banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 13:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Nov 2011, 00:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Zaključajte svoje novčanike i torbice i zauvijek dajte nogu ljubavi svoga života- shoppingu.
U subotu 26.11.2011 u velikoj Britaniji obilježiti će idući Dan ne – kupovanja. To je dan kada sami pred sebe, pred svoju obitelji i prijatelje stavljamo izazov da ćemo isključiti kupovinu iz svog života. Pravila su jednostavna: unutar 24 sata detoksificirati ćemo se od trošenja i u tom procesu svatko može biti sudionik ukoliko provede čitav dan a da ništa ne potroši!

Sve što kupujemo ima određeni utjecaj na naš okoliš, Dan ne- kupovanja naglašava ekološke i etičke posljedice konzumerizma. Naime 20 % stanovništva Zemlje iz razvijenog dijela svijeta konzumira više od 80 % prirodnih resursa naše planete što uzrokuje nemjerljivu ekološku štetu te nepravednu raspodjelu bogatstva.

http://drumtidam.info/201110215444/Dan- ... -5444.html

http://www.buynothingday.co.uk/

Ko sutra ne izdrži, magarac je žešći.

Dole multinacionalne kompanije.

Dole globalna vlada.

Odgovor na 5. oktobar je 5. februar.

Odgovor na 1984. je 1776.

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2011, 00:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Kod nas ce ga drzati zatvorenog jer nemaju sta izvaditi.

A ideja je glupa, jako je tesko danas prevaliti dan a da ne kupis nista.

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2011, 09:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2010, 20:23
shakal je napisao:
Kod nas ce ga drzati zatvorenog jer nemaju sta izvaditi.

Nažalost.
shakal je napisao:
A ideja je glupa, jako je tesko danas prevaliti dan a da ne kupis nista.

Ma nije, eventualno kruh, mlijeko i slično. To se ne računa u shopping.

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2011, 09:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Moze se u jednom danu ne kupiti nista ako prethodni dan racunas na to pa kupis sta ce ti trebati, tako da se svodi na isto, ista kolicina kupovine samo svedena na jedan dan umjesto na dva. Zato bih ja prije apelovao na to da ljudi generalno obrate paznju na to da li inace kupuju ono sto im bas treba i da se potrude da ne kupuju ono sto im ne treba a sto bi kupili ili redovno kupuju pod uticajem reklama. Dosta ljudi je svjesno da pod uticajem reklama ili zelje da budu "moderni" kupuju ono sto im bas i ne treba, ili bi mogli da kupe jeftiniji i manje popularan proizvod koji obavlja istu funkciju, ali i pored te svjesnosti tesko se odupiru tome da ne kupuju ono sto im bas i nije potrebno. Ovo je nesto manje izrazeno u zemljama sa slabijim standardom gdje ljudi cesto krpe kraj sa krajem ali je definitivno izrazeno i kod takvih, a koliko tek u razvijenijim zemljama.

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2011, 14:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Na zvaničnom sajtu piše da se ovo organizuje u par zemalja, među kojima je i BiH, mislim da se akcija baš odnosi na to da jedan dan u godini ne kupujemo ono što nam ne treba.

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2011, 14:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
Ovo mi je gore od onog sata bez struje...

На высокий берег на крутой.

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2011, 14:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Na zvaničnom sajtu piše da se ovo organizuje u par zemalja, među kojima je i BiH, mislim da se akcija baš odnosi na to da jedan dan u godini ne kupujemo ono što nam ne treba.

Ima nas koji nikad ne kupujemo ono što nam ne treba :D

Pogotovo nešto skuplje samo zbog reklame ili marke...

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2011, 15:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Ima nas koji ne kupujemo ni ono što nam treba. :lol:

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2011, 15:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Pogledajte svoje mobilne telefone i vidjet ćete koje ste budale, uglavnom 90 posto ljudi je više puta zamjenilo telefon iako im je stari bio ispravan i u funkciji, ali jbg novi ima dva pixela više ili 100 megabajta više iako ni trećinu megabajta koju mu je nudio stari nikada nije iskoristio, itd. itd.
Ljudi generalno najviše novca troše na pizdarije koje već imaju, ali žele iste takve pizdarije samo novije, možda druge boje, a onda stalno kukaju kako se nema i kako se teško živi :roll:

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2011, 15:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Najviše kukaju oni koji najviše imaju, kao da će im neko oteti ili tražiti na zajam to što "nemaju".

Mene bi bilo sramota u zrelim godinama kukati okolo kako nemam ništa i jedva preživljavam :roll:

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2011, 15:46 
E jbg kad bi uzimali samo ono sto treba za prezivljavanje...bez imalo da sebi ugodim...

Citiraj:
Pogledajte svoje mobilne telefone i vidjet ćete koje ste budale,

Pogledaj ti u ogledalo, mislis da svako ima para da baca tek tako na telefon, da si rekao 10 posto pa ajde, ali 90 posto...

