Dzontra Volta je napisao:
Silvio Dante je napisao:
Помоћ коју црква добија од државе сигурно није велика али је неопходна у оквиру добре сарадње између цркве и државе.
Znači čim bi crkvi prekinuli dotok finansija odnos crkve i države nebi bio dobar. Crkva bi se okrenula protiv drave. Iskreno ja neću da novac od poreza koji i ja plaćm ide u finasiranje nečeg što očigledno cijeni smo miris i okus novca.
Crkva i država ne moraju imati saradnju, crkva i vjernici da, crkva i država ne. A da je pomoć države mala, nije...ne vjerujem da je crkva imala para za pozlaćene krovove hrama u BL, lil za izgradnju toliko različitih crkava kako u BL takuo i u drugim gradovima.
Silvio Dante je napisao:
држава је на неки начин обавезна да помаже своју званичну цркву
Znači država ne mora potpomagati druge religije osim one s kojom ima "sponzorski ugovor". Sjajno. Da mi je vidjeti tu praksu, ti bi bio prvi koji bi pjenio od bijesa na to što "turci iz bosne ne daju pare SPC-u, to je zvanična poruka anti-srpstva", dok bi nefinansirnje drugih religija u RS pozdravio kao "zakon obavezan za sve"
Citiraj:
Ето нпр. тема је о цркви. У САД је потпуно нормално да оснујеш некакву сатанистичку цркву и секташиш по земљи некашњено.
Ja satanizam posmatram ko i svaku religiju, s tom razlikom da satnizam ne krije svoje ciljeve. Ne podržavam isti ali dok ona nikom drugom ne šteti šta tebi smeta...
Citiraj:
Онда такође та политика да се по рођењу у САД аутоматски добија држављанство САД ми је јако лоша.
Mnoge zemlje imaju zakon o sticanju državljanstva osobe koja se rodi u toj zemlji iko roditelji djeteta nisu pripadnici iste. Koliko sada ameri imaju problema s meksikancima zbog toga to je poznato, ali ne postoji bolji amandman koji pokazuje dobročinstvo neke zemlje, iako isti ne funkcioniše u praksi, ali poruka je jasna...
Какав би однос био у другој ситуацију не знам. Можемо да га упоредимо можда са односом државе (тј. партије) и цркве за време ФНРЈ/СФРЈ. Био је лош.
То што ти мислиш да црква познаје само мирис новца је твоје мишљење али чињеница је да ти плаћаш порез и да га мораш плаћати али сигурно ниси неко ко ће одлучивати шта ће бити са новцем који је убран кроз порез.
Исто као што те нико није питао за зграду владе, аутопут, повећање или смањене пензија и још хиљаду других ствари.
Овај други твој пасус не бих коментарисао пошто је производ твоје маште или си ти видовити Дали.
Ја сатанизам посматрам као зло које треба да се искорени.
По мени то није доброчинство него будалаштина али опет то је моје мишљење а уосталом и њихова ствар, мене не погађа.