DRAGUTIN STANISLJEVIC IZ TURJAKA POD KOZAROM, MJESTA SA PUNO NEZENJA, OSIM KAO TRGOVAC I UGOSTITELJ, A NADASVE SALJIVDzIJA I BEKRIJA, POKAZAO SE I KAO VRSTAN PROVODADzIJA. DO SADA JE U BRACNE VODE OTISNUO DVADESET I JEDAN PAR, PA S PONOSOM ISTICE:
KAD JA KAZEM DA MOZE DA SE UDA, ONDA JE TO KNAP
Ne znam sta rade ovi momci: ili se stide ili boje cura - pita se Dragutin, objasnjavajuci da mu i nije uvijek bilo pravo kada se njegova konobarica odluci za udaju. - Volim da se zene, ali sto sami ne odu pa nadju curu, nego cekaju da im ja dovedem
Lijek za mnoge nezenje u turjackom kraju, pod Kozarom, zove se - Guto! To je nadimak Dragutina Stanisljevica, lokalnog trgovca i ugostitelja, saljivdzije i bekrije. Uz sve, jos i provodadzija. Samo u posljednjih nekoliko godina u bracne vode je otisnuo dvadeset i jedan par.
Milosava i Dragutin na ispracaju Snezane Stanisljevic (u sredini).
- Sve to i nije bilo bas po mojoj volji ali sta mogu - prica Dragutin dok sjedimo u njegovoj kafani idilicnog naziva San.
- Puno selo neozenjenih. Ne znam sta rade: ili se stide i boje cura? Ili mnogo biraju! Posto tesko mogu naci cure za rad u ovoj kafani, sta mi drugo preostaje nego, put pod noge pa - trazi.Evo, sad sam prevalio 460 kilometara da bih doveo jednu iz Imljana kod Kotor Varosi. Imam jos dvije. Ova mala sto nas je posluzila je iz Josikove Vode kod Doboja, a treca iz Jurkovice, u ovom kraju.
I, brate moj, tako ja nabavim cure, a onda se momci tu privuku pa asikuju. Pritom i popiju, pa i meni ispadne dobro. Ali, slusaj ti sad sta bude. Kafana se ne zatvara, mislim puna naroda, kad tamo - jedan ili dvojica. Tako shvatim o cemu se radi.
Volim da se zene. Ali, sto sami ne odu pa nadju curu, nego cekaju da ih ja dovedem?! Je l tako?
- Jedna je bila samo dvadeset dana i - gotovo. Ode! A, bilo ih je da su radile i po sest godina. Nije mi bas drago kada odluce da se udaju, jer moram traziti nove. A, opet, kada sve bude ukovano nista ne pomaze. Onda savjetujem, znam ko je kakav i od kakvog soja. Ako je neki prevarant i probisvijet - ne moze! Nije Guto od juce. Ipak sam ja doveo dijete od roditelja, pa sam i odgovoran, je l tako? Ali, kada ja kazem da moze, onda je to knap. Od tih cura, ni jedna se nije razvela, sve imaju djecu. Od jednog do cetvoro, a ukupno, moja supruga Milosava i ja bas smo nesto racunali, rodile su sedamdesetoro. De ti sad kazi kakav je moj doprinos srpstvu?! I, vecina zivi u inostranstvu, rade za devize. Guto otvara tefter i cita parove: Milica Samardzija i Mile Stojnic, dvoje djece - Svajcarska, Dijana Majstorovic i Drago Smitran - Kozara, LJubica Maric i Drago Slijepcevic - Turjak, dvoje djece, Zorica i Stojan Borkovic, troje djece - Svajcarska, LJubica Stanisljevic i Jovo Gagic - Gradiska... E, da ne zaboravim, osamdeset odsto radjaju musku djecu. To me isto veseli, musko je musko.
. Nego, daj ti mala naspi jednu ljutu, u njihovo zdravlje, a i mene Bog da ne zaboravi - nakon raportiranja iz stare biljeznice, obraca se Guto plavom curetku oslonjenom o sank. Kako supruga sve to dozivljava?
- Znam na sta ciljate, ali nema o tom pojma. Bez nje, ovo bi propalo. Jer, znate, ja imam taktiku. Obucem se i sredim kako najbolje znam, zauzmem poziciju, utegnem odijelo kao kraljev vojnik, Milosavu za ruku pa - na put. Evo, sad da krenem sam ili ti sa mnom, ko bi nama dao zensko dijete da vodimo? Niko normalan! Je l tako? A kada vidi nas dvoje, onda lakse pristane. Jeste da se i tako omakne ponekad ali, to je rijetkost. Evo, ovdje na crkvi radio covjek, obecao dijete da dodje raditi. Mi otisli, a majka ne da.
bilo ih je iz Like, Banije, Petrinje, sa Vlasica, odasvud. Sirotinja uglavnom, a ja sam osjetljiv na takve, volim pomoci.
Dok razgovaramo, Milosava donosi slike da potvrdi Dragutinovu pricu:
- Nekima smo i svadbu organizovali. I udali odavde. Nisu sve u prilici da to urade od svojih kuca. A mi ih svojima dozivljavamo, radile su tu pa i prilici da im pomognemo. Zato nas ne zaboravljaju. Kad god dodju ovamo, eto ih u nasu kucu - prica Milosava pogledajuci Gutu ispod oka, sto u prevodu znaci da ljuto pice na visokoj temperaturi i ne sjeda najbolje.
- Ove godine pravimo veselje, planiramo sastaviti vecinu tih porodica ovdje u Turjaku. Pa, nek se tri dana pije, pjeva i prica. To mi je sada zadatak broj jedan, takvih je dvadeset i jedan slucaj, a sta znam i sa ove tri cure sta se moze dogoditi. Pa da se broj i poveca! Je lz tako pobratime moj?!