banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 18:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Dec 2002, 21:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Prije jedno mjesec dana instalisao sam na svoju super brzu turbo mashinu slavni firewall Zone Alarm. Poslije jedno mjesec dana upotrebe (kao i svi shareware programi koji drze do sebe) poceo mi je dosadjivati sa svojom registracijom (naravno nje mi padalo na pamet da ga registrujem :lol: ), stalno mi je izbacivao connect dialog itd. itd........... Posto mi je konacno dosadio rijesio sam da ga deinstalisem. Kad sam ga deinstaliso, resetovo komp internet mi nije htio da radi: modem se uredno konektuje, konekcija "pari" na 50666 bps al nista ne prolazi, ni bajt korisnih podataka! Tako nisam mogao da surfujem, (m)ircam, provjeravam postu.... cim sam ga ponovo instaliso sve je bilo OK.
Slicna stvar mi se desila kad sam pokuso da instalisem IE6 - internet ni da bekne (INTERNET :lol: :lol: :lol: Explorer ), kad sam se vratio na staru dobru "cetvorku" sve je bilo u redu!
Da li iko zna o cemu se radi?
Pretpostavljam da IE6 i ZA potajno preturaju po mojim mreznim podesavanjima a to windowsu 98 bas i ne odgovara. :mad: :mad: :mad:
Da li znate kako da rijesim ovaj problem i sta se to tacno dogadja (koji su tacno fajlovi u pitanju, koja podesavanja)?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2002, 02:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
U sustini mislim da ti je OK podesavanje parametara modema.
Medjutim ono sto je loshe je vjerovatno TCP/IP protokol odnosno jedini je on od protokola potreban da bi sve uredno radilo
pogledaj, javi pa da diskutujemo sta je podeseno

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2002, 11:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Poznat mi je taj problem, ja sam imao sličan, nisam deinstalirao ZAP nego samo kad ga ugasim u windowsu ne mogu da idem na internet, konektuje se ali neće ni bajt da prebaci, tako nekako. Izgleda da ZAP daje da internet radi samo kad je on aktivan. Meni se dešavalo da mi se windows nepropisno resetuje i kad ga opet učita ZAP se učita u nekom drugom stanju, nestandardnom, i tada niti mogu na internet sa njim takvim niti ako ugasim ZAP mogu na internet, jedino što sam mogao je da opet resetujem windows ali propisno i tek onda se ZAP učita kako treba i sve radi. To je bilo frustrirajuće jer kad mi se windows zakuca i uradim hladni reset znao sam da ako hoću na internet moram ga još jednom resetovati.
Moguće je da postoji neki lakši način da se ovo sredi ali ja ga ne znam. A i ovo mi se odavno nije desilo, valjda zbog XP-a pod kojim se windows ne zakucava.

Zato je dobro imati programe koji prate instalacije kao Clean Sweep i nakon deinstalacije koju nudi program očistiti ga i sa Clean Sweep-om, a još uz to imati i neki Registry Cleaner pa skroz očistiti računar od nekog programa. Možda bi to pomoglo.

Ima li neki noviji program koji prati instalacije kao Clean Sweep a da radi pod XP i da je dobar?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2002, 11:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jasno mi je da preturaju po TCP/IP protokolu, vjerovatno zamjenjuju neke .dll-ove potrebne za njegov rad, moj problem je sto ne znam koji su to tacno fajlovi i koje verzije oni stavljaju a koje su meni potrebne tj. koje mom windowsu odgovaraju. :-?
Sto se tice IE6, kad sam ga instaliso i kad sam vidio da mi IP ne radi prvo sam pokuso sa vracanjem starije verzije registry-ja - i upalilo je!
Jest da je pisalo da je verzija IE 4.72 dok je ustvari bio 6, ali to je bilo manje vazno!
S druge strane Zone Alarm pravi veci belaj: ako nije aktivan u pozadini IP ni da bekne, ugasim ga u toku rada: ista stvar, ne daj boze da ga deinstalisem! :roll: :(
Cak sam pokuso da ga jednostavno izbrisem sa diska bez deinstalisanja i opet se desavala ista stvar, naravno briso sam samo njegov direktorijum u c:\program files!
Misk0, pokuso sam da reinstalisem tcp/ip al ne pali opet je sve po starom izgeda ima nesto cudno sto je vezano za Zone Alarm!
Ko zna u cemu je fazon nek javi!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2002, 12:13 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Mislim da se to dešava, jer komponenta ZoneAlarma VSMON.EXE ostaje aktivna (nećete je vidjeti ne Ctrl+Alt+Del prozoru). ZoneAlarm Pro je kao mnogo sigurniji od besplatne verzije ZoneAlarma, koju ja koristim. Kad kažem sigurniji to znači da ima neke extra mogućnosti i da ne dopušta bilo kom korisniku jednostavno da ugasi ZoneAlarm Pro i da ukloni firewall. Pretpostavljam da kod epeka uninstall nije prošao dobro i da mu je još uvijek aktivan VSMON.EXE. To se desilo i kod Vadera - ugasio je ZoneAlarm, a ne i VSMON.EXE, koji je zapravo srce ovog firewall programa. Pri ponovnom pokretanju ZoneAlarma, desi se da ZA ne može da uspostavi kontrolu nad VSMON.EXE i prikaže X umjesto regularne ikone, pa u ovakvom slučaju samo restart pomaže. Takođe, mislim da ZAP ne dira neke parametre vezane za konekciju, jer se meni takav slučaj nije nikad desio. Ugasim ZA i VSMON.EXE i surfam kao i sa ZAP-om, ali manje sigurno. E sad, moguće je da su nešto izmijenili u novijim verzijama, ili to drugačije utiče na WinXP... ko zna?
Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2002, 13:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Not now, John! je napisao:
Mislim da se to dešava, jer komponenta ZoneAlarma VSMON.EXE ostaje aktivna (nećete je vidjeti ne Ctrl+Alt+Del prozoru)

