banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 14:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Internet prevare
PostPoslato: 05 Jul 2010, 16:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Poznato je da sto je zemlja nerazvijenija da u njoj vise cvjetaju prevare. Sjecam se da je bilo vise takvih prevara kod nas, najcesce za poslove u inostranstvu gdje "poslodavci" traze odredjeni depozit "za troskove" i onda nestanu. Zatim bilo je prevara oko nagradnih igara, sjecam se u Tropiku 2006 kad je bio onaj BMW na sredini prodavnice, cuo sam kasnije da je prodan umjesto da je dat za nagradu nekom.
I ljudi postaju oprezniji. Gledam kad su ove godine nudili u Tropiku nagradnu igru za stan, skoro niko nece, svi se boje da je opet prevara. Pa ona prevara nedavno na grandu kad su bile "licitacije" za stan u Beogradu. Pa ove sad sms prevare u BL. Ja zbog toga vise i ne igram nagradne igre jer je 50 posto sanse da je neka prevara.
Internet prevare su se posebno rasirile. Covjek dao 200000 eura kriminalcima iz Afrike:

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/196854 ... -iz-Afrike

Kao sto sam rekao, sto je zemlja nerazvijenija to je vise prevaranata. Posebno se cuvajte i mejlova iz Afrike i zemalja treceg svijeta, a kao sto u gornjem linku mozete procitati i kad kupujete nesto preko interneta posebno iz nerazvijenih zemalja treba biti izuzetno oprezan. Koriste razlicite taktike: Najcesce idu na saosjecanje predstavljajuci se kao da su u nevolji, zatim druga taktika im je ljubav, predstavljaju se kao zgodna riba ili momak i postave cak i sliku nekog zgodnog da bi privukli zrtvu, treca taktika im je shoping itd.
Sta vi mislite o ovim negativnim pojavama u drustvu, posebno o internet prevari?

Filozofija...

Vrh

Tema posta: Re: Internet prevare
PostPoslato: 05 Jul 2010, 19:19 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 20 Jun 2010, 21:04
Prevare postoje valjda koliko i drustvo. Internet je samo novi medij koji je omogucio prevarantima da za.ebu ljude iz bilo kojeg dijela planete.
Ono sto je mene uvijek fasciniralo je broj ljudi koji padaju na degenske varijante iako je uz prisustvo i najminimalnije kolicine zdravog razuma nemoguce da se tako nesto dogodi.
Npr. cuvena i najpopularnija "Nigerijska sema"...dakle kao kontaktira vas sin nekog svrgnutog kralja, predsjednika ili nebitno i zeli da preko vas prebaci par desetina miliona dolara za sta ce vam dati procentno dvocifrenu proviziju. Normalan covjek ce se prvo zapitati, zasto ja? Ljudi objasne da je to zato sto su culi za vas kao pouzdanu osobu od povjerenja... a gdje su to culi? I opet...zasto ja?
I tu je za iole normalnu osobu kraj. E sad sto neko zeli da vjeruje u to iako je citava stvar potpuno suluda...sta reci...dok ima ovaca...
Mislim ljudi i dan danas ostavljaju pare sibicarima, dakle na semi koja postoji jedno 5 hiljada godina...njima se ne moze pomoci :)
I ja u principu za takav stepen idiotizma i nemam previse razumijevanja.
Ono sto mislim da je posebno opasno za ljude sa naseg podneblja su seme sa automobilima. Dakle nadjete auto na nekom od auto-berzanskih sajtova tipa mobile.de koji je osjetno jeftiniji nego sto bi realno trebao da bude. Situacija se dalje razvija tako da u kontaktu sa "prodavcem" on trazi od vas da uplatite odredjenu sumu novca na neki racun za troskove transporta, administrativne troskove ili nesto slicno...nakon toga naravno "prodavac" nestaje...
Druga stvar kod koje treba biti obazriv su aukcijski sajtovi tipa ebay. Sjecam se slucaja od prije par godina kada je covjek prodao kutiju Sony 3 konzole za 1200 dolara ako se ne varam. Dakle samo kutiju, bez sadrzaja...i to potpuno legalno :)
Tip je jednostavno napisao malim slovima naravno "This box does not include" pa onda naveo sve ono sto se standardno nalazi u jednom originalnom pakovanju Sony trojke :)

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2010, 20:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
jellyfish je napisao:
Covjek dao 200000 eura kriminalcima iz Afrike:

Nije valjda da neko vjeruje u ovo što je napisano u ovom članku :-?

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2010, 05:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Пази има нас свакавих и сретао сам у животу случајеве такве да уопште не сумњам да ови "нигеријци" имају прођу са овом причом.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2010, 05:27 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
bilo je prije jedno 2-3 godine u BL kad je ona zena uplatila dal 10 ili 20 hiljada da bi dobila africke milione

beeeeeeeeeeeeeeeeeee

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2010, 06:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Shvatam da postoje razni ljudi i nivoi obrazovanja i svesti o internetu, ali ko na ovo padne, moglo bi se reći da je zaslužio.

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2010, 08:07 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 21 Jun 2010, 18:45
A to je tzv nigerijska prevara. Gledao sam prilog na B92 o tome i covjeku koji je nasjeo.
Prosto je nevjerovatno da ljudi koji govore dva tri jezika i sposobni su da kominiciraju preko interenta nisu dovoljno inteligenti da skuze da je rijec o prevari!

Dovoljno je da pogledate kako vas oslovljavaju u im mailovima, Stavljaju prezime kao ime i sl. jer ne znaju sta je sta kod nas , a da ne govorim o drugim nebulozama. Uostalom ko uopste cita takve mailove?

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2010, 08:59 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Jebiga, uvijek se nadje neka budala. Ja sam bas na takvu jednu poruku odgovorio, kao da se radujem sto cu postati bogat, i poslije mi posalju fotografije neke odvratne trebe. Naravno ja sam rekao da ja bas lijepa, i propitao sam je par stvari o zdravlju, kad je odgovorila, onda sam se ja predstavio kao trgovac ljudskim organima, i pitao sam je da li bi bila zainteresovana da ja prodam njen bubreg jednoj bogatoj porodici, kao ja bi dosao dole sa timom doktora da je obradim i da joj urucim lovu. Poslije toga nisam dobio ni jednu njenu poruku :(

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]