banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Maj 2025, 18:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Apr 2004, 10:39 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
neo26 je napisao:
Bojite li se osrednjosti u smislu da ce te jednog dana kad budete sumirali svoj zivot doci do zakljucka da nit' je mirisao nit' je smrdio?

Ne,njoj se upravo nadam.Ono,kućica u cvijeću,posao koji će mi biti donekle interesantan-nikako opterećavajući,žena,djeca i sl.
Moji starci žive u toj prosječnosti i uživaju u životu............izgleda da to prosječnosti ništa ne hvali.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2004, 07:22 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 24 Avg 2003, 07:38
Ja to nikada ne bih nazvao prosjecnost...Nisi me shvatio...
Vec sam rekao da postoje i prosjecni bogatasi, eto njih samo sam njih uzeo za primjer. A da li postoje prosjecno srecni ljudi ili prosjecni srecnici ili kako god bi nazvao ljude poput tvojih roditelja. Vidis, oni su srecni ali na tu srecnu ne mozes nikako nakaciti i rijec prosjecnost...
Jednostavno, sreca i prosjecnost odudaraju...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2004, 09:58 
Administrator
Korisnikov avatar

Pa,šta bi ti onda nazvao prosječnošću?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2004, 10:21 
Majstor
Majstor

Prosjecnost zavisi od osobe do osobe. Ali mislim da je prosjecnost otprilike ovo: Radis posao do kojeg ti nije posebno stalo, vozis kola do kojih ti nije posebno stalo, imas kucu do koje ti nije posebno stalo, zenu do koje ti nije posebno stalo...

Sve u svemu jedno veliko sivilo, zivot bez emocija i ispunjenja. Zivot od danas do sutra ujutro.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2004, 11:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2003, 21:51
Lokacija: od sredine lijevog coska u lijevom dzepu desno, cetvrti sto u drugom redu
neo77 je napisao:
Radis posao do kojeg ti nije posebno stalo, vozis kola do kojih ti nije posebno stalo, imas kucu do koje ti nije posebno stalo, zenu do koje ti nije posebno stalo...

uhh..neo, pa to nije prosjecnost, to mi vise lici na manjak inspiracije u zivotu.
Sto se posla tice, radis posao do kog ti nije stalo..radis ga, ali trazis bolji, odmah imas razlog da ustanes iz kreveta ujutro.
Kuca do koje ti nije posebno stalo..prodas je..kupis stan :lol:
Zena do koje ti nije posebno stalo..razvedes se, i odmah cete imati vise zajednickih "trenutaka" i inspiracije u svim oblastima. :wink:
ako vam se "termini" i dalje ne podudaraju..naici ce neka druga..bolja..inspirativnija.

auto sam zaboravila.. i za to postoji rjesenje..
parkiraj ga na vrh Sehitluka..izbaci iz brzine..spusti rucnu..i poguraj ga desetak metara.. :lol:
od razlike novca kuca-stan..kupi drugo..bolje :wink:

promjene...lijek protiv ucmalosti. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2004, 11:11 
Majstor
Majstor

Ha, ha ne kazem ja to za sebe :D
A sta ako se postane svega toga svjestan na kraju zivota kad promjena vise nema?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2004, 11:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Lokacija: od sredine lijevog coska u lijevom dzepu desno, cetvrti sto u drugom redu
neo77 je napisao:
A sta ako se postane svega toga svjestan na kraju zivota kad promjena vise nema?

trunes svejedno.. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2004, 11:23 
Majstor
Majstor

heh, tu si u pravu... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2004, 15:04 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
Za mene je prosjecnost = um bez prisutnosti u sadasnjosti; um izgubljen u sentimentalnosti ili obgrljen planovima koji debelo prestavljaju bijeg od samog sebe.

P.S. Od svog zivota trenutno nista ne zelim jer sam u fazi ispunjenja zelja i uzivanja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2004, 17:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Avg 2002, 15:42
Mislim da ljepota zivota i jest eu cekanju da nam se pojedine zelje polako ostavruju.

Prosjecan zivot - vozas ford-a ili fiat-a a ne bmw-a; imas trosoban stan sa dlatkim balkonom umjesto veliku kucerinu koja ti prazna zjapi; imas dobar posao i razumnog partnera koji te ceka kod kuce, odes jednom na ljetovanje od 15-tak dana ina isto toliko dugo zimovanje - za mene je to prosjecnost. Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2004, 17:22 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
Bebish je napisao:
Mislim da ljepota zivota i jest eu cekanju da nam se pojedine zelje polako ostavruju.