Hvala na ovom objašnjenju, stvarno postoji vsmon.exe i imam ga na Ctrl+Alt+Del prozoru među aktivnim procesima, zauzima 4.304 k. Lijepo je znati u čemu je fazon :)

I meni se pojavljivao X umjesto regularne ikone kad mi se windows resetuje i taj X mi nikako nije bio drag jer sam znao da opet moram resetovati računar.

Ja imam Zone Alarm Pro i serijske brojeve za njega pa ako nekom trebaju...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2002, 19:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja bih rekao "hvala na pokusaju!" :lol: , jer to opet nista ne rjesava.
Not now, John: vsmon stvarno postoji i stvarno ga nema na close program, ali mi nije jasno kako da nisam mogao da pristupam internetu i kad sam ga fizicki izbrisao sa diska i kakve taj program ili modul ima veze sa mojim internet podesavanjima??? Program MORA odnekud da se pokrene, to znaci da je negdje prisutan na disku (sto nije), ili da su ip podesavanja i sam protokol nekako vezani za ZA pa kad sam izbrisao programske fajlove firewalla takodje sam izbrisao neki kljucni dio potreban za funkcionisanje TCP/IP. Takodje sam siguran da sam izbisao i "c:\windows\system\zonelabs" na kome se vsmon i nalazi.
Moguce je da su .dll-ovi i .vxd-ovi koje ja imam i koji se instalisu sa windowsom 4.10 (prvi win98) "prestari" za ZA ( :lol: ) pa ih on zamjenjuje sa novima kompatibilnim sa win 200 i win XP i uopste ga nije briga sto je kod mene win98. Ono sto mene zanima je: da li iko u ovom gradu zna koji su to tacno fajlovi ( imenom i extenzijom ) tako da bih mogao da ih povratim?
Iz istog razloga Vader nije imao problema sa win XP ili mozda XP stiti podesavanja i fajlove od ikakvog updateovanja (sto je ipak najvjerovatnije).
Hm, i jos nesto ne kontam kako meni ZA moze zabraniti pristup podesavanjima - ja sam JEDINI korisnik.
Pozdrav momci!
PS. : Mozgajte jos malo! :lol: :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2002, 22:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Maloprije sam probao da isključim ZAP i konektujem se i sve je radilo no to nema mnogo veze :)

Možda bi bilo najbolje, tj. to bih ja uradio, da ponovo instaliraš ZA ali da imaš neki program koji radi monitoring na instalaciju i da ga onda deinstaliraš prvo sa ZA uninstalom a onda i iz programa koji radi monitoring. Meni se ranije dešavalo da instaliram neki program koji nije registrovan i koji radi samo određeno vrijeme i kad to vrijeme istekne ako ga deinstaliram (što bi trebalo da obriše sve fajlove) i opet ga instaliram on kao ne bi trebalo da zna da sam ga ranije imao instaliranog i sve bi trebalo da radi ali naravno od toga nema ništa, on tačno zna da sam ga ranije koristio i neće da radi. Poenta je da on ostavi neke fajlove koje njegov uninstal namjerno ne obriše. Zato je zgodno imati programe koji prate koje sve fajlove program snima i onda ih može sve obrisati. Uvijek kad uradim uninstal od samog programa Clean Sweep ima za obrisati i obriše još neke fajlove.

