banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 19:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Dama Banja Luka
PostPoslato: 14 Avg 2011, 13:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Lijepo napisan tekst, doista. Stil nije odveć naporan, te se kroz njega plovi bez većih problema. Malo bode oči i uši ekavica, mada je autor možda rođen i odrastao u okruženju gdje se ista koristi (nadam se da pravi razlog nije kuburenje sa "jatom", bilo bi tužno).

Iako se mnoge stvari zaista mogu prepoznati kao mane Banjaluke i njegih žitelja, caka sa samim tekstom je, što bi se lako mogao prilagoditi, da se odnosi na bilo koji grad na svijetu. Kada ovaj tekst uparimo sa tekstom "Šta meni znači Sarajevo" istog autora, stiče se utisak da problem ne leži u samim gradovima, koliko u glavi i srcu autora. On je, po sopstvenom priznanju, apatrid, čovjek bez zavičaja. Ovi tekstovi su njegova mentalna projekcija jedne nostalgije, žudnje za zavičajem koga autor, iz ovog ili onog razloga, nema. U njima se, donekle, može pročitati i neprilagođenost, te prikrivena ljubomora, prema onima koje spomenute gradove vole sa svim njihovim manama.

Zaključak - ne treba ovaj tekst lično shvatati, kao napad na Banjaluku, niti autora pljuvati zbog toga. Ona posjeduje mnoge od nabrojanih mana, i većina običnih ljudi je toga svejsna, i nije im svejedno. Ali posjeduje i onu drugu stranu, koju autor zbog ličnih demona nije uspio da vidi, a koju vide mnogi koji u Banjaluci žive i koji je vole (i u kojoj su mnogi našli drugi zavičaj, dakle imanje zavičaja je stvar osjećaja i izbora). Nadam se da će autor pronaći svoje ostrvo, komad sreće, melem koji će učiniti da njegovi reci ubuduće ne odišu gorčinom i u ovolikoj mjeri.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2011, 13:51 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Poenta i jeste u tome da Buka nikad ništa lijepo ne zna reći. Previše isforsiranosti i previše pametovanja u sve i jednom članku. To je isto kao kad bi pisao Grimove bajke na portal, samo suprotnog sadržaja. Ni jedno ni drugo nije realno.

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2011, 14:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Tekst odiše jednim prezirom svega što je ovde....kao i svaki drugi tekst "Buke"...
Ja lično nisam još nigdje vidio da neko u svojim tekstovima može ovoliko napadati i srpsko i pravoslavno...Šta njemu smeta crkva pored Kastela koji se ruši...Ionako tu crkvu nije finansirao grad...I sere ko grlica kako se nigdje zvukovi džamije ne čuju...Ili Mejdan, Hisete, Šeher i druga naselja za njega ne predsavljaju "Lažnu damu banja Luku"...
Da ne spominjem neki drugi tekst gdje lik poredi onog Norvežanina što pobi one ljude tamo sa svakim ko mrzi "džamije, šiptare, ekavicu"... Znači, ono, Srbi jedini mrze, svi ostali su mirni i fini, ili kako je skup podrške Mladiću "prikaz malograđanstva"...Treba izmisliti novi termin da bi se opisalo društveno dno u kojem ovi ljudi pripadaju...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2011, 14:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Recimo fegetizam i renesansa?

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2011, 14:46 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
molfix je napisao:

Grad bez knjižara.

Bezočna laž!

Inače cijeli tekst je golo govno nekog napaćenog snoba.Al' hej,cijela Buka je takva...ma,u stvari,ja sam jedna seljačina koja ne razumije to.... :puke:

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2011, 14:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Citiraj:
Bezočna laž!

Pogodili u živac, a? :lol:
nepokoreni je napisao:

Recimo da u buduće ti ne predlažeš imena...Ni za šta ..

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2011, 15:14 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
U pravu je zoka. Ima nekoliko novih knjižara, knjižara polovnih knjiga, nekoliko sajmova godišnje... Ali bitno je popljuvati sve čega se sjetiš, da li to ima veze s mozgom ili nema to je druga priča.

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2011, 16:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Ljudi jednostavno ne znaju da se opuste i uzivaju u stilskim figurama.

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2011, 16:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
OdakleN su te seljačine iz buke, pošto vidim članak je pisan ekavicom?
Ako su iz BL, onda eto odgovora odakle kokoš na haubi, isto odakle i ekavica u BL.

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2011, 16:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Mislim da je mnogo primjerenije ime bukva, nego buka.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ETQ6rGd8BXc[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2011, 17:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Džontra je napisao:
Citiraj:
Bezočna laž!

nepokoreni je napisao:

Recimo da u buduće ti ne predlažeš imena...Ni za šta ..

Ko je sad pogođen u sridu?

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2011, 17:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
MonaLisa je napisao:
Poenta i jeste u tome da Buka nikad ništa lijepo ne zna reći. Previše isforsiranosti i previše pametovanja u sve i jednom članku. To je isto kao kad bi pisao Grimove bajke na portal, samo suprotnog sadržaja. Ni jedno ni drugo nije realno.

Slika

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2011, 18:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Džontra je napisao:
Citiraj:
Bezočna laž!

ako cega ima ima knjizara...i previse ako se ja pitam :P
treba ih sve pozatvarati...samo kulturu ostaviti...
Popokatepetl je napisao:
caka sa samim tekstom je, što bi se lako mogao prilagoditi, da se odnosi na bilo koji grad na svijetu.

upravo

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2011, 17:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Nađoh jednu reakciju na tekst iz prvog posta ove teme, ali i na ostale "kolumne" pomenutog portala.

