banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jul 2025, 07:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Avg 2010, 17:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Silvio Dante je napisao:
cicak je napisao:
Silvio Dante je napisao:

И то је, моје мишљење, лош систем.

zasto?
ta bar su ameri poznati ako ni po cemu onda bar po sistemu koji recimo najbolje funkcionira u svijetu.

Није тачно да најбоље функционише на свету када разне анализе и студије доказују да много боље друштвено-политичке системе имају скандинавске земље као и поједине земље западне Европе.
Свакако амерички систем има позитивних ствари али много више је негативних. Ето нпр. тема је о цркви. У САД је потпуно нормално да оснујеш некакву сатанистичку цркву и секташиш по земљи некашњено. И сада треба мени неко да каже како је нормално да постоји једна сатанистичка црква нпр. или тако неке сличне глупости.
Онда такође та политика да се по рођењу у САД аутоматски добија држављанство САД ми је јако лоша.
И има ту још доста ствари. Политички гледано амерички систем не дозвољава развој парламентаризма и других странака осим две владајуће.
Свакако да је европски систем уређења много бољи и за државу и за друштво.

ok, slazem se s tobom za skandinaviju.
i super je i za drzavu i za drustvo, nego nesto bas i nisu oni prisno vezani za crkvu... recimo kao sto su to talijani, spanci, latinoamerikanci...
daklem?

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2010, 18:29 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
mojne tako dzontra mojne djonom sad ce silvio da peni
priznaj da ne znas ipak on studira u inostranstvu on to bolje zna citao je ;)

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2010, 18:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Ta (J)evropa je puna znanja, kojeg mi nemamo, kažu da se tamo svako dijete rađa načitano a svaki student biblioteku ima...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2010, 19:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Dzontra Volta je napisao:
Silvio Dante je napisao:
Помоћ коју црква добија од државе сигурно није велика али је неопходна у оквиру добре сарадње између цркве и државе.

Znači čim bi crkvi prekinuli dotok finansija odnos crkve i države nebi bio dobar. Crkva bi se okrenula protiv drave. Iskreno ja neću da novac od poreza koji i ja plaćm ide u finasiranje nečeg što očigledno cijeni smo miris i okus novca.
Crkva i država ne moraju imati saradnju, crkva i vjernici da, crkva i država ne. A da je pomoć države mala, nije...ne vjerujem da je crkva imala para za pozlaćene krovove hrama u BL, lil za izgradnju toliko različitih crkava kako u BL takuo i u drugim gradovima.

Silvio Dante je napisao:
држава је на неки начин обавезна да помаже своју званичну цркву

Znači država ne mora potpomagati druge religije osim one s kojom ima "sponzorski ugovor". Sjajno. Da mi je vidjeti tu praksu, ti bi bio prvi koji bi pjenio od bijesa na to što "turci iz bosne ne daju pare SPC-u, to je zvanična poruka anti-srpstva", dok bi nefinansirnje drugih religija u RS pozdravio kao "zakon obavezan za sve"

Citiraj:
Ето нпр. тема је о цркви. У САД је потпуно нормално да оснујеш некакву сатанистичку цркву и секташиш по земљи некашњено.

Ja satanizam posmatram ko i svaku religiju, s tom razlikom da satnizam ne krije svoje ciljeve. Ne podržavam isti ali dok ona nikom drugom ne šteti šta tebi smeta...

Citiraj:
Онда такође та политика да се по рођењу у САД аутоматски добија држављанство САД ми је јако лоша.

Mnoge zemlje imaju zakon o sticanju državljanstva osobe koja se rodi u toj zemlji iko roditelji djeteta nisu pripadnici iste. Koliko sada ameri imaju problema s meksikancima zbog toga to je poznato, ali ne postoji bolji amandman koji pokazuje dobročinstvo neke zemlje, iako isti ne funkcioniše u praksi, ali poruka je jasna...

Какав би однос био у другој ситуацију не знам. Можемо да га упоредимо можда са односом државе (тј. партије) и цркве за време ФНРЈ/СФРЈ. Био је лош.
То што ти мислиш да црква познаје само мирис новца је твоје мишљење али чињеница је да ти плаћаш порез и да га мораш плаћати али сигурно ниси неко ко ће одлучивати шта ће бити са новцем који је убран кроз порез.
Исто као што те нико није питао за зграду владе, аутопут, повећање или смањене пензија и још хиљаду других ствари.

Овај други твој пасус не бих коментарисао пошто је производ твоје маште или си ти видовити Дали.

Ја сатанизам посматрам као зло које треба да се искорени.

По мени то није доброчинство него будалаштина али опет то је моје мишљење а уосталом и њихова ствар, мене не погађа.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2010, 19:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

cicak je napisao:
Silvio Dante je napisao:
cicak je napisao:

zasto?
ta bar su ameri poznati ako ni po cemu onda bar po sistemu koji recimo najbolje funkcionira u svijetu.

