banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 02:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Mar 2012, 12:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Najgore je što ovako nešto može da padne na pamet samo osobi od nauke koja pri tom nema dijete, pa bilo zdravo ili bolesno. Jer da ima druga bi priča bila, ali lako je tuđim q gloginje mlatiti, što bi stari ljudi rekli.

Najbezazlenija bića, bez trunke pritvornosti su upravo djeca ometena u razvoju.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2012, 13:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Timotic je napisao:
Ne znam od kad Italijani imaju anglo-saksonske mozgove...ali dobro...

Школовани на англо-саксонским универзитетима, раде на англо-саксонским универзитетима, слиједе англо-саксонску логику и методу... дакле англо-саксонски мозак, а поријекло мање више.
sudoku je napisao:
u pitanju su 2 akademika,stavise doktora nauka diploma zaradjenih u evropi,zaposlenih u australijskim univerzitetima,oba su po struci bioeticari,dakle ovdje im niko po strucnosti nije ni do koljena
ali nas narod nikada nece nauciti da laik ne zna vise od strucnjaka,zato nam je ovako svijetla sudbina i sadasnjica

Да су у питању инжињери па да нешто и кажем, али филозофија није ствар лабораторија, теренске праксе и материјалних услова да бисмо могли рећи да диплома зарађена тамо нешто много више вриједи од оне зарађене овде.
Нисам (још) доктор, већ само професор филозофије тако да не спадам у групу споменутих лаика, мислим да могу покоју и рећи на тему. :)

Елем, прочитао сам спорни "рад". Са све фуснотама и списком литературе има читавих 3 странице текста. И читава 2 аутора! :lol:
На нашем Филозофском факултету (који "није ни до кољена европским") то не може прођи ни као семинарски. Лоше написан, лоше аргументован и препун ствари које аутори подразумијевају. Наведена литература је биједна, једнострана, оскудна... Ни прошло крај етичке расправе није.

Све се свело на закључну реченицу коју нико иоле образован у филозофији и логичкој аргументацији не би смио себи дозволити да тек тако лупи:
Citiraj:
However, if a disease has not been detected during the pregnancy, if something went wrong during the delivery, or if economical, social or psychological circumstances change such that taking care of the offspring becomes an unbearable burden on someone, then people should be given the chance of not being forced to do something they cannot afford.

Ма, ни на дебатној вјежби на факсу не би прошло...
Једноставно, аутори нису изнијели довољно аргумената који би оправдао њихов став. Овај рад би морао бити у стању да (са строго методолошке стране) оспори гимназијалац на часу филозофије.
Идеолошки (мини) трактат, ни пришло филозофији.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2012, 19:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
Odavno nisam čula/pročitala nešto gore. Od ovog monstruma su mi jedino gori njeni potencijalni sljedbenici i simpatizeri. Voljela bih da ih pitam je li misle da bi bilo u redu da njihovi roditelji daju ubiti brata ili sestru zato što je npr. dobio upalu pluća ili neku alergiju.
Koliko znam napredak jednog društva se ogleda u nalaženju novih rješenja i tehnologija, a ne u ubijanju ljudi.
Etiku i humanost neću spominjati, s te tačke gledišta je sve jasno.

PS kad bi se tako mogle dijeliti dozvole za čedomorstvo, zašto ne bi bilo moguće dobiti dozvolu za ubistvo nekog kome to može pasti na pamet!?

I wish to see the lost in me

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2012, 20:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Невјероватно је колико су аутори тог чланка промашили проблем којим су мислили да се баве, као и поенту једне од књига коју су навели у литератури (Kuhse H, Singer P. Should the Baby live? The Problem of Handicapped Infants). Реченица коју сам цитирао то најбоље илуструје, будући да је у њој имплицитно садржан прави проблем, а уједно илуструје и неадекватност англо-саксонске "етике".

Шта заиста јесте проблем? (А није ни споменуто у чланку)

Заиста, друштво не смије законом присиљавати родитеље да сав терет бриге око хендикепираног дјетета падне на леђа родитеља самих. Али, то не значи да треба озаконити чедоморство! Будући да је рађање и одгој дјеце основни стуб сваке заједнице и да постоје ризици који не могу бити избјегнути (конгенитални поремећаји) друштво се обавезује да на себе преузме тај ризик тиме што ће родитељима омогућити да истовремено приврјеђују за себе и своју породицу и да се брину за дијете које има хендикеп.
То значи да друштво финансира све трошкове терапије и социјализације хендикепираног дјетета, обавезује на тај начин родитеље да дају и свој допринос кроз директно старање о дјетету (нема повлачења или "ја то не желим" приче), омогућавају им плаћено пуно радно вријеме за пола радног времена итд...

Дакле, то је оно о чему аутори уопште не размишљају! За њих је хендикепирано дијете "терет" за родитеље и заједницу, јер мисле искључиво либертаријанистичким и индивидуалистичким мозгом књиговођа који режу трошкове. Још ћемо дочекати да о нашим животима одлучују књиговође - "друже, по мојим прорачунима држави се ти не исплатиш, стога ћемо те малко у гасну комору. Нема љутиш?"

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2012, 17:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Nov 2011, 13:29
Evil_Dead je napisao:
Још ћемо дочекати да о нашим животима одлучују књиговође - "друже, по мојим прорачунима држави се ти не исплатиш, стога ћемо те малко у гасну комору. Нема љутиш?"

To je riješenje za nezaposlenost u Republici Srpskoj!

Kombi ide po gradu i kupi nezaposlene iz kafića! Idealno! :confused1:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]