banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 02:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Radmila iz Debelje
PostPoslato: 13 Mar 2012, 19:58 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Citiraj:
Radmila Jelić, iz zabačene Debelje, ostala je bez majke, sama s nepokretnim i bolesnim ocem, u osmoj godini. Brinula se o ocu kako je znala i umela, u hladnoj brvnari bez osnovnih potreba, i trudila da kroz smetove stigne do škole.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qk0j3opDLgw[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1crT4DUXGss[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=F99Q62l1DZ4[/youtube]
Kakva priča! :cry:
Česta je pojava da ljudi ovako žive, ali ovakva pomoć ljudi i ovakav rasplet priče je prava rijetkost.
Čudo jedno šta su ljudske navike i šta je ljubav za svojim domom...
Da ne otkrivam sve, pogledajte sami.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2012, 19:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2010, 12:02
Odgleda' ja ovo, i sve je to tužno, pa onda lijepo što su ljudi pomogli, pa je jako lijepo od tih ljudi što su preuzeli brigu o njima, ali da dijete od 12 godina osjeća nostalgiju prema domu i kraju u kojem nije imala apsolutno osnovne uslove za život.. u to nikako ne mogu vjerovati. Nešto je tu drugo u pitanju...

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2012, 23:46 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Ono što ja ne mogu vjerovati je to da su svi prema njoj odgovorniji od njenog oca. Razumijem ja da je čovjek bolestan, ali ne znam kako ju je mogao podržati u tome da se vrati. Jedno je nostalgija, ali drugo je vratiti se u mjesto gdje tvoje dijete neće nikakvog života imati kasnije.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2012, 23:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2010, 20:23
Колико година има Радмила? Мрзи ме све гледат.

http://www.youtube.com/watch?v=n4aUtBLLfJw
Slika

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2012, 23:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2010, 12:02
Pa o tome i pričam, sumnjam da je bila njena ideja da se vrati.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2012, 20:14 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 01 Avg 2011, 19:06
Svaka čast onomu ko je ovo postavio i onomu ko je ovaj video materijal uredio.
Jako lijepa i istinita rekao bih i rijetka priča.
Sve je tu kako treba.
Ne kritikujte joj oca, čovjek je slab duhom, nesposoban za sebe.
Radmila živi kako osjeća, previše je kolača za nju servirano i od previše kolača muka, dovoljno je da ljudi malo pomognu, a ne mnogo. Nije za nju taj tamo svijet, ona ima svoj svijet i život, i pravo i iskreno s Božjom pomoći ga vodi.
Super priča. Sve se vidi.

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2012, 00:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
MonaLisa je napisao:
Ono što ja ne mogu vjerovati je to da su svi prema njoj odgovorniji od njenog oca. Razumijem ja da je čovjek bolestan, ali ne znam kako ju je mogao podržati u tome da se vrati. Jedno je nostalgija, ali drugo je vratiti se u mjesto gdje tvoje dijete neće nikakvog života imati kasnije.

Znas kako. Mi svi razmisljamo na materijalisticki nacin i ja te ne osudjujem zbog ovog posta, ali pokusaj razmisljati na sljedeci nacin. Sta bi bilo da se otac slozio da ona ode u dom? Kao prvo, ovo se nikad nebi saznalo, on bi vjerovatno umro u prljavstini i od gladi, a ona bi odrasla u nekom domu za nezbrinutu djecu.

Igrom slucaja poznavao sam par nezbrinute djece iz doma "Rada Vranjesevic". Oni su mi rekli kad su napunili 18 godina da su ih iz doma izbacili na ulicu. Bez posla, bez kuce spavali su po stubistima, zapustenim kucama, parku... I to sve se dogadja u BL, a mi ne vidimo. Oni su mi pricali da su mnogi iz tog doma se odali drogi, alkoholu, kradjama jer nisu imali nacina da normalno zive jer su izbaceni na ulicu kad su postali punoljetni. Pa ljudi koji odrastu u normalnim porodicama tesko se snadju za posao i normalan zivot, a zamisli neko te izbaci na ulicu sa 18 godina pa se ti snadji u ovako siromasnoj zemlji bez igdje icega, cak i bez krova nad glavom. Slicno je i u Srbiji, a cak i u razvijenim zemljama. Dakle, djeca iz doma u zivotu imaju puno manje perspektive, cak ako gledamo i materijalno. A lose drustvo i sta se u domovima desava da i ne pominjemo.

Sad se vratimo na temu. Zasto mislis da je Radmilin otac sebican? Zato sto voli svoje dijete i zeli da bude s njim i sto joj zeli sve najbolje. Zato sto ne zeli da se potuca po domovima i sa 18 bude izbacena na ulicu, postane prostitutka ili upadne u kandze droge. Zato sto postoji ljubav roditelja prema djetetu i obrnuto. Takodje i ona voli vise biti sa ocem nego ga pustiti da umre izjeden misevima i gladju. Takodje to je jedini njegov nacin da brine za nju da joj se ne desi nesto lose.

Iz danasnje perspektive materijalistickog svijeta mi cesto zaboravljamo ljubav koja nema veze sa materijalnim. Uglavnom smatramo za dobre roditelje one koji svojoj djeci obezbijede sve, kupe stan, dobra kola, daju im sve zivo. A one roditelje koji su nemocni i bolesni osudjujemo kao da su oni krivi zbog toga, i kao da on nebi zelio da svojoj kcerki sve obezbijedi.
Ali kad joj vec ne moze obezbijediti, on zeli da ona bude sa njim, jer jedino na taj nacin on moze da je pazi i cuva od zla koliko je u njegovoj moci. Zasto onda takvu ljubav nazivati neodgovornoscu?
Radmili i njenom ocu svaka cast jer nam pokazuju da nisu sve vrijednosti materija, nego da postoji i ljubav van materije.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2012, 00:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Sad sam odgledao i treci video. Glupo je to sto se vratila ako su je htjeli oni ljudi prihvatiti zauvijek. U ovom slucaju otac je zaista neodgovoran, ali to je zato sto je vjerovatno neobrazovan i nije nigdje isao iz sela. Stvarno tuzan zavrsetak price iako je bolji nego pocetak.

Prethodni komentar sam komentarisao jer nisam odgledao treci video, ali poslije treceg videa, zaista je neodgovornost. Ali i ta njegova neodgovornost je zbog toga sto je odrastao i zivio u takvim uslovima i sredini, slicno kao i kod Radmile jer navike cine cuda.

U svakom slucaju, kad sve saberemo i oduzmemo za sad se prica zavrsava dobro, iako je mogla i bolje, ali se bojim da bi moglo opet da krene u losem smijeru jer nedostatak perspektive u ovoj vukojebini gdje trebas pjesaciti 5km do skole je ocit, a i sama izolovanost od drustva cini da ljudi pocinju razmisljati na drugaciji nacin. Iako to ne mora da znaci katastrofu, mislim da bi vjerovatno bolje bilo da je ostala u BG. Ali ko ce znati opet.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2012, 03:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
samo da ostavim post da ne zaboravim kasnije pogledati

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]