Није тачно да најбоље функционише на свету када разне анализе и студије доказују да много боље друштвено-политичке системе имају скандинавске земље као и поједине земље западне Европе.
Свакако амерички систем има позитивних ствари али много више је негативних. Ето нпр. тема је о цркви. У САД је потпуно нормално да оснујеш некакву сатанистичку цркву и секташиш по земљи некашњено. И сада треба мени неко да каже како је нормално да постоји једна сатанистичка црква нпр. или тако неке сличне глупости.
И има ту још доста ствари. Политички гледано амерички систем не дозвољава развој парламентаризма и других странака осим две владајуће.
Свакако да је европски систем уређења много бољи и за државу и за друштво.

ok, slazem se s tobom za skandinaviju.
i super je i za drzavu i za drustvo, nego nesto bas i nisu oni prisno vezani za crkvu... recimo kao sto su to talijani, spanci, latinoamerikanci...
daklem?

Тачно је и то. Али не ради се о томе да треба неко да се веже за цркву лично, већ однос црква - држава.
Црква државотворног народа се помаже од стране државе и то је тако и у Шпанији, Белгији, Немачкој па и код нас.
А помажу се и мањинске заједнице, биле оне верске, националне или само етничке.
У Србији помоћ од државе добијају нпр. и Исламска заједница и националне мањице Русина, Словака итд.
И не видим никакав разлог зашто би то некога погађало.

То може да погађа само онога ко мисли да га држава краде тако што му узима порез. Држава не краде никога када му узима порез, већ када државни функционери краду те исте паре од пореза за своје личне потребе.

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2010, 19:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Odnos u staroj jugi nije bio loš zato što država nije sponzorisala crkvu, već je religija stavljena u drugi plan. Religij nek ostane tu gdje jeste, ali bez finansiranja države.Ja ne odlučujem gdje će porez ići samo mislim da je glupo plaćti sponzorušu.

A jesam ja sam malo vidovt, parababa s majčine strane vele znala je u šolju gledati, pa ja izgleda nekieh njenih gena pokupio,ukaže mi se ponešto, gledam u gra, kau, plećke, kokice i sve te prehrambene proizvode a i čitam tvoje postove koji se uglavnom mogu svesti na "ono što JA mislim da treba je dobro" i "ono što JA smatram lošimm je idiotija"...

Satanizam propagira sotonu. Satanisti ubijaju ljude. Dobro. dok god oni ne prelaze s riječi na djela meni ne smetaju. hrišćanstvo ni nalik satanizmu. inkvizicija, pa da ne spominjem zadnji rat, gdje su huškači bili pravoslavni sveštenici, to je potpuno drugačije. Sad ti opet veli da je to izolovan slučaj, iako uopšte nije. religija je i jedno i drugo...to što se tebi ne sviđa zabole i mene i sataniste...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2010, 19:14 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Какав би однос био у другој ситуацију не знам. Можемо да га упоредимо можда са односом државе (тј. партије) и цркве за време ФНРЈ/СФРЈ. Био је лош. bio je dobar
То што ти мислиш да црква познаје само мирис новца је твоје мишљење али чињеница је да ти плаћаш порез и да га мораш плаћати али сигурно ниси неко ко ће одлучивати шта ће бити са новцем који је убран кроз порез. nije tacno mozes lobirati zakone i preko zastupnika u vladi glasati protiv
Исто као што те нико није питао за зграду владе, аутопут, повећање или смањене пензија и још хиљаду других ствари.

Овај други твој пасус не бих коментарисао пошто је производ твоје маште или си ти видовити Дали. Ehehhehe

Ја сатанизам посматрам као зло које треба да се искорени. slazem se svaki monoteizam i svakog supka koji stuje jednoga treba motorkom urokati

По мени то није доброчинство него будалаштина али опет то је моје мишљење а уосталом и њихова ствар, мене не погађа.[/quote] misljenje je kao supak sva sermija se hvali istim

Poslednji put menjao chils dana 11 Avg 2010, 19:19, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2010, 19:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jun 2008, 22:54
Силвио,за сваки коментар :thumbright:

Nećkala se lopta nećkala...

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2010, 19:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Black Boy je napisao:
Силвио,за сваки коментар :thumbright:

Siču to ne dotiče. on je 'ladan ko špricer. 8)

p.s. Sičo ajd sa nama Kaladonta...

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2010, 20:05 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Silvio Dante je napisao:
Црква државотворног народа се помаже од стране државе и то је тако и у Шпанији, Белгији, Немачкој па и код нас.
А помажу се и мањинске заједнице, биле оне верске, националне или само етничке.
У Србији помоћ од државе добијају нпр. и Исламска заједница и националне мањице Русина, Словака итд.
И не видим никакав разлог зашто би то некога погађало.

A možeš misliti kada crkva uopšte ne bi pomagala ni jednu vjersku zajednicu i pare koje sada troši na to upotrijebila na pametniji način....Tipa,kupila kompjutere siromašnoj djeci....Platila usavršavanje u inostranstvu mladim talentovanim studentima i postdiplomcima....

