banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 20:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Mar 2011, 08:25 
Citiraj:
U BL od svih prodavnica po pitanju kasa i brzine najefikasniji je Tempo.

Sta sam se ja tu toke nagledao na "brzoj" kasi, stoka matora dodje sve sa punim kolicima...

Par puta mi doslo da ih pozabijam tamo gdje sunce ne sija, ali sam se uzdrzao...

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 11:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
laoce je napisao:
Ja ono zaboravih da li si ti u Austriji ili Njemackoj? Ja samo pricam svoja iskustva i nigdje nisam vidio takav natpis, a bio sam u kamari prodavnica (kupoholicar :D ).

DE. Ipak smo mi naprednija i uredjenija zemlja :P

Nego, da prosirimo temu. Vise puta mi se desilo da stojim i cekam u redu, i naviknuta na zapadni sistem, ostavim minimum metar prostora ispred osobe iza koje se nalazim. A iza mene stoji babac i covjek i dahte mi za vratom. Ili im smeta sto se nisam nabila u ledja onom ispred mene. Ili ako smo u redu na kasi, guraju te kolicima po nogama.. Trebam li spomenuti da ospice dobijem od toga. Kakva su vasa iskustva? Da li obracate paznju na to i da li reagujete ako vas onaj iza gura i previse se priblizi?

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 11:10 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
To je više stvar geografije.Njemačka je velika zemlja,normalno da mogu sebi da dozvole razmak u redovima.Mi smo mali,štedimo i na takvim stvarima :)

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 12:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Jun 2009, 16:30
Mislim da novi sistem placanja u samoposlugama puno pomaze. Ne ceka se puno. Samoplacanje, tako bih ga nazvao. :D Sam skeniras svoje stvari i placas karticom ili gotovinom. Novac guras u automat i uredno dobijes kusur. Na kraju ti se automat zahvali na saradnji. :) A ljute babe stoje u redu pored i gledaju te poprijeko. :)

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 12:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
wolfsburg_rapsodija je napisao:
Mislim da novi sistem placanja u samoposlugama puno pomaze. Ne ceka se puno. Samoplacanje, tako bih ga nazvao. :D Sam skeniras svoje stvari i placas karticom ili gotovinom. Novac guras u automat i uredno dobijes kusur. Na kraju ti se automat zahvali na saradnji. :) A ljute babe stoje u redu pored i gledaju te poprijeko. :)

Jel to u Sveckoj?
Tako nesto nisam ni u Japanu vidio. Oni imaju dobar sistem, ne moraju brojati kovanice, imaju uredjaj koji to obavlja.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 12:56 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Sep 2010, 15:56
Samo da potvrdim - ima taj sistem "samonaplacivanja" u Svedskoj.
Svi veliki trgovinski lanci to imaju.
Cak i IKEA to ima, znaci namjestaj i stvari za pokucstvo.
Super stvar.
Moras imati karticu tog lanca trgovina.
Provuces karticu pri ulasku u trgovinu i uzmed skaner velicine - aparata za brijanje
Stvari sam stavljas na vagu,skanas i trpas direkno u kese i nema pretrpavanja u kolica, na traku, u kese ... po sto puta.
Prije placanja skaner "nuliras", provlacis karticu kroz kasu ... lista artikala se pokaze na kasi, provlacis Visu ili kakavu vec karticu za placanje imas ... i tataaa racun.

Nisam primjetio da neko ima taj sistem i da funkcionise s gotovinom, iako uvijek naravno ima i kasa (sa osobljem) sto za takve koji hoce da plate gotovinski sto za povremene kontrole.

Aparati za sicu, naravno imaju.
Trgovci koji znaju sabirati i oduzimati "na pamet" - ne postoje.
Cist racun - duga ljubav.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 13:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Da, samonaplacivanje. :)
Pare guras kao u automat za benzin, sto pretpostavljam da si vidio. Prije placanja na monitoru izaberes opciju "gotovina". Automat izracuna, naplati, uredno vrati kusur, sto u novcanicama, sto u kovanicama. Zavisi koliko si gurnuo u njega. :D Dok traje skeniranje stvari, na svaki pogresan potez automat te opomene. Naravno, okolo hoda jedna teta koja u svakom trenutku priskoci u pomoc.
Lanac samoposluga u kojima postoji takav sistem placanja se zove "Føtex". Ne mora se posjedovati clanska kartica. Vjerovatno nisu jedini.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 13:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mercator u ZG u West Gate centru takodje ima samonaplacujucu kasu :)

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 13:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sad se sjetih da sam tako nesto vidio u IKEA-i, karticno placanje.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 13:34 
Pripravnik
Pripravnik

Kad sam vec poceo sa Svedskom onda ...
Banke ... internet naravno.
Imas nekakvu dozu kojom logas na svoju banku i imas pregled svih konta sto imas.
Naravno prebacivanje para s konta na konto .. placanje racuna .. kupovina akcija, vrijednosnih papira i sparanje .... sve radis sam.

Posta ... to skoro da i ne postoji.
Od 10 posti mislim da su 9 zatvorili .. a to sto je ostalo vise je za potrebe firmi nego privatnih lica.
Paketi se predaju i isporucuju u .. trgovinama ili kioscima na primjer
Ako ces bas u posti da platis racune ... onda ti za SVAKI racun naplacuju ~6 KM njihovih troskova

Papirologija - ma skoro sve je preko interneta.
Dokumenti - sve na jednom salteru i sve se placa "ujedno", nema trckaranja, taksi ovih onih .. i salju se kuci, ili dobijes poziv kad da dodjes.