Zato bi možda bilo najbolje da nabaviš neki ovakav dobar program koji prati instalaciju, instaliraš ZA pri čemu će on i ako je ostavio od ranije neke fajlove sada ih opet iskopirati i da ga onda deinstaliraš i iz ZA i sa programom koji je pratio instalaciju a poslije još nekim programom koji čisti registry nađeš da li je ZA nešto ostavio i dokrajčiš ga. Ja sam tako neke programe čistio.
Ne garantujem da će ovo riješiti problem ali ja bih to probao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2002, 23:38 
Veteran
Veteran

Probaj da u Control Panel, Network reinstaliraš Dial-Up adapter i TCP/IP protokol.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2002, 12:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pokusao sam da reinstalisem IP al bez uspijeha.
Vaderu pokusaj da ga DEINSTALISES! :wink:
Ima li iko na ovom forumu BEZ Zone Alarma pa da mi posalje listing fajlova iz c:\windows\system direktorijuma (a ko pri tome ima prvi win98)?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2002, 11:22 
Veteran
Veteran

epek, pošalji mi verziju ZAP-a koju si imao i key, pa ću ti javiti šta mijenja na računaru. Siguran sam da verzije koje sam imao ja ne mijenjaju fajlove na računaru, jer već duže vrijeme koristim AVP Inspector (program koji prati promjene na fajlovima).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2002, 19:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Johne nikad nisam rekao da koristim ZA pro! Ja imam obicni ZA koji nije crackovan i vjerovatno se nikad ne bih sjetio da ga deinstalisem da mi nije izbacio connect dialog :(
Nemam pojma da li ZA mijenja neke fajlove ili ih update-uje ono sto znam je da mi se ta stvar sa internetom vec desila sa IE6 ali sam uspio da se povezem na intrenet posto sam povratio registry, ali kod ovog sa ZA povracanje registry-ja ne pali znaci ipak ima neki fazon!
Toliko od mene! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2002, 11:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Skino sam ga!
Ni sam ne znam kako al mi je uspjelo. Ustvari sam pri deinstalaciji samo odabrao custom umjesto automatic, nisam uklanjao nikakve fajlove iz windows\system direktorijuma (sto automatic najvjerovatnije radi) pretpostavljam da je u tome fazon.
Momci hvala vam na pomoci, i na pokusajima :lol:
Samo jedno upamtite: Cuvajte se Zone Alarma !!!!!!!!!!!!! 8) :evilbat:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2002, 15:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

epek drago mi je da si riješio problem

Ako neko od vas ima Zone Alarm Pro koju verziju ima?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2002, 19:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

I meni je drago vjeruj mi :D
Ako ti to ista moze pomoci ovaj moj Zone Alarm (ne PRO) mislim da je verzija 2.6.......
Da, jos nesto, one kodove za ZAP mogo bi da ih prebacis! :wink:
Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2004, 14:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Imao sam ja ZA Pro 5.1.011.000 (ja mislim - nisam siguran za poslednjih 6 brojeva ;) i napravio mi je takav picvajz da je to smijesno pricat (a proveo sam 30 minuta trazeci key za njega ... to me jos dodatno nanerviralo :)) ... nesto slicno problemu koji si ti imao epek ... konektujem se - ali protok = 0, bila je neka frka oko zatvaranja udp porta 53 koji mi treba za kacenje na dns ... uglavnom sutir'o sam ga s' diska i sad sam trenutno bez firewall-a, tragam za boljim rijesenjem od ZA (barem ove nove verzije .... verzija 4.5 mi je radila k'o satic :)

Mozda, ali samo mozda jos jednom pokusam sa ovim novim ZA mada cisto sumnjam :)

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2004, 15:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
V@nja je napisao:
udp porta 53 koji mi treba za kacenje na dns ...

53/UDP je DNS server port, znaci prije nego sto otvoris komunikaciju prema i jednom internet servisu (osim PING-a i slicnih), moras prvo kontaktirati DNS server da bi saznao tacnu adresu. Ukoliko ne dobijes pravu IP adresu, ne mozes nista:). Zato ti nista nije radilo.

Probaj sa Kerio 4... ja sam imao 3.5, neki dan stavio 4ku ... pichi, cak sam iskljucio i NAV skoro potpuno, ostavio ga samo da mi mailove provjerava. Potpun security od pokretanja aplikacija, uspostavljanja konekcija, zamjene aplikacija sa nekim trecim .... sve radi :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2004, 15:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kerio ili Sygate... moglo bi se reci da je kerio malo bolji posto, ko sto je misko reko ima kontrolu pokretanja aplikacija, kontrolu mrezne komunikacije popup blocker... i jos mnogo toga. Instalisi pa probaj :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2004, 17:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Znam to misk0, ali mi nikako nije palo na pamet da firewall po defaultu zatvara taj port .. glupost. Mozda konta da je najbolja zastita potpuni neizlazak na internet :))

Hvala, probacu.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Avg 2004, 20:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nabacio sam Kerio, dobar je, radi ko zmaj. Malo je fanatican, ali mi se svidja, dosta mu je jednostavan interface a i pruza dosta dobru zastitu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]