ishitreni je napisao:
E sad jos da neko pojasni sta je to 100% cista ljubav!
Ja bi rekao nesto otprilike ovako - to je onakva ljubav u kojoj je licni interes smanjen na 0%. Gde su zahtevanje, ocekivanje, emocionalno vezivanje... 0%.
Pa sta onda ostane kad se sve to izbaci.... nekakva torta bez ukusa. Rolat od kokosa i cokolade a sav secer izvadjen. Bljutavo! Evo torta od soje bi mogla da bude takva. Bez ukusa, bljuzgava kao hleb udrobljen u praznu vodu.
objasniti rijecima sta je to ljubav, izuzetno je tesko (ako ne i nemoguce), ako covjek ljubav...NEOSJECA.a ja se iskreno nadam da svi osjecamo ljubav.
od kad je i covjeka, postoji teznja da se ljubav "ukroti", da se opise rijecima, slikom, muzikom,...dakle umjetnoscu.i mnogi su umjetnici dali svoj doprinos tome, ali ljubav idalje ostaje "neukrotiva".takva je i takva i treba da bude.
zasto je ljubav takva...neukrotiva?
zato sto ljubav, reci cu to hrabro, NIJE od ovog svijeta!
ljubav dolazi iz drugog svijeta i ulazi u ovaj svijet kao trag u srcima svih stvorenja.zato ljubav UVIJEK dozivljavamo okrnjenu, nepotpunu, a kad trazimo njenu srz, ono sto ona zaista jeste,...bjezi nam.
uhvatiti ljubav u rijec (recimo) znacilo bi napustiti ovaj svijet i uronuti u drugi, u kom vlada LJubav (sa velikim "LJ").sve dok smo u ovom svijetu puna ljubav nam je neuhvatljiva.
no, dobra stvar je u tome, sto mozemo nase srce (pomocu kojeg spoznajemo ljubav) naciniti senzibilnijim, osjetljivijim.
pogledamo li SRCEM kroz prozor,evo, vidimo proljece.budjenje prirode, radost i osmjehe ljudi,plavetnilo neba,...ja tu vidim ljubav.
vidim ljubavnu igru, koju tiho ali snazno igraju Sunce i Zemlja.vijekovima i vijekovima.
Sunce svojim toplim zracima, miluje smrznutu Zemlju, a ona mu odgovara cvijetanjem i rastom. To je LJUBAV!
a sto se tice misljenja..."da kad bi iz ljubavi izbacili sve primjese, da bi bila bljutava"?
nebih se slozio!
naprotiv.tek tad bi ljubav bila zaista ljubav.cista i snazna.onakva kakva ona jeste.
ali, istina je da se mi takve "ciste ljubavi" bojimo, jer nase je srce naviklo na primjese.navikli smo se da osjecamo strast, ljubomoru, zavist, posesivnost.
koliko sam samo puta cuo djevojke da kazu "ako je moj momak ljubomoran, znaci da me...voli"

kakva zabluda!
to samo pokazuje da nevjerujemo u cistu ljubav i da smo postali ovisni o njenim primjesama.
dodajemo "secer", da bi bilo sto sladje.
ljubiti bez primjesa, zaista je tesko.mozda i nemoguce.
primjeri najcisce ljubavi, za mene, vide se u prirodi...kao vec spomenuta ljubav Sunca i Zemlje.ili kod ljudi, ljubav majke prema dijetetu.
majka netrazi od dijeteta NISTA, a pruza mu ljubav i to nesebicno, cesto se veoma zrtvujuci.neispavana, blijeda, umorna.ko je imao prilike gledati mlade majke, doilje, razumjece.