banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 01:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Jul 2010, 18:46 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Nece boa da ih biju sada takve nabijaju na kolac :roll:

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2010, 18:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Ja kao djete nisam imao slobodnog vremena. Pohadjao sam skolu plesa, pjevanja, citao knjige, svirao klavir i harfu, igrao sah i trenirao macevanje i ispao sam taman kako valja.

Sto se tice teme djecu ne treba forsirati da se u "slobodno vrijeme" bave onim sto roditelji hoce. Kad si klinac najveci dio dana ti je slobodno vrijeme. Ni brige ni pameti. Istina treba ograniciti blejanje za kompom i istjerati ih napolje da se bave nekim sportom.

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2010, 19:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Žao mi je što BL nema hipodrom pa da walker, pripadnik stare banjalučke elitne porodice može polo i jahanje da trenira, al štaš mi provincija... :D

A nema ništ bolje pa kad roditelji odlučuju slobodno vrijeme djece...koliko sam sesamo nagledao djece koja plaču ne želeći nešto svirati/trenirati, a roditelji ih onako vuku za ruku sve govoreći kroz zube "sviraćeš ti mamicu ti tvoju, nisam džabe platio/la"
Primjer: moja nerođena sestra...njen mali se ne može vani s drugom ddjecom igrati zbog časova klavira,nit mali želi nit voli, a već godinu dana na časove ide...jebo je klavir.

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2010, 20:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Da se ponovim, kad zbog klavira jedne prilike nisam dobio batina :) Preduzece imalo neki klavir u hotelu kojeg je trebalo malo dotjerati, a culi da u Boriku ima neki lola koji zna nesto oko toga. Naravno, mene zapalo da trazim lolu kome ni imena ne znam, a kamoli sta drugo. Osim da je u Boriku, jel'? Kontam, ajd Borik, sigurno je neki lokalni cudak pa ga znaju po bircuzima tamo... I tako izvucem kolegu automehanicara iz kanala, onako zamazanog, da mi pravi drustvo...

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 12 Jul 2010, 20:52, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2010, 20:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Nama su u školi govorili da su najmarljiviji učenici oni koji žive daleko i moraju putovati busem od kuće do škole i obrnuto. I to je istina, takvi koji žive na selu imaju ispunjen dan i trenutke kod kuće ili van škole smatraju dragocjenima.
Važno se organizovati.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2010, 07:23 
Citiraj:
E jbg-a boa, ako se iko nagledao kojekakvih vrleti na ovom forumu onda sam to ja (mozda i tensSa)

Jes' bilo svakakvih cvaka na forumu... :D :D :D

Citiraj:
pa to da ucenik od 13 godina dila marihuanu po skoli(dakle postoje oni i koji kupuju), pa mu zovnu tatu drota po profesiji i ispricaju mu sve, i doticni pri odlasku okrenu se prema djecaku pruzi mu ruku i kaze cestitam.

E jbg sada...

Citiraj:
Ali za klinca koji i nema drugih obaveza i još je u fazi učenja i formiranja ličnosti nije ni malo zdravo da svo svoje vrijeme ili većinu njega provede uz kompjuterske igrice.

Slazem se, zasto?

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2010, 07:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Dzontra Volta je napisao:
A nema ništ bolje pa kad roditelji odlučuju slobodno vrijeme djece...koliko sam sesamo nagledao djece koja plaču ne želeći nešto svirati/trenirati, a roditelji ih onako vuku za ruku sve govoreći kroz zube "sviraćeš ti mamicu ti tvoju, nisam džabe platio/la"
Primjer: moja nerođena sestra...njen mali se ne može vani s drugom ddjecom igrati zbog časova klavira,nit mali želi nit voli, a već godinu dana na časove ide...jebo je klavir.

Na žalost ovoga je mnogo, roditelji liječe svoje komplekse na djeci, kao ono "ako mi nismo nešto postigli naši mali genijalci moraju milom ili silom da razbude uspavani genije u sebi".

I uvijek taj hebeni klavir! Klavir je mnogima personifikacija uspješnosti i plemenitosti. Ako sjedu za klavir krv im odmah prelazi u plavu boju. :)
Od moje kolegica kćerka je oči isplakala zbog klavira i solfeđa i kaže da je to najgora sprava za mučenje. A sve zbog nedosanjanog sna svoga oca.

