ERROR je napisao:
Rezon ti je otprilike kao u nacista ovdje, tj jedine skupine koja podrzava idiotluke ovog lika...
Jasno je da lik ima pravo, ali je i te kako svjesno nastavio da radi nesto sto vrijedja osjecaje drugih ljudi i s tim navlaci njihov bijes i ljutnju. Nikako ne podrzavam silu i napade na lika, ali razumijem ove sto ga napadaju, jer im se sprda sa svetinjama. Meni licno nikad na pamet ne bi palo da na slican nacin odreagujem za iste stvari, iako sam musliman, ali svi mi imamo crvenu crtu negdje, poslije koje pisamo na zakone, prava i sl., ako si balkanac, znas o cemu ja... S obzirom da je davno proslo doba proganjanja vjestica i hereze u Evropi (pa ti ideja o pustinji ne ide), bilo bi im pametnije i jeftinije da ovo ugrade u neki zakon, slicno kao s Zidovskim holokaustom i sl. i mirna Eu....
Ja, recimo, ne smatram da imam nacističke ili bilo kakve slične stavove, ne smatram da bilo ko ''treba da ide u pustinju'', ali sam u ovom slučaju na strani tog karikaturiste i ne razumijem ove što ga napadaju (što ne znači da mi se njegov rad sviđa, ili da imam nešto protiv muslimana).
ERROR, problem sa formulacijom ''vrijedja osjecaje drugih ljudi i s tim navlaci njihov bijes i ljutnju'' kao opravdanjem za nasilje je, što se ona može primjenjivati bukvalno za sve, u svakom trenutku, bilo gdje. Naravno, ako si jači i ako ti to odgovara. Ovaj lik (ne ulazim uopšte u to da li je on kreten ili ne, jer to nije ni važno) nije ugrozio ničije pravo na vjeroispovijest. To što je nekom svetinja za nekog drugog je obična stvar. Nekom poštenom ljubitelju Star Warsa i džedaju, idu na živce kritičari koji pišu da je SW obični kič i smeće. Kad moderatoru sa naše foruma, g-dinu Freak_on_a_leashu kažeš da je Pearl Jam osrednja neoriginalna grupa, on poludi, da poželi da te banuje s foruma (što takođe ne opravdavam, mada dijelim njegovo ludilo). Nemamo svi iste prioritete u životu, tako da niko nema pravo da svoja vjerska osjećanja stavlja ispred osjećanja bilo kog drugoga. I kad bi se takve stvari počele ugrađivati u ustave, to bi dovelo do haosa, jer kako odrediti šta koga više vrijeđa (ni Holokaust ne bi trebalo da je izuzetak, ali to je već politika).
Postoji i taj prazan prostor između slobode govora i kršenja prava, i on se može ispuniti kućnim odgojem i osjećajem za mjeru, u smislu da kritika nečeg ne pređe u banalnost i vulgarnost. Međutim, čak i kad se to dogodi (kao u ovom slučaju), nasilje nije opravdano.
Evo, ja ću, kao čovjek bez razvijenih uzvišenih religioznih osjećanja ove vrste, upitati sve koji podržavaju (ili na neki način razumiju i opravdavaju) napade na ovog karikaturistu: šta je sa tolerancijom? Okretanjem drugog obraza? Oprosti im, ne znaju šta čine? Živi i pusti druge da žive, itd?