banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 19:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Jul 2011, 18:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
Kako ne postoji Talija? A one limunade na korzu, uz dobro društvo (nadam se)? Za mene je to bio čisti hedonizam! :-D

MonaLisa je napisao:
Ja srećom sve rizikujem. Jesta da poslije često plačem, ali jbg, plakala bih i da ne pokušam.

Ili što je jedan velikan napisao:

Spoiler:
I živi!
Sasvim živi!
Ne grickaj kao miš dane.
Široko žvaći vazduh.
Prestiži vetar i ptice.
Jer svaka večnost je kratka.

Odjednom: nasmejani
u ogledalu nekom
dobiju zborano lice.

Odjednom: na ponekom uglu
vreba poneka suza.

Nevolje na prsima stignu.
Godine postanu sivlje.

Odjednom svet, dok hodaš
sve više ti je uzan
i osmeh sve tiši
i tiši
i nekako iskrivljen.

Zato živi, al sasvim!

Ja ne rizikujem baš sve. Većinu. U par stavki sam prava kukavica. Ali treniram da i to ispravim... :wink:

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2011, 19:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Talija je napisao:
Ja pišem svoje mišljenje koja se ne mijenja, koje je izgrađeno i koje je nastalo iz iskustva.
Hedonizam kao mogućnost u mome svijetu ne postoji.

Pa iskustvo tome i služi, da bi se mijenjalo mišljenje. Da nije tako, isto bismo razmišljali sa 10, 30 i 60 godina. A mislim da zlatnosmeđa nije mislila na nepromišljeno životarenje od danas do sutra, nego na smjelost koja je rezultat mudrosti.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2011, 12:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Popokatepetl je napisao:
Pa iskustvo tome i služi, da bi se mijenjalo mišljenje. Da nije tako, isto bismo razmišljali sa 10, 30 i 60 godina. A mislim da zlatnosmeđa nije mislila na nepromišljeno životarenje od danas do sutra, nego na smjelost koja je rezultat mudrosti.

Pogledah na netu definiciju hedonizma, jer pomislih da sam taj pojam možda nekad pogrešno shvatila, no međutim:
Citiraj:
Хедонизам је тежња ка задовољству које је само по себи сврха и прави циљ свих деловања.

Mijenjati mišljenje svake godine/decenije? :) Malo haotično za jedan normalan mozak.
Imam svoje stavove koji se samo dograđuju a nikako ne idu iz krajnosti u krajnost.

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2011, 18:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Ne znam da li je to rekao Andrić ili Selimović, uglavnom da parafraziram radi se o tome da je čovjek koji nikad ne mijenja mišljenje budala.
Ja se slažem sa tim, jer onaj ko isto misli u četrdesetoj kao u osamnestoj stvarno nije dobar, normalno je da čovjek svake godine mijenja mišljenje da ne kažem svakog sata, jer mijenjanje mišljenja i stavova znak su inteligencije i učenja, a nikako mana ili slabost.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2011, 07:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Neka bude da sam budala, radije to nego osoba bez svoga izgrađenog stava i mišljenja u odnosu na neke stvari.
Prije svega, pisala sam o izgrađivanju, što znači da je sa 40 iskustvo izbrusilo stavove o određenim stvarima, u odnosu na mišljenje sa 18.
A sa 18 da budem npr. teista, a sa 40 ateista, ili da sa 18 osuđujem nasilje, a sa 40 da ga radim - to ne da je budala nego psihijatrijski slučaj.
I iz sata u sat mijenjati mišljenje? Npr. juče je trebalo da mislim - OFM je mudar čovjek - danas da kažem - ne OFM je čudak.
Labilnoj osobi trenutni impulsi mijenjaju stavove.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2011, 14:40 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Dec 2009, 14:54
jellyfish je napisao:
Ako se lose stvari ponekad desavaju, onda nas to ojaca. Problem je kad se lose stvari cesto desavaju, odnosno kad nam je zivot tezak, onda nas to crpi i pomalo ubija.

Nas ponajvise ubija rutina. Nije lose ni nasmijati se, a ni zaplakati ... sve dok je to u sluzbi procesa sazrijevanja.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2011, 14:54 
Pripravnik
Pripravnik

Popokatepetl je napisao:
Talija je napisao:
Ja pišem svoje mišljenje koja se ne mijenja, koje je izgrađeno i koje je nastalo iz iskustva.
Hedonizam kao mogućnost u mome svijetu ne postoji.

Tako nesto. Sve sto nam se desava je izazov za inteligenciju, a tumacenje je prepusteno nama na volju.