Citiraj:
Kuka "BUKA", cmizdre kolumnisti

Volim iščitavati kolumne. Lični pristup određenoj temi, možda, suprotno mišljenje, neka nova ideja, stil... Svega može da se nađe. Kolumnama s gradskim temama, naročito kada je reč o Banjaluci, dajem naročitu pažnju. U poslednje vreme je sve više takvih kolumni, a kada ih ugledam, obradujem se i pojurim na čitanje. Neki dan vidim kolumnu s naslovom „Lažna dama Banjaluka“ i prionem na čitanje. Avaj! Imam nizak pritisak, a kada mi ga neko nasilno podigne, zaboli me glava, pa se potrudim da i krivca zaboli jednakom merom. Otišla sam korak dalje. Iščitala sam sve kolumne na online magazinu „Buka“ i imala sam šta da vidim. Kukumakanje, cmizdranje, zapomaganje... Ili je bilo obrnutim redom? Dragi kolumnisti, da li je neko u poslednje vreme gledao komentare Mime Šahinpašića na TV „OBN“? Da jeste, video bi kako se pravi kolumna kada se hoće po nekome pljuvati. To ne znači da mi je Mimo omiljeni lik, nikako. Često puta mislim da je prikriveni nacionalista, jer da nije, jednako bi osuđivao sve ratne zločince ovoga sveta, što on ne čini. No, skidam kapu! Njegovo opredeljenje je njegova stvar. Čovek je krenuo od svog dvorišta. Kada želi po nekome pljuvati, onda to čini poimence. Taj i taj (da ne nabrajam imena, ne bavim se savremenim politikanstvom, pa da ih ne pomešam, naljutiće se ljudi ), zato što je rekao to i to, i učinio to i to.... Kolumna, sama po sebi, treba da ima u svom sadržaju postavljen problem, objašnjenje problema i predlog rešenja kao pozitivnu završnicu. A šta rade mladi kolumnisti, buduća inteligencija ove države? Da krenem redom. U tekstu „Lažna dama Banjaluka“ autor od prve do poslednje rečenice cmizdri kako je Banjaluka bezlična, kako po njenim ulicama hodaju sponzoruše, kako u Banjaluci nema protesta, kako je teško biti došljak i kako je zbog toga osuđen... Da ne nabrajam sad sve redom. Fino. Koji to grad nema sve nabrojeno? Ili možda treba zabraniti štikle na gradskim ulicama, pa neka ih dame nosaju po obližnjim pašnjacima? Nema protesta? A, zašto autor nije organizovao proteste? Osnovao grupu koja bi se borila za svoje ciljeve? Podržao neki festival ili bilo šta pozitivno u ovom gradu? Učinio nešta, bilo šta ...? Mogao je, recimo, na nekoj od banjalučkih ulica pokupiti papirić što ga je neko drugi bacio i veoma bi doprineo lepšoj Banjaluci. Ne, umesto toga, seo je za računar i cmizdrio. Drugi tekst na istim stranicama govori o banjalučkom kvartu Starčevica. Sasvim slučajno, živela sam tamo ( kao došljak - podstanar) i slažem se s autorom da je Starčevica prelep kvart, bez sportskih i bilo kojih sadržaja za omladinu i da ima veliki problem s narkomanijom. No, opet moram pitati. Zna li autor da je na 15 minuta hoda od Starčevice, na Mejdanu ( iliti Obilićevu), udruženje „Viktorija“, koje godinama postoji za banjalučku omladinu i bavi se prevencijom, savetovalištem i lečenjem od narkomanije? Zašto autor ovog teksta nije napisao konstruktivan tekst ili još bolje, otišao do tog udruženja i pitao kako može pomoći, ako je već hteo da učini nešta za svoj grad? Ne, seo je za računar i cmizdrio. O tekstovima tipa „s druge strane“ da i ne govorim. Naći ćete tekstove u kojim se kritikuje što je Sarajevo obojeno u zeleno. Zašto, onaj kome smeta zeleno Sarajevo, uopšte, ide u Sarajevo? Stanovnici svakog grada stvaraju okruženje koje im odgovara, pa ako im se sviđa neka on bude zelen, plav ili narandžast, nije moja briga. Ali, ne, mi moramo u tuđu čaršiju, pa da pljujemo po njoj, a ni u svojoj ne mrdamo guzicom. Besmisleno je da sad nabrajam sve što mi je zasmetalo u online magazinu „Buka“, ko voli neka izvoli da pročita. Ne mogu reći koliko sam sita svih, ovih, novih Če Gevara računarskog tipa, koji guzicom ne mrdaju da učine bilo šta u ovom gradu i doprinesu boljem životu svih stanovnika, nego sednu za računar i pljuju u prazno. Da je bar po nekom, realnom liku, pa da kažu: Pero Peroviću, ti si govno zbog toga i toga i mi ćemo tražiti to i to... Ovde ću izuzeti Dodika, jer po svemu sudeći, ljudi jedino njegovo ime znaju napisati, jer je on „tamo negde, iznad nas“, pa niko ne očekuje da će mu biti odgovoreno. To je sigurica, možeš lajati do besvesti, jer ne povlači sankcije, a, kao, frajer si. Užasno mi smeta lenost novih generacija kojima ne pada na pamet da naprave bilo šta ( u fizičkom smislu ) da bi doprineli kulturnom, sportskom ili bilo kakvom razvoju ovog grada, nego samo znaju sesti za računar i lajati kao pas na mesec. A da sami nešta naprave? Ne daj Bože, ipak su to ljudi intelektualci... Sad, gospodo kolumnisti, što se mene tiče, možete nastaviti cmizdriti, kukati, daviti do besvesti, ali budite toliko ljubazni da u budućnosti navedete imena po kojima pljujete i konkretne razloge zbog kojih to radite, ako već niste sposobni nizašta drugo.

http://daliborka-kis-juzbasa.blogspot.c ... nisti.html

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]