je kako za koga, ne mora usvajatelj čak ni biti u braku, znam to :wink:

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2011, 17:36 
Veteran
Veteran

Ma ne moraju se djeca ni usvojiti, ako je već tolika frka oko toga. Može se biti staratelj.
Lijepo to da se može i ako se nije u braku, ta sam :)

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2011, 17:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Tako je, bitno da se djeci pruži zdravo okruženje i ljubav. Jako bih voljela da nemam toliko obaveza npr. u januaru ili da mogu ići na odmor da ugostim bar jedno dijete nekoliko dana. Pošto nemaju roditelje, vjerovatno nemaju ni tetke, ujake, stričeve, bake...Čini mi se da su to dozvoljavali prije za praznike.

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2011, 21:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
PlavaMaca je napisao:
Ma ne moraju se djeca ni usvojiti, ako je već tolika frka oko toga. Može se biti staratelj.

Kakva je procedura oko starateljstva? I koliko je takvih slucajeva na podrucju BL?

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2011, 21:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
PlavaMaca je napisao:

Još ljepše je ako već nisi u braku da nađeš sebi donatora i da sama sebi rodiš dijete. :wink:
Taj sam.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2011, 01:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Bila je ona priča kako opštine duguju domu nekoliko mjeseci za izdržavanje djece, pa zato mislim da bi samom domu odgovaralo da se što više djece udomi kada već oni što su obavezni da plaćaju izdržavanje to ne čine.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2011, 02:16 
Veteran
Veteran

U vanbraku smo, ne tražimo donatora, hvala na ponudi, što bi rekli kolege sa BBC-a Three's a crowd :D
Staratelj nema ista "prava" kao roditelj. Kad usvojiš dijete ono je tvoje kao da si ga sebi rodila, a kad si staratelj onda kao da ti je štatijaznam, komšinicino, al se brineš o njemu, legalno i javno. :D
Malo sam preumorna za pametna objašnjenja u ovo doba.
Koliko se sjećam dijete još uvijek "pripada" domu, staratelj dobija nadoknadu što se brine za njega....pa je tu onda strah da će to neko raditi samo zbog novca ili mu se neće svidjeti, pa će nogirati dijete kad mu se ćefne...

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2011, 02:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Ja samo da dodam da Dom takođe funkcioniše i na osnovu "bilo koga da imaš, a da ti je rod", te se trudi povezati djecu sa nekim davnim stričevima, ujnama i daidžama. Odnosno, koga god da dijete ima, bio to pa makar i najdaaaaaaaalji rođak, trude se da ostvare kontakt s njim/njom i da ovaj viđa dijete, provodi vrijeme s njim, itd.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2011, 11:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Plavamaco, znam sta je uloga staratelja nego me interesuje kakva je procedura da dobijes jednog od sticenika da bi se starao o njemu? I da li starateljstvo mogu dobiti strani drzavljani?

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2011, 13:03 
Veteran
Veteran

E to nemam pojma, nešto u to čisto sumnjam. Kako bi se rješavalo pitanje prelaska granice i boravka u stranoj zemlji, zbog vremenske ograničenosti boravka. Nravno, ko god da je stvarno zainteresovan najbolje je da se informiše u samoj ustanovi, sve ovo naše je rekla kazala.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2011, 14:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Држава је све то наопако поставила, овамо ће потрошити милионе на лијечење стерилитета умјесто да је убрзала процедуру усвајања и тај новац преусмјерила на усвајање. Ја бих сваком том пару уз усвојено дијете дао 10 000 КМ.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2011, 16:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Jan 2008, 00:39
Naziv teme je pogresan. Uprava doma ne odredjuje ko ce kod njih biti smjesten. O djeci bez roditeljskog staranja odlucuju centri za socijani rad, koji istu smjestaju u domove, starateljske i hraniteljske porodice, ili u najboljem slucaju u usvojiteljske porodice. Pored djece iz Doma R.V. u RS ima preko 500 djece u hraniteljskim i starateljskim porodicama. Sto se tice usvajanja, kao sto su blakrose i PlavaMaca vec spomenula, sam proces je kod nas komplikovan. Najveci problem je u tome sto se dijetetu usvajanjem potpuno mijenja identitet i rodbina djeteta gubi sva prava, a vecina djece iz doma ima bar jednog roditelja, koji iz zdravstvenih ili materijalnih razloga nije u mogucnosti da odgaja dijete. Cesto i sami roditelji zive u potpuno nezdravoj atmosferi (ne biste vjerovali kakvih sve sucajeva ima) pa ljudi iz c. za soc. rad. odluce da je za dijete bolje da odrasta i skoluje se na drugom mjestu. A i usvojiteljske porodice cesto traze iskljucivo malu djecu.

sudoku je napisao:
ima li neko informacija detaljnijih,sta je razlog,prevelik broj zaposlenih pa moraju imati puno djece u domu da se opravdaju finansijski?
kome je u interesu da djeca ne dobiju dom,iako ocigledno postoji veliko interesovanje i mogli bi ih sve kvalitetno udomiti u razumnom roku

Ima li negdje snimak tog priloga? Kazes da postoji veliko interesovanje?! Da li su ljudi zainteresovani samo za usvajanje ili i neki drugi oblik zbrinjavanja?
Slazem se da je za djecu bolje da odrastaju u porodici, pa makar i hraniteljskoj, ali koliko je meni poznato, broj ljudi koji su spremni da budu hranitelji nije velik. Iako radnici u domu ne bi voljeli da ostanu bez posla, sigurno ne bi sprijecili ni jedno dijete da ode u bolju sredinu. Na kraju, to ni nije u njihovoj nadleznosti. A sa druge strane centri za socijalni rad su obavezni da placaju mjesecnu novcanu naknadu za svako dijete sa njihove opstine i domu i hraniteljima, tako da ne vidim razlog zbog kojeg bi njima bilo u cilju da smjeste djecu u djeciji dom prije nego u neku porodicu.

ajkula je napisao:
Plavamaco, znam sta je uloga staratelja nego me interesuje kakva je procedura da dobijes jednog od sticenika da bi se starao o njemu? I da li starateljstvo mogu dobiti strani drzavljani?

Strateljstvo podrazumijeva brigu i o djetetu i o njegovoj imovini (ako je ima) do punoljetstva, i to su obicno dalji srodnici ili c.z.s.r.. Tebe vjerovatno zanima '''hraniteljstvo'' sto znaci samo brigu o smjestaju,njezi i vaspitanju djeteta. Ne znam bas tacnu proceduru, ali otprilike ide ovako: Javis se centru za s.r. Oni te testiraju da li si podobna da budes hranitelj, prodjes kroz neki vid edukacije o hraniteljstvu (kroz razgovore, pismene testove, radionice itd.), upoznajes dijete, potpisujes ugovor i vodis dijete kuci na probni period gjde se testira kako je dijete prihvatilo novu porodicu i obrnuto. Ako je sve u redu, dijete ostaje u novoj porodici uz povremenu kontrolu socijal. radnika.
Ne vjerujem da djeca mogu preci da zive u drugu drzavu, ali postoji mogucnos ''djecijeg dobrotvora'', sto podrazumijeva da bi mozda mogla dobiti dijete o kojem bi se brinula za vrijeme raspusta. Procedura je vjerovatno slicna kao i za hraniteljstvo. Djeca iz Doma Rada do 14. godina svakog zimskog i ljetnjeg raspusta idu u Italiju kod svojih ''porodica''.

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2014, 19:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
zna li neko pobliže koji su uslovi za hraniteljstvo?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]