banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 13:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Apr 2010, 17:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ovako djeco, pogon kao na Tesli znaci jos poneku termoelektranu na ugalj u Amerikama i Kinama, ako neko nesto pomislja u pravcu nuklearki, neka zabravi, i to je ograniceno... Dizel ili ulje iz friteze? Osim smrada kakve razlike? Nish...

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2010, 17:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Nadam se da ne želiš reći da ne bi bilo dobro električnim automobilima zamjeniti ove na fosilna goriva zbog veće potrebe za električnom energijom pri čemu upućuješ na zagađenja od termoelektrana.

Postoje brojni načini dobijanja električne energije i razne inovacije samo što većina zna samo za termoelektrane (zagađuju), nuklearne elektrane (potencijalno opasne) i hidroelektrane. A da ne govorim o načini dobijanja energije koji još nisu ni poznati ili bar ne nešto značajnije poznati (ala pravi Tesla i slično).

Ne sumnjam ni malo u čistiji svijet i daleko naprednije načine dobijanja i korištenja energija. Ono što je nešto teže je očititi ljude, ostalo će ići i to dosta lako i brzo.

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2010, 20:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Khm, evo kako igraju Rusije, Amerike i Kine...

http://www.economy.rs/planeta/5695/nauk ... rgije.html

Dakle, ako Tesla nema auspuh to ne znaci da je cist. Bar ne jos uvijek. A elektro-motori pruzaju mnogo vise zabave od benzinskih. Npr. nema mjenjaca.

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2010, 20:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ko im je kriv kad su blentavi. A naravno neko od toga ima koristi za svoj džep. Da se ne gleda kroz novac i inerciju onoga kako se do sada radilo već da se gleda sa strane opšteg dobra sva proizvodnja električne energije bi se mogla prebaciti na obnovljive čiste izvore o kojima ima sve više studija, ideja, inovacija, prototipova i projekata u razvoju. Potencijali su ogromni.

A što se tiče toga da električni automobili nemaju mjenjača, slažem se da je to odlična stvar, mada ni svi benzinci nisu sa mjenjačem :)

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2010, 21:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
cvox je napisao:
nece ova prica o el vozilima zazivit dok god veliki giganti nebudu rekli "ajmo sad"..........sve pada u vodu,skoro svaki pokusaj do sad nije prosao.
Vidi jednu stvar,kupis auto i vozis 150km i mjenjaj bateriju....ti dodjes na pumpu ili kako ce se zvat i stanes a tamo 100 auta ceka da promjeni.......ma daj meni je to bljak,vise sam za ono gorivo od kukuruza i one filtere sto mozes sipat ulje iz froteze i vozit nego ovaj el pogon....... 8)

Аутоиндустрија и нафтна индустрија имају ако добру сарадњу и не верујем да ће допустити да се ова фора са електро аутом тако пробије.
Примера ради пре су аутомобили трошили много више литара на сто километара него данас (мислим на нова кола).

А БМВ је имао нпр. урађен један такав мотор са много мањом потрошњом од тада актуелних, спреман за индустријску производњу, неких 10 година пре него што су ти исти почели серијски да се производе.

Џаба што ми хоћемо економичније, кад можемо да добијемо само оно што нам дају (па после нека неко каже да на слободном тржишту конзументи имају суверенитет).

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2010, 07:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Silvio Dante je napisao:
Аутоиндустрија и нафтна индустрија имају ако добру сарадњу и не верујем да ће допустити да се ова фора са електро аутом тако пробије.

Ideja o automobilima na elektro pogon nije nova ali mislim da je konačno došlo vrijeme kada se više ne mogu izvlačiti i lobirati.
Koče i miniraju svaki pokušaj već punih 50 godina i više.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2011, 15:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Bez nuklearki nema ni električnih automobila
Globalno nezadovoljstvo nuklearnom energijom, uzrokovano katastrofom u japanskoj Fukušimi, moglo bi zaustaviti razvoj električnih automobila, piše Automotive News.

Aktivisti širom svijeta pozivaju na gašenje postojećih nuklearki, a premda nema naznaka da bi u skorije vrijeme ova ideja mogla biti provedena, sve veći broj zemalja ipak revidira svoje planove o izgradnji novih postrojenja.

Ovaj je pokret najočitiji u Evropi, što bi se moglo odraziti na milion električnih automobila koji su se na prometnicama Starog kontinenta trebali naći do 2020. Naime, ideja je bila ove automobile energetski napajati putem nove mreže nuklearnih elektrana, obzirom na to nema previše smisla upravljati vozilom koje ne emitira CO2 ali se napaja iz prljavih elektrana na fosilna goriva koje ga za proizvodnju električne energije emitiraju u tonama.

Osim što ovakva jednačina nema smisla ona takođe nema ni financijsko uporište jer će se malo koji potrošač odlučiti na kupovinu skupljeg električnog automobila ako i cijena električne energije skoči zbog povećane potražnje.

Nažalost, nuklearna energija još uvijek je ekonomski isplativija i postojanija od bilo kojeg drugog izvora, a od većine njih ujedno je i čišća, te je već sada jasno da je budućnost nuklearne energije i električnih automobila međusobno povezana.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]