Stvari koje kupis (odjeca, obuca .. ) imas pravo da vratis naravno uz racun i u "novom" stanju i do 15 dana ok dana kupovine a da iz zamijenis za nesto drugo i do mjesec dana.
Odjeca koja se brzo iscijepa ili obuca koja se brzo "osteti" (zna biti i period od 2-3 mjeseca) najnormalnije se reklamira i najcesce mijenja za novu ili ti vrate pare.

Trgovine su pocele sa kucnom dostavom stvari. Svake sedmice stize kesa sa svim namirnicama, receptima (dakle i isplaniraju za tebe sta ces kuhati) kuci na vrata. Biras - ekolosku hranu ... "manju kesu" ili "lux kesu"

I tako dalje ....

Sto se tice osoblja, uglavnom je prijatno i nasmijano. To im je na kraju krajeva posao.

Daleko smo mi u BiH od toga (s razlogom) ali za nadati se da ce i do ovog doci u dogledno vrijeme.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 13:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
ironmaiden je napisao:
E, upravo kao što naslo teme glasi, premalo je šaltera po gradu za kojekakve papire dokimente i slično (naravno sve se plaća, a papiri vrijede vrlo kratko), pa ako se već to zahtjeva, onda otvorite više šaltera u ovom gradu da čovjek ne mora uzeti bolovanje da bi registrovao auto, uzeo pasoš i sl. Posebna je priča oko vremena potrebnog za izdavanje, odnosno produženje pasoša za koje im je potrebno 30 dana. Dalje neću da komentarišem, jer mi to već ide na živce.
Serem se u državu, kako god da se zove.

Više šaltera više birokratije.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 14:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Na takvoj "samonaplacujucoj" kasi kod nas bi morala stajati dvojica iz obezbjedjenja da gledaju sta si skenirao a sta nisi, ili na svaku papriku da lijepe onaj senzorcic protiv kradje.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 15:08 
Pripravnik
Pripravnik

Imaju kontrole naravno ...
Kad treba da platis, na ekranu izidje poruka da ides na kasu s osobljem.
Nekad pregledaju i prekontrolisu sve uzete stvari, ali uglavnom kontrolisu nasumice 5 do 10 artikala.
Izmedju kontrola znaju proci mjeseci i mjeseci ...

Sta je kazna ako ne stima .... pojma nemam.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 15:21 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Ovdje (USA) kada sam skeniras stvari moras da ih stavis u kesu ispod koje je vaga. Ako nisi stavio, automat se oglasi, dodje i teta (ili ciko) sa strane i provjerava sta si skenirao, gdje je ta roba itd itd.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 15:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
ajkula je napisao:
Nego, da prosirimo temu. Vise puta mi se desilo da stojim i cekam u redu, i naviknuta na zapadni sistem, ostavim minimum metar prostora ispred osobe iza koje se nalazim. A iza mene stoji babac i covjek i dahte mi za vratom. Ili im smeta sto se nisam nabila u ledja onom ispred mene. Ili ako smo u redu na kasi, guraju te kolicima po nogama.. Trebam li spomenuti da ospice dobijem od toga. Kakva su vasa iskustva? Da li obracate paznju na to i da li reagujete ako vas onaj iza gura i previse se priblizi?

Bullseye...ja pizdim isto zbog toga. Znam se samo u rikverc vratiti pola metra i dupetom odgurati sve iza mene. Ili krenem da pricam srpski al ono glasno...pa da vidis kako ustuknu. :)

@laoce

Ima u prodavnicama nekim da povuces onaj lanac (kao za zvonce) ako red dodje dotle. Ali imaju zene osjecaja (u vecini slucajeva) kad se kupuje. Kao sto Ajkula rece, ako ima vise od 3-4 ljudi za kasom, odmah ide druga teta i sjeda za kasu.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 16:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Dust je napisao:
Ovdje (USA) kada sam skeniras stvari moras da ih stavis u kesu ispod koje je vaga. Ako nisi stavio, automat se oglasi, dodje i teta (ili ciko) sa strane i provjerava sta si skenirao, gdje je ta roba itd itd.

Upravo tako. Ako si stavio stvar, a :D "zaboravio" je skenirati, odmah se oglasi ljubazni glas iz automata i opomene te na gresku. A teta iz prikrajka gleda hoces li ispraviti gresku. :D Shega ziva.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 16:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Flavoure-Flave je napisao:
ajkula je napisao:

Bullseye...ja pizdim isto zbog toga. Znam se samo u rikverc vratiti pola metra i dupetom odgurati sve iza mene. Ili krenem da pricam srpski al ono glasno...pa da vidis kako ustuknu. :)

@laoce

Ima u prodavnicama nekim da povuces onaj lanac (kao za zvonce) ako red dodje dotle. Ali imaju zene osjecaja (u vecini slucajeva) kad se kupuje. Kao sto Ajkula rece, ako ima vise od 3-4 ljudi za kasom, odmah ide druga teta i sjeda za kasu.

Obicno neko vikne: zweite Kassa :D , a nerijetko se nakupi i desetak ljudi. U tom slucaju jedna teta pozvoni, pa se pojavi i druga za kasom.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 22:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Flavoure-Flave je napisao:

Ama ja pricam za BL. Ovdje mi jos niko nije dahtao za vratom :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 23:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pa sto odmah nisi rekla da te interesuju samo domace scene iz samoposluga? :D

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2011, 09:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Kad smo već kod tog stajanja u redovima i čekanju na kasi u Švajcarskoj je inače situacija užasna, barem u kvartu u kojem ja živim. Imaju dve samoposluge ispod moje zgrade, u jednoj su dve kase i jedna nikad ne radi, a redovno od 4-5 ima jedno 10 ljudi u redu sa punim korpama i kolicima. U drugoj je još gore jer u drugom imaju 4 kase i samo jedna radi stalno, ove ostale ako se sjeti neka od prodavačica da dođe i malo razbije popodnevnu monotoniju... :roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]