Da ne smaram previse, prije nekih mjesec dana sam imao 'napad' suza. Nisam mogao izaci napolje jer kad bi vidio neku staricu kako pati plakao bih ko nenormalan. Najvaznije mi je bilo da ne smatram da sam poseban zbog toga. To se desilo i proslo (isto kao sto sad nesto drugo postoji u meni). Iz mene je nesto sazrilo i otislo. Nisam svojom misaonom konstrukcijom (tj nisam tumacenjima) napravio blokadu.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2011, 15:03 
Pripravnik
Pripravnik

Phoenix je napisao:
Kako ne postoji Talija? A one limunade na korzu, uz dobro društvo (nadam se)? Za mene je to bio čisti hedonizam! :-D

A gdje je tek izlazak/zalazak Sunca, djetetov pogled, miris cvijeca, dodir, priroda, rijeka, more, masline, .... :D

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2011, 15:08 
Kak'i je ovo napad estrogena na temi... :D

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2011, 16:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Popokatepetl je napisao:

Pogledah na netu definiciju hedonizma, jer pomislih da sam taj pojam možda nekad pogrešno shvatila, no međutim:
Citiraj:
Хедонизам је тежња ка задовољству које је само по себи сврха и прави циљ свих деловања.

Nisi dovoljno pažljivo tražila, jer bi u protivnom na istom linku naišla i na ovo:

Citiraj:
Hedonizam (grč. hēdonē, užitak) etički je nauk koji, kao podvrsta eudaimonizma, užitak smatra vrhovnim dobrom i ciljem ljudskog djelovanja. Pritom se užitak može odrediti vrlo različito: kao osjetilni, kao duhovni, ili oboje. Ugoda je najviše dobro, a svako bi djelovanje trebalo težiti što većem povećanju ugode (ne nužno djelatnikove).

Prvi je teoretičar hedonizma bio Aristip iz Kirene, Sokratov učenik i utemeljitelj kirenske filozofske škole. Razvijajući Sokratovu temu dobra, Aristip je dobro odredio kao užitak. Čovjeku pripada samo ono što je sadašnje te stoga treba uživati od danas do sutra, jer je nada u neko buduće dobro uvijek povezana s nemirom uzrokovanim neizvjesnošću sudbine. Bitno je da mudrac dominira užitkom, a ne obratno.

Citiraj:
Епикуров хедонизам је заправо продуховљени хедонизам. Он сматра да су душевни болови тежи од телесних, јер тело пати само због садашњих болова, а душа подноси и прошле и садашње, а можда и будуће болове под задовољством подразумевају одсуство телесних болова и душевног неспокојства. Пријатан живот пружа само разум који критички процењује разлоге за бирање или одбацивање мишљења. Погрешна мишљења представљају главни узрок за појаву душевних збрка и неспокојства.

Samo sam htio naglasiti razliku između opravdanog kritikovanja hedonizma, i njegovog pojednostavljenog i vulgarizovanog shvatanja koje je prisutno u 99% slučajeva.

Talija je napisao:
Mijenjati mišljenje svake godine/decenije? :) Malo haotično za jedan normalan mozak.
Imam svoje stavove koji se samo dograđuju a nikako ne idu iz krajnosti u krajnost.

Ne radi se o haotičnom i nepromišljenom mijenjanju stavova, skakanju iz krajnosti u krajnost, konformizmu, slabom karakteru, već o tome da nam naši "čvrsti stavovi i principi" ne služe kao izgovor za duhovnu ljenost. Da se ne plašimo da ih svakoga dana podvrgavamo testovima, promišljanju, kako bismo bili sigurni da su to najispravniji stavovi koje možemo imati u tom trenutku.

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2011, 19:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
golden_brown je napisao:
Phoenix je napisao:

A gdje je tek izlazak/zalazak Sunca, djetetov pogled, miris cvijeca, dodir, priroda, rijeka, more, masline, .... :D

:lol:

Nisi u toku! :lol: Bila sam kod Talije u Trebinju pa smo se družile, hodale korzoom i lijepim Trebinjem i meni je bilo divno. :wink:

Masline+sir+vino, Vrbas+balkon+ljuljačka, more+četinari+plivanje+sunce+zgodni momci :D , cvijeće i bez i sa mirisa, kafa, čokolada+višnje, i još mnooooogooo toga...

Jedino djece još nemam. Ali bio mi danas u apoteci jedan maji, juzni Aleksa. :D

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2011, 10:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
Samo sam htio naglasiti razliku između opravdanog kritikovanja hedonizma, i njegovog pojednostavljenog i vulgarizovanog shvatanja koje je prisutno u 99% slučajeva.

A ne znam o čemu pričaš (tj. pišeš) ovoliko. Znam i bez citiranja šta su užici, a ja ne pišem o tome niti govorim da mi je to prioritet!
Pišem o smirenosti duha, a ne o uživanju bilo koje vrste. Da uopšte čitaš moje postove bar 10% skontao bi da je ovo što pišem sasvim u skladu sa mojim mišljenjima koje sam iznosila i po drugim temama i po drugim pitanjima. A u vezi "pojednostavljenog i vulgarnog shvatanja" mogu samo reći - nemoj banalizovati moje postove. Ako se ja deklarišem kao vjernik ti ćeš me ubjeđivati o prednostima hedonizma?! Trošiš uzalud slova.

