banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 22:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Mar 2010, 16:04 
ma nisam mislila u tom smislu losi, nego uspjesan privatnik kao imam firmu ovo , ono, a los imam kiosk ili malu piljaricu.. ako me razumijes... na to sam vise mislila ali se nisam dobro izrazila

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 16:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
majlili je napisao:
pa bas to sto kazes jer smo mala primitivna zajednica, sa isforsiranim laznim vrijednostim, i onda bas to, raditi kao konobar u nekom bircu dok studiras je sasvim logicno i normalno, a kod nas ispod casti jer ce te svi gledati s podsmjehom, kao donji si..
mozda donekle i razumijem te mlade ljude u smislu da bi radili svasta kada bi nase drustvo to prihvatilo kao IN, ali posto je samo in biti gazda ili raditi u drzavnoj upravi, onda je stanje takvo kakvo je..

potpis za ovo! :wink:
Takodje sto je kod nas "drustveni ugovor" da je sramota piti veliko pivo u kafani! :confused2:
Gazdama to i odgovara pa ga i izbacuju...jos jedna nasa logika. :wink: :roll:

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 16:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Block out je napisao:
majlili je napisao:
pa bas to sto kazes jer smo mala primitivna zajednica, sa isforsiranim laznim vrijednostim, i onda bas to, raditi kao konobar u nekom bircu dok studiras je sasvim logicno i normalno, a kod nas ispod casti jer ce te svi gledati s podsmjehom, kao donji si..
mozda donekle i razumijem te mlade ljude u smislu da bi radili svasta kada bi nase drustvo to prihvatilo kao IN, ali posto je samo in biti gazda ili raditi u drzavnoj upravi, onda je stanje takvo kakvo je..

potpis za ovo! :wink:
Takodje sto je kod nas "drustveni ugovor" da je sramota piti veliko pivo u kafani! :confused2:
Gazdama to i odgovara pa ga i izbacuju...jos jedna nasa logika. :wink: :roll:

potpis za ovo :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 16:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Sistem vrijednosti kod nas je naopak, kod nas je svako - gazda, ako ima kafic odmah je gazda, na zapadu uopste nije tako, oni koji imaju lokale placaju velike zakupnine, poreze, radnici nisu lose placeni i zato ni njihova zarada nije velika,kod nas uglavnom vecinu utaje, ne prijave radnike, a ako ih i prijave daju im neku crkavicu...

Cudi me kako nije niko primijetio ovo :
Citiraj:
Nije u pitanju plata, koja je manja nego ranije i iznosi oko 26.000 dinara, već muka koju ne mogu da izdržim”, kaže Todor.

To je sramota, to je samo 250 € , firma evropska,cijene evropske a plate srbijanske,; za taj isti posao njegov kolega u Italiji dobije minimum 5 x vecu platu.
A i istina je da smo lijeni i da ima previse zaposlenih, primjer prodavnice "Moj market" : tamo u prodavnci ima vise radnika nego musterija, dok je ovdje u jednoj prodavnici te velicine zaposleno maximalno 5- 6 radnika.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 17:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
cicak je napisao:
dzabaleban je napisao:
"uči škole da ne moraš kopati kanale"

tako su nam govorili kad smo bili mali.
valjda je kopanje kanala sramota i nesreća.
prevedeno - uči da ne moraš raditi.
to je naša etika.

nije mjerodavno vise... sad ne moras ni uciti ni kopati kanale ako ti je "babo" nedje na funkciji...
citam u zavodu za zaposljavanje RS na posao ceka i jedan doktor nauka.
samo ti se kaze.

Znači, imaj "babu" na funkciji.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 18:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Avg 2002, 19:32
Ovo su komentari na ovu vijest sa najviše preporuka na mjestu gdje se vijest prvobitno pojavila (B92.net), a oni po meni sve govore:

Citiraj:
Zapadni tempo rada?
A jesu li zapadne plate 260e?

U prvi mah mi se ucinilo 'standardno kukanje' ali ako je istina da im je plata 26000 dinara, a menadzer izjavi da nismo navikli na zapadne standarde sve mi je jasno. Ljudi bi se brzo navikli na 'zapadne standarde' da im se ponudi i pola zapadne plate. 26000 dinara je sramotno nisko i niko na zapadu (ukljucujuci i Grcku :)) ne bi pristao da radi za taj novac.

Radili bi oni po zapadnom tempu rada samo da primaju i zapadnu platu a ne bednih 26000 dinara.

:cat:

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 18:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Pa valjda prvo treba raditi da bi se došlo do zapadnog standarda, a ne da prvo dođe standard pa mi onda bolje da radimo.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 18:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
guess who je napisao:
Pa valjda prvo treba raditi da bi se došlo do zapadnog standarda, a ne da prvo dođe standard pa mi onda bolje da radimo.

Pa imaju ti ljudi radnog staza po 20-30 godina. :-?

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 18:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
guess who je napisao:

Па ти који траже од радника да раде и да се понашају по западном стандарду ваљда би требали и сами да се понашају по западном стандарду па да дају људима одговарајуже плате.

"Обрадовао" ме је овај податак о плати о 260€ (и то у фабрици која важи за једну од боље стојећих у Србији)
Зашто?
Зато што је била једна дискусија овде на форуму где се тврдило да је плата у Србији 400€ просечна, док је она уобичајна 350€.
Сад видимо да није ни близу те уобичајне а камоли просечне. А какве су плате тек у Куршумлији, Прибоју и сл. то не смем ни да замислим.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 18:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Upravo tako. Neka ljudima daju zapadne plate, pa nek onda traze zapadne standarde. Znao sam ja da Italijan nije dosao da pomogne, vec da iskoristi jeftinu radnu snagu. Razumijem, treba da iskoristi da mu se isplati, ali ne mozes sada derati ljude za 500KM da ti rade kao robovi. Da im je dao 1500KM, opet bi im se isplatilo zato sto bi u Italiji placao duplo ili tri puta vise radnike, a ljudima bi se dalo raditi i povecala bi se produktivnost. A ovako u samom startu ponizavaju ljude.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 19:52 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Ovaj narod ima veoma loše radne navike, uglavnom se svodi na to kako da se što manje radi, a da se ima. Meni stari kaže da ni prije rata nije bilo ništa bolje, jer je radnika bilo više nego što je potrebbno, jedan radi onako kako treba, a ostalih 5 zvrndaju po preduzeću i svi imaju istu platu. Danas ja na faksu kad vidim kako se ljudi ponašaju, pa to je za povraćanje, ljudi su spremniji meni platiti da im odradim neki grafički rad nego da ga sami odrade, i zato mi uopšte nije žao kad neko kuka kako nema ovo ili ono, ima samo treba malo nategnuti dupe. Neko se nategne više, neko manje, sve zavisi iz kakve pozicije krećete.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 20:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Ne treba obezvrijediti sebe i biti rob, svako zna sebe i svoje mogućnosti i koliko vrijedi.
Tržište radne snage je kao i svako drugo tržište, ponuda i potražnja, prema tim kriterijma se formira i cijena rada, s obzirom da kod nas nije ni uređena ni pravna država, tržište rada egzistira poput crnog tržišta, a znamo da su na crnom tržištu cijene mnogo niže.
Kakav narod takva vlast, kakva vlast takva država i sve ostalo, uključujući tržište i cijenu radne snage, vrlo jednostavno.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]