Najgore je kad te neko na nešto tjera mimo tvoje volje, dok si dijete ništa ti ne znače ni časovi plesa, ni kursevi egzotičnih jezika, ni skakanje za lopticom tenisa. A zbog čega? Zbog prestiža. Roditelji zaboravljaju da su i oni nekad bili djeca i da su se opirali nametnutim stvarima i nametnutom ukusu.
Kome to u odrasloj dobi znači osrednje sviranje klavira? Najvjerovatnije nikad više ni ne sjedne za njega.
Roditelji često najbolje znaju šta je najbolji izbor za njegovo dijete dok za sebe i dalje ne znaju.
Zar ne bi trebalo da roditelj pusti dijete da se njegova kreativnost izražava na svoj način i u nekom njegovom ličnom pravcu a ne da bude skretana po nečijoj želji u nešto sasvim drugo?
Tu su da koriguju i ukažu na greške a ne da vode dijete poput slijepca kroz život i sugerišu mu kao da nema mozga šta je za njega najbolje?

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2010, 07:40 
Bravo, po**rem se na klavir i violinu...i ja sam trebao violinu uciti svirati al sam je uspio unistiti u roku od 2 dana...

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2010, 10:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2004, 19:50
da, ali necu ga pustiti ni da bude u fazonu totalne liberalizacije.
sta ce izbrati da hoda po olupinama vozova i skuplja metke?
treba ih uputiti na par stvari i truditi se i voziti i dovoziti ih, a brzo se to iskristalise jel dijete voli i jel talentovano.
uostalom i ako nije talentovano ja bih ga podrzala.
ih kad se sjetim samo kako sam ja pjevala, ma za samara dusu dalo, ali to se takmicilo, to se u horove na audicije moralo voditi, samo moji starci kako su ih gledali tada :o

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2010, 10:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
U zadnjoj rečenici sam napisala da treba ukazivati na greške i moguće posljedice a nikako silom nametati smjer, niti pustiti da se potpuno otme kontroli.
Voditi računa, sugerisati bez prisile, uz razgovor, razgovor i razgovor.
Jer poznato je da sve što je zabranjeno (a nije objašnjeno zašto je tako) izaziva kontraefekat.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2010, 10:35 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
A ja recimo nikada neću prežaliti što nisam istrajala sa plesom kao mala. Mama me upisala sa nekih 6 godina i nakon kratkog vremena, kad sam prvi put spomenula da sam umorna, ona me ispisala - a prije mislim da je razlog to što joj se više nije dalo da me dovozi i odvozi stalno.

I ja sam kako dijete svirala klavir i učila jezike, a ne zato što me je neko forsirao na to nego zato što mi se to sviđalo. Sad više ne znam svirati klavir i opet kažem - žao mi je što nisam istrajala duže u tome.

Naravno da ne treba dijete ni na šta forsirati. Ako se djetetu nešto ne sviđa, ispisati ga i upisati na nešto drugo ako ono ima želju za tim. A ne kao što to neki rade: djetetu nešto dosadi, hoće da prestane sa tim. Kasnije izrazi želju da radi nešto drugo, ne upiš ga jer smatraju da ću i sa tim nakon nekog vremena prestati. A kao da je to bitno? Pa ne očekuje se od djeteta da postane profi sportista ili muzičar nego da se bavi nečim što mu je interesantno u tom periodu i što mu usput i koristi.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2010, 12:26 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Djecu ne treba forsirati , treba nekako skontati njihove sklonosti i pustiti da sami odredjuju svoj pravac, naravno ne treba ih pustiiti da postanu teski olos. Ja sam nesto malo trenirao karate, ali nesto me to nije drzalo, pa sam skupljao metke, pravio neke svoje bombe i petarde, uglavnom se nesto uvijek majstorisalo. Sad mi je zao sto nisam naucio svirati, a ko klinac sam uvijek te sto idu na klavir i sviraju zezo da su pederi i mamine maze, jebiga bila su takva vremena, a nekako i jesu bili pravi mekusci :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]