Prosjecan zivot - vozas ford-a ili fiat-a a ne bmw-a; imas trosoban stan sa dlatkim balkonom umjesto veliku kucerinu koja ti prazna zjapi; imas dobar posao i razumnog partnera koji te ceka kod kuce, odes jednom na ljetovanje od 15-tak dana ina isto toliko dugo zimovanje - za mene je to prosjecnost. Slika

Чуј просјечан живот.. хехе то је код нас значајно изнад просјека :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2004, 18:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Avg 2002, 15:42
bojmen je napisao:
Bebish je napisao:

Чуј просјечан живот.. хехе то је код нас значајно изнад просјека :wink:

Na zalost si u pravu, ali nije tako sa ostatkom svijeta. Cak i ako mrdnes malo dalje do Zagreba ili BG vidjeces da ljudima je tamo to neki prosjek.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2004, 20:20 
Majstor
Majstor

Citiraj:
parkiraj ga na vrh Sehitluka..izbaci iz brzine..spusti rucnu..i poguraj ga desetak metara..

Veceras, sam nekako zaboravio ostaviti auto u brzini i nisam povukao kocnicu... Mala obalica, uska cesta i sa druge strane jarak sa omanjom vrbom...
Rezultat, slupan desni far i zmigavac, pomalo uljubljeni desni blatobran odmah iz zmigavac i hauba iznad fara. Branik je od ranije bio nacet.

Prava si gatara, sad mi ugataj 500 KM da to ispravim i da mi ostane koja marka za kafane :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2004, 21:59 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 05 Mar 2004, 18:45
Bebish je napisao:

Dozvolices mi da se potpuno ne slozim s ovim.

Uvek se setim romana Ana Karenjina - tu Vronski biva primoran da osvesti tu vecitu gresku koju ljudi prave zamisljajuci da se sreca sastoji od ispunjenja njihovih zelja.

Ne, ne i ne. Corsokak.

Kako otprilike rece Bernard So - jedina gora stvar od toga da ti se zelje ne ispune jeste - da ti se zelje ispune!

Lepota zivota se, izmedju ostalog, sastoji u prevazilazenju svojih zelja.

Zelja ne zna sta je mrak, sta je svetlo... Sta je dobro sta lose... Ona te samo vuce u nekom svom pravcu, vuce, vuce, a kad je ispunis - nista! Gde si bio - nigde, sta si radio - nista. I sto je jos gore, na mesto jedne zelje uvek dodje neka druga, treca... i tako bez prestanka... Zato je svaka zelja koju prevazidjes, nadrastes - tvoja mala licna pobeda i sazrevanje u velikoj drami zivota.

kao sto je lako voleti dete ili cvet.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2004, 22:21 
Administrator
Korisnikov avatar

neo77 je napisao:
Prosjecnost zavisi od osobe do osobe. Ali mislim da je prosjecnost otprilike ovo: Radis posao do kojeg ti nije posebno stalo, vozis kola do kojih ti nije posebno stalo, imas kucu do koje ti nije posebno stalo, zenu do koje ti nije posebno stalo...

Sve u svemu jedno veliko sivilo, zivot bez emocija i ispunjenja. Zivot od danas do sutra ujutro.

Pa,to nije prosječan život.To je promašen život.Ono što je Bebish napisala o prosječnom životu,e...to je ono što ja priželjkuujem od svoga života.Doduše,ne mora trosoban,može i dvosoban stan,ne mora i ljetovanje i zimovanje....dovoljno je zimovanje.
Neke od tih stvari sam već ostvario,fali mi još samo malo(valjda će se i to ostvariti) i ja sada uživam............

