banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 00:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Nov 2010, 14:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Nov 2009, 01:30
Ovako,ne znam da li je pravo mjesto za ovu temu,ali mi se cini da i ne postoji pravo mjesto na koje se mozemo obratiti (majke,trudnice) za rjesavanje nasih sporova sa poslodavcima.
Naime,ja imam problem sa poslodavcem oko uplacivanje porodiljske naknade,koja mi se vec 4 mjeseca uplacuje niza nego bi trebala,a poslednji mjesec je nisam ni dobila.
Bila sam u inspekciji rada,no oni mi savjetuju da se strpim i da je vjerovatno u pitanju neka greska,i da ce biti uplaceno...
Medjutim ja nisam jedini radnik na bolovanju u tom preduzecu,ali meni jedinoj nije uplacena porodiljska naknada.
Ako neko ima slicna iskustva ili je barem cuo za nesto slicno,voljela bi da mi ovde napise misljenje ili savjete.
Pitam se da li da podnosim tuzbu putem pravnog lica i kakve su mi sanse.
Hvala.

Molim administratora ako sam pogrijesila mjesto za temu da je prebaci ili mi javi.

nepobediva -
moja ljubavi...

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2010, 14:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
defekt masa je napisao:
nisam jedini radnik na bolovanju u tom preduzecu,ali meni jedinoj nije uplacena porodiljska naknada

Jesi li pitala poslodavca o čemu se radi, zašto je tako?

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2010, 14:43 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Nisam,jer je situacija pomalo specificna.Sa obzirom da sam u drugom stanju ostala neto nakon prijavljivanja,poslodavac je to smatrao prevarom i trenutno nismo u normalnom kontaktu.A doznake o bolovanju nosi moj suprug.A otkaz mi nisu dali iako su htjeli,jednostavno zbog zakona,ali me on ceka nakon isteka porodiljskog bolovanja,to je sigurno,i to su rijeci poslodavca.

nepobediva -
moja ljubavi...

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2010, 14:47 
ako mislis uplata redovne naknade umjesto plate, ona moze biti niza, jer predstavlja prosjek zadnje 3 plate prije nego si otisla na trudnicko... ako si npr. bila na bolovanju prije nego si otisla na redovno porodiljsko, plata ti je bila umanjena, pa si dobijala 80% jer si na bolovanju, i ako se na to nadovezalo porodiljsko, onda ces svih mjeseci dobijati toliko, jer je to prosjek zadnje tri prije trudnickog..
i pored toga, na trudnickom se ne obracunava prevoz i topli opbrok, ako si ga imala dok si redovno radila, pa samim tim ti je primanje odmah manje nego dok si radila..
jel radis kod privatnika?

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2010, 16:00 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Da,radim kod privatnika.Za topli obrok i prevoz nisam znala,pa je moguce da je to ta razlika,jer mi je prosjek bio 400,00 KM a sada je 300,00 KM.Najvise me zabrinjava ovo zadnje ne uplacivanje,ali ipak mislim da su svjesni posljedica.

nepobediva -
moja ljubavi...

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2010, 17:06 
to za prevoz i topli obrok bi trebalo biti tako, jer se i ono i ispacuje na osnovu toga sto radis, a kad si kod kuce to se ne obracunava.. moguce da su u nekom skripcu pa nisu ni drugima uplatili zadnju platu. najbolje pitaj nekog s posla jel dobio, nekog ko radi.
ako nije, onda bi to mogao biti problem. u sustini, ako nisi prijavljena, nemas bas puno prava i ako se zalis. koliko dugo radis? da li na neodredjeno? i jesi li prijavljena?

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2010, 17:35 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Jesam prijavljena,na neodredjeno vrijeme.Radim 9 mjeseci,sa ova 4 na bolovanju.U kontaktu sam sa nekim radnicima i oni su dobili plate,a meni su uplaceni doprinosi ali ne i nadoknada,sto je dosta zanimljivo.
9 mjeseci sam prijavljena,a radila sam tu mnogo duze a nisam bila prijavljena,ali kao da je to bitno.
Mislim da je najpametnije da se strpim jos jedan mjesec,i da podignem tuzbu ako ne uplate?

nepobediva -
moja ljubavi...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]