Gledaj ovako, ti si budala jer kupujes patike/cipele, a mozes odrati zeca, kravu i od koze napraviti nesto sto ces navuci na noge umjesto da dajes 100 maraka za patike koje amerika pravi tako sto izrabljuje male azijce...

Citiraj:
Mene bi bilo sramota u zrelim godinama kukati okolo kako nemam ništa i jedva preživljavam :roll:

Sto ne mjenja cinjenicu da ima puno sirotinje...znas kako kazu, nije sramota biti siromasan, vec je sramota nista ne uciniti da se to promjeni...

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2011, 15:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Daj tensa ne pričaj gluposti, pa pogledaj okolo, većina likova nema ni za kafu, a telefon mu vrijedi 3 glave, ja npr. imam para i nije mi problem kupiti telefon od milju, ali dok god mi fercera ovaj od 30 maraka i dok god zadovoljava u tehničkom smislu moje potrebe ne pada mi na pamet kupiti drugi, samo pogledaj okolo i biti će ti jasno je li 10 ili 90 posto ljudi. Ustvari otiđi na temu o telefonima i vidi spiku kokuza kako pričaju o telefonima i opcijama koje im ne trebaju niti ih koriste, niti će ih koristiti, koristi pozovi, primi poziv i pošalji poruku, a zamara se glupostima kao što je broj boja na ekranu ili megabajtima, a nakon mjesec mu telefon dosadi i troši pare na drugi, a vamo se grebe za kafu :roll:

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2011, 16:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

tensSa je napisao:

Citiraj:

Sto ne mjenja cinjenicu da ima puno sirotinje...znas kako kazu, nije sramota biti siromasan, vec je sramota nista ne uciniti da se to promjeni...

Upravo to. Oni koji su naslijedili bogatstvo isto tako treba da stvaraju i rade, ne zbog samog bogatstva - materijalnog, već smatram da se i tako dobija ono unutrašnje bogatstvo.
Ovo za telefone, što OFM kaže, mnogi se odriču važnijih (po meni) stvari da bi imali najnoviji telefon, za koji danas treba izdvojiti pravo malo bogatstvo...
Drugi par opanaka su osobe kojima je tehnika svojevrsni fetiš i mogu sebi to da priušte, pa zašto da ne, ja to razumijem. I mama bi sine... :lol:

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2011, 16:35 
old fashion men je napisao:
Daj tensa ne pričaj gluposti, pa pogledaj okolo, većina likova nema ni za kafu, a telefon mu vrijedi 3 glave, ja npr. imam para i nije mi problem kupiti telefon od milju, ali dok god mi fercera ovaj od 30 maraka i dok god zadovoljava u tehničkom smislu moje potrebe ne pada mi na pamet kupiti drugi, samo pogledaj okolo i biti će ti jasno je li 10 ili 90 posto ljudi. Ustvari otiđi na temu o telefonima i vidi spiku kokuza kako pričaju o telefonima i opcijama koje im ne trebaju niti ih koriste, niti će ih koristiti, koristi pozovi, primi poziv i pošalji poruku, a zamara se glupostima kao što je broj boja na ekranu ili megabajtima, a nakon mjesec mu telefon dosadi i troši pare na drugi, a vamo se grebe za kafu :roll:

Meni nije bilo zao dati za telefon koji sada vrijedi 250 km...imam telefon, fotoaparat, mp3/mp4 player, mogu gledati filmove, pristup internetu, pristup svim informacijama, da ne pricam kako mi je dobro trebao smartphone kada sam bio mjesec dana na ostrvu...

Slazem se ja da ima ljudi koji pucaju na telefon puno para, a koji im nece sluziti nizasta, ali takvih je 10 posto (licno znam dvojicu koji su pukli oko 400 km na telefone, a plata im 500-600 bila, smjesno sto nikad na racunu nisu imali ali jbg)...ja i sada kad bih dao 300-400 km na telefon znao bih za sta dajem i ne bih zalio, kao sto nisam ni za ovaj...drugim rijecima sluzim se svim opcijama na telefonu koje imam...

Slobodno izracunaj koliko te izadje posebno fotoaparat, posebno mp3/mp4, posebno divx player, navigacija, mozda i laptop pa sracunaj je li bolje kupiti telefon koji to sve ima nego davati posebno...cista matematika...

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2011, 16:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Pre nego ustanes, vec trosis. Ta soba, kuca, pidzama, posteljina. Sve se to trosi. Da ne pricamo o struji, grijanju, vodi, pasti za zube... Troseci istovremeno kupujemo. Na stranu cinjenica da je negdje neko nesto potrosio pa je tako omogucio filozofu da mu je toplo dok nesto lupa po forumu.
Umjerenost je dobrodosla, jer razbacivanje opet dovodi do neimastine. Vidi pod kriza.
Licno, vema mi je drago sto imam navigaciju na telefonu koji me kostao tek malo vise nego T-10 pre 10-11 godina. Ali da bih platio iPhone-Samo sloga... A ne. Ali prihvatam da nekome i treba.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]