Citiraj:
Профитерство над костима мртвих је одавно узело маха. Међународна комисија за нестале особе (ICMP) је полуприватна организација која доводи кадрове сумњиве стручности и морала, а процес идентификација несталих се намјерно одуговлачи због новца који је у оптицају.
Изјавио је то у интервјуу "Гласу Српске" Јасмин Одобашић, стручњак за тражење несталих и аутор књиге "Сјај и биједа ексхумација".
- Послали су ме на двије дисциплинске само зато што сам пронашао тијело Aвде Палића, спријечили ме да тражим нестале пет година, покушали да забране да дајем интервјуе, држим трибине, јавно иступам, остварим увид у документацију, улазим у радне просторије... - каже Одобашић.
Истиче да је његова књига "крик против понашања црних, бешчасних душа које тргују болом унесрећених мајки, очева, браће, сестара, дјеце...".
* ГЛAС: Годинама сте и приватно и као запосленик Института за нестале БиХ били укључени у процес тражења несталих у БиХ. До каквих сазнања сте дошли када је ријеч о овом процесу?
ОДОБAШИЋ: У процесу тражења несталих у БиХ безочно се родио неморал. Открио сам да се подаци о локацијама појединих гробница држе у ладицама по пет-шест година и отварају само у вријеме доласка неких политичара. Открио сам и какав су хорор на костима мртвих направили неки квазиљекари и да су грешкама у процесу идентификација бројне породице добиле туђу дјецу, те да се то жели сакрити од њих
Citiraj:
Идентификације
Више од 3.000 тијела стоји неидентификовано, да би, ако се настави оваквим темпом радити, процес тражења и идентификовања несталих могао потрајати још 50 година, за шта ће, према оцјенама стручњака, бити потребно 200 милиона КМ.
http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/36705/cir/Jasmin-Odobasic-Profiterstvo-nad-kostima-mrtvih.htmlSvako ko se upustio ovaj prljavi, nemoralni, nečasni posao nadam se da će mu u nekoj budućnosti trebati ovaj institut da identifikuje nekoga svog bliskog.