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2010, 23:07 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
Silvio Dante je napisao:
kliber je napisao:
Prema Ustavu, Republika Srpska finansira SPC.

Није ми познато. Којим чланом устава је то дефинисано?

član 28 http://www.alvrs.com/pdf/USTAV_REPUBLIK ... 5B1%5D.pdf

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2010, 23:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

kliber je napisao:
Silvio Dante je napisao:
kliber je napisao:
Prema Ustavu, Republika Srpska finansira SPC.

Није ми познато. Којим чланом устава је то дефинисано?

član 28 http://www.alvrs.com/pdf/USTAV_REPUBLIK ... 5B1%5D.pdf

Не финансира већ материјално помаже. То је управо разлика коју сам и ја навео. Али свакако хвала на извору.

Citiraj:
A možeš misliti kada crkva uopšte ne bi pomagala ni jednu vjersku zajednicu i pare koje sada troši na to upotrijebila na pametniji način....Tipa,kupila kompjutere siromašnoj djeci....Platila usavršavanje u inostranstvu mladim talentovanim studentima i postdiplomcima....

Свакако да је и то што си навео битно и пожељно али ето ја мислим да је и помагање верских заједница пожељно јер вера учи о морали и доброти и свакако да је као такву треба подржати. Сад што појединци и даље клањају Марксу и Це Дунгу сигурно неће да донесе опште добро а поготово било какву помоћ некоме.

Citiraj:
nije tacno mozes lobirati zakone i preko zastupnika u vladi glasati protiv

Ти и Траволта ћете да лобирате заступнике у влади који ће онда да гласају против закона који се вама не свиђају? Важи.

Citiraj:
inkvizicija, pa da ne spominjem zadnji rat, gdje su huškači bili pravoslavni sveštenici, to je potpuno drugačije. Sad ti opet veli da je to izolovan slučaj, iako uopšte nije. religija je i jedno i drugo...to što se tebi ne sviđa zabole i mene i sataniste...

Инквизиција нема никакве везе са СПЦ и са православљем уопште. Тако да мене то опет не дотиче нити видим зашто би нпр. и тебе дотицало. Једино ако си католик, онда разумем да те инквизија не оставља равнодушним.
Што се тиче ове твоје тврдње да су православни свештеници хушкали на рат, могу само да ти кажем као Шојић: Имаш ли ти неко папирче, неко цедуљче, неку аконтацију за ту тврдњу?

Џабалебан, немој каладонта, боље "градова и села". :D

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2010, 06:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:
Џабалебан, немој каладонта, боље "градова и села". :D

Važi! :D
Ako nema, tema izmislićemo je.

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2010, 19:30 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
Silvio Dante je napisao:
Не финансира већ материјално помаже.

Mislio sam da je to isto... U svakom slučaju bi trebalo vidjeti da li se iz budžeta izdvaja išta za potrebe religijskih organizacija i kojih.
Da li plaćaju PDV itd.

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2010, 01:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

kliber je napisao:
Silvio Dante je napisao:
Не финансира већ материјално помаже.

Mislio sam da je to isto... U svakom slučaju bi trebalo vidjeti da li se iz budžeta izdvaja išta za potrebe religijskih organizacija i kojih.
Da li plaćaju PDV itd.

Разлика ти је у следећем. Ако финансира, значи морао би да постоји закон о финансирању који би тачно утврђивао колико се новца годишње мора издвојити из буџета за нпр. финансирање СПЦ.
А материјално помаже, значи нема тачно утврђене суме већ једноставно колико влада да.

Нисам упознат да ли црква плаћа порез? Мислим да не али стварно не знам.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 10:03 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 20 Jun 2010, 21:04
Citiraj:
Vladika odlepljivao žvake sa trga u Trebinju

19. avgust 2010.
Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije zasukao je rukave, uzeo špahtlu i sa svojim sveštenstvom očistio Glavni trg u Trebinju.

Glavna meta su bile zalepljene žvakaće gume po mermernim pločama trga, prenosi "Blic".

U eparhiji kažu: "S verom da će ovaj lični primer poučiti - postideti kako odgovorne za održavanje ćistoće grada, tako i neodgovorne koji ga nemilice onečišćavaju".

Vladika Grigorije organizovao je akciju čišćenja grada pred slavu Sabornog hrama i grada Trebinja - Preobraženja Gospodnjeg.

"Treba da se svi zajedno podsetimo da nije dovoljno samo se nazivati kulturan, nego to i stvarno biti - kako grad, tako i pojedinci", poručuju u eparhiji.

Slika

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 10:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
11 A najveći između vas da vam bude sluga. Mat. 20, 26. -
12 Jer koji se podiže, poniziće se, a koji se ponižuje, podignuće Jov 22, 29. -Prič. 15, 33. -Prič. 29, 23. -Dan. 4, 37. -Luka 14, 11. -Luka 18, 14. -

Na ovoj slici se vidi vladika (u sredini) kako skida žvake.

Slika

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 15:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jesam li rekao da je likčina? :D
Znači vrh!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]