Citiraj:
Ne radi se o haotičnom i nepromišljenom mijenjanju stavova, skakanju iz krajnosti u krajnost, konformizmu, slabom karakteru, već o tome da nam naši "čvrsti stavovi i principi" ne služe kao izgovor za duhovnu ljenost. Da se ne plašimo da ih svakoga dana podvrgavamo testovima, promišljanju, kako bismo bili sigurni da su to najispravniji stavovi koje možemo imati u tom trenutku.

Ti vjerovatno misliš na neke sitnice "hoće li sutra kiša, hoće, možda ipak neće... itd" e tu si u pravu. A stvari npr. tipa, ako te ja danas cijenim, a ti me sutra razočaraš, to ne znači da ću promijeniti mišljenje, mogu ti samo oprostiti jer znam da nema nepogriješivog čovjeka.
Možeš ti to nazvati rezultatom duhovne lijenosti ali meni su trebale godine. :wink:

Feniks, nadam se da ćemo što prije ponoviti iskustvo. :D

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2011, 11:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Na znam zašto se žališ, ni u šta te nisam ubjeđivao, nisam se čak ni obraćao isključivo tebi, zato je nepotrebno da bilo koju moju rečenicu shvataš kao ličnu prozivku, ili ubjeđivanje bilo kakve vrste. S tim u vezi, "pojednostavljeno i vulgarizovano shvatanje" nije se odnosilo na tebe lično (bez obzira što je napisano kao reakcija na tvoj post), tako da nema ni govora o banalizovanju tvojih postova.

Što se drugog dijela posta tiče, nisam mislio na sitnice "meteorološkog" tipa, nego baš na krupne stvari. I opet mi se čini da si se osjetila prozvanom, iako nisam govorio o tebi, što se tiče dijela o "duhovnoj ljenosti". Čak, iz tvojih riječi mogu upravo zaključiti suprotno, jer sama kažeš da nema nepogrešivih ljudi, što znači da si svjesna da nijedna "životna istina" ili stav, ma koliko čvrst i ma koliko smo krvi i znoja prolili da bismo došli do njega, nije uklesan u kamenu. I to što se držimo tih stavova, živimo prema njima, donosimo svakodnevne odluke, što smo sigurni u njih, ne znači da ih ne moramo preispitivati, baš zbog te svijesti o pogrešivosti.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2011, 12:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne osjećam se prozvanom, valjda razmjenjujemo mišljenja, nego mislim da se meni direktno obraćaš kad citiraš moj post.
Ne čini li ti se da osoba koja stalno preispituje neka svoja osnovna načela djeluje ipak nesigurno?
Gdje je smirenost ako se stalno preispitujemo da li smo u pravu u vezi bilo čega?

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2011, 15:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa jeste, takav pogled na svijet krije opasnosti i može da odvede na krivi put, u cinizam, nihilizam, skepticizam, te u razne kombinacije i podvrste. Ali sa druge strane, mnogi veliki mudraci i duhovni učitelji, Buda, Sokrat, Isus, bili su svjesni toga, ali se ipak nisu bojali konstantnog preispitivanja "istina" u koje vjerujemo o svijetu i o sebi samima. Da li su i oni djelovali nesigurno? Ili kao osobe koje nisu pronašle mir?

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2011, 19:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mislim da se od početka ne razumijemo. Kad kažem nepromjenljivi stavovi ne mislim na bilo šta nego na moralne kodekse, životna načela kojih se pridržavamo čitav život i tu za mene nema mijenjanja nego samo dogradnje kroz iskustvo.
Što se tiče gorepomenutih ličnosti, pretpostavljam da znaš šta bih ti napisala o Isusu i o njegovim dilemama. Njegovi stavovi se nikad nisu promijenili, od početka pa do samog kraja njegovog ljudskog postojanja, jer to je na kraju krajeva bila njegova svrha među ljudima. Dilema ne, čovječija slabost da.

Čovjek treba da je prijemčiv prema drugima i prirodi, životu, da shvata i uviđa, bogati se iskustveno, ali kada bi se njegovi osnovni kodeksi izmijenjali (usljed nečega) njegova struktura ličnosti bi se raspala kao kula od karata.

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2011, 06:05 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
Vracam se gore tek kad potpuno propadnem. Ako stvari lagano klize dole, to me sputava u svakom smislu - lijen sam, bezvoljan, neraspolozen. ALI zato, kad stvari potpuno odu u rac, onda mi se duh obnovi kao kad u igrici izgubis zivot.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]