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Apr 2004, 09:04 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
ishitreni je napisao:

Lepota zivota se, izmedju ostalog, sastoji u prevazilazenju svojih zelja.

ali prijatelju, kad se ugase sve zelje u tebi kako bi se mogao zvati...zivim?
necine li nas zivim i nase zelje?

nije problem u zeljama vec je problem u boli koji nastaje kad nam se zelje neostvaruju.

a biti ziv znaci imati i zelje i bol.

imati zelje koje nam odredjuju cil zivljenja i bol koji nam odredjuje pravac zivljenja.

stoga nemojmo misliti da su nase zelje lose pa ni da je bol koji nam dolazi zbog neispunjenja nasih zelja. sve nam je to potrebno. a zasto, saznacemo u sljedecoj epizodi. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Apr 2004, 10:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

neo77 je napisao:
Veceras, sam nekako zaboravio ostaviti auto u brzini i nisam povukao kocnicu... Mala obalica, uska cesta i sa druge strane jarak sa omanjom vrbom...
Rezultat, slupan desni far i zmigavac, pomalo uljubljeni desni blatobran odmah iz zmigavac i hauba iznad fara. Branik je od ranije bio nacet.

Prava si gatara, sad mi ugataj 500 KM da to ispravim i da mi ostane koja marka za kafane

Nisam ja gatara neo :lol:
Neke stvari se moraju "platiti" na ovaj ili onaj nacin..ti si jos mozda i dobro prosao :lol:

..mozda si previse trazio od zivota...?!? :D

ko zna?!? :lol:
"neko to od gore vidi sve." :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Apr 2004, 18:46 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 05 Mar 2004, 18:45
Zdravo rio, pravoslavni podviznice (u usponu karijere).

rio je napisao:
ali prijatelju, kad se ugase sve zelje u tebi kako bi se mogao zvati...zivim?
necine li nas zivim i nase zelje?

Apsolutno ne! Zivim nas cini nasa teznja ka beskonacnom, ka beskrajnom vrlinom, ka cistotom, ka svetloscu, a kako bi poneko jos rekao - ka Bogu.

Kada se sve zelje u tebi ugase, plamen jedne takve teznje moze neometano da sija. "Crveni" plamen zelja se ugasi, "beli" plamen teznje bukti.

Zelje nas cine vezanim i ogranicenim. Uslovljenim od necega sto ne zna sta je mrak sta svetlost, jer je to dvoje u zelji pomesano.

Kako bi to rekao drevni mudrac - "normalan" ljudski zivot, ciji je glavni cilj u ispunjenju zelja, cak i u svojim najsjajnijim trenutcima - ipak vodi samo u smrt i nigde vise.

Citiraj:
stoga nemojmo misliti da su nase zelje lose

Slazem se - ali samo ako teznja za duhovnim ne postoji (sto je sasvim OK, svako svoju srecu trazi i kako-tako nalazi).

Tada covek ima jasni izbor - ili zelje (kao kakav-takav pokretac) ili tupost, nezainteresovanost za bilo sta.

Medjutim, od tebe kao vernika svakako da ocekujem vise... kada teznja za beskonacnim postoji svesno, zelje su tada uslovno receno "lose", jer vezuju i vuku ustranu... a kada covek na duhovnom putu daleko dogura, onda su zelje cak katastrofalne - jedna zelja koja se krisom uvuce u tvoj sistem, moze godine i godine duhovnog rada da pokvari...

Eto, svakom svoje... nekom je "zelja" majka, nekom maceha.

Izvinjavam se jer je ovom postu mesto na Religiji, a ne na Drustvu, al' eto - tako ispalo...

kao sto je lako voleti dete ili cvet.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2004, 21:36 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Mar 2004, 13:15
_zoka je napisao:
neo26 je napisao:
Bojite li se osrednjosti u smislu da ce te jednog dana kad budete sumirali svoj zivot doci do zakljucka da nit' je mirisao nit' je smrdio?

Ne,njoj se upravo nadam.Ono,kućica u cvijeću,posao koji će mi biti donekle interesantan-nikako opterećavajući,žena,djeca i sl.
Moji starci žive u toj prosječnosti i uživaju u životu............izgleda da to prosječnosti ništa ne hvali.

Oprosti sto se ubacujem na tvoj post, Prijatelj moj, posjeduje upravo ovo sto si ti napisao/la, interesantno, ali mi je zapalo za oko jer je bas njegova situacija ova koju ti zelis za sebe , moram ti reci da trenutno pati od aktivne depresije u veoma ozbiljnom stanju!! Prosjecnost ne postoji definisano, vec je definisana od individualca, stoga to moze da bude tvoj srecan zivot ali i moze da bude necija mizerija... I just thought you should know!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2004, 22:16 
Administrator
Korisnikov avatar

Upravo tako.Bitno je kao ja doživljavam svoj život,a ne što će drugi reći da je dosada,monoton..prosječan.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]