Naziv teme je pogresan. Uprava doma ne odredjuje ko ce kod njih biti smjesten. O djeci bez roditeljskog staranja odlucuju centri za socijani rad, koji istu smjestaju u domove, starateljske i hraniteljske porodice, ili u najboljem slucaju u usvojiteljske porodice. Pored djece iz Doma R.V. u RS ima preko 500 djece u hraniteljskim i starateljskim porodicama. Sto se tice usvajanja, kao sto su blakrose i PlavaMaca vec spomenula, sam proces je kod nas komplikovan. Najveci problem je u tome sto se dijetetu usvajanjem potpuno mijenja identitet i rodbina djeteta gubi sva prava, a vecina djece iz doma ima bar jednog roditelja, koji iz zdravstvenih ili materijalnih razloga nije u mogucnosti da odgaja dijete. Cesto i sami roditelji zive u potpuno nezdravoj atmosferi (ne biste vjerovali kakvih sve sucajeva ima) pa ljudi iz c. za soc. rad. odluce da je za dijete bolje da odrasta i skoluje se na drugom mjestu. A i usvojiteljske porodice cesto traze iskljucivo malu djecu.
sudoku je napisao:
ima li neko informacija detaljnijih,sta je razlog,prevelik broj zaposlenih pa moraju imati puno djece u domu da se opravdaju finansijski?
kome je u interesu da djeca ne dobiju dom,iako ocigledno postoji veliko interesovanje i mogli bi ih sve kvalitetno udomiti u razumnom roku
Ima li negdje snimak tog priloga? Kazes da postoji veliko interesovanje?! Da li su ljudi zainteresovani samo za usvajanje ili i neki drugi oblik zbrinjavanja?
Slazem se da je za djecu bolje da odrastaju u porodici, pa makar i hraniteljskoj, ali koliko je meni poznato, broj ljudi koji su spremni da budu hranitelji nije velik. Iako radnici u domu ne bi voljeli da ostanu bez posla, sigurno ne bi sprijecili ni jedno dijete da ode u bolju sredinu. Na kraju, to ni nije u njihovoj nadleznosti. A sa druge strane centri za socijalni rad su obavezni da placaju mjesecnu novcanu naknadu za svako dijete sa njihove opstine i domu i hraniteljima, tako da ne vidim razlog zbog kojeg bi njima bilo u cilju da smjeste djecu u djeciji dom prije nego u neku porodicu.
ajkula je napisao:
Plavamaco, znam sta je uloga staratelja nego me interesuje kakva je procedura da dobijes jednog od sticenika da bi se starao o njemu? I da li starateljstvo mogu dobiti strani drzavljani?
Strateljstvo podrazumijeva brigu i o djetetu i o njegovoj imovini (ako je ima) do punoljetstva, i to su obicno dalji srodnici ili c.z.s.r.. Tebe vjerovatno zanima '''hraniteljstvo'' sto znaci samo brigu o smjestaju,njezi i vaspitanju djeteta. Ne znam bas tacnu proceduru, ali otprilike ide ovako: Javis se centru za s.r. Oni te testiraju da li si podobna da budes hranitelj, prodjes kroz neki vid edukacije o hraniteljstvu (kroz razgovore, pismene testove, radionice itd.), upoznajes dijete, potpisujes ugovor i vodis dijete kuci na probni period gjde se testira kako je dijete prihvatilo novu porodicu i obrnuto. Ako je sve u redu, dijete ostaje u novoj porodici uz povremenu kontrolu socijal. radnika.
Ne vjerujem da djeca mogu preci da zive u drugu drzavu, ali postoji mogucnos ''djecijeg dobrotvora'', sto podrazumijeva da bi mozda mogla dobiti dijete o kojem bi se brinula za vrijeme raspusta. Procedura je vjerovatno slicna kao i za hraniteljstvo. Djeca iz Doma Rada do 14. godina svakog zimskog i ljetnjeg raspusta idu u Italiju kod svojih ''porodica''.