banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 21:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Antivirus i usb
PostPoslato: 30 Jun 2012, 13:19 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 18 Jun 2009, 16:45
Da li postoji neki portable ili obični antivirus ili program koji bi se instalirao na USB ili eksterni hdd tako da on štiti podatke na usb/hdd

Zbog posla često "bodem" usb ili hdd u tudje računare i redovno se zarazim sa onim smor virusom koji briše, tj sakrije datoteke i napravi milion prečica i onda ugl svako malo moram formatirati pa opet na njega kopirati podatke i programe i tako u krug...

Ja sam čačkao po google ali samo sam nasao par portable antivirusa za zaštitu sistema i računara ali ništa što štiti aktivno prenosnu memoriju

Pa osevapili bi se da mi kažete da postoji nešto što će mi pomoći... :)

Vrh

Tema posta: Re: Antivirus i usb
PostPoslato: 30 Jun 2012, 13:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Ukoliko koristiš USB memoriju da bi sa nje prebacio podatke na računar domaćina, onda zbavi jedan od onih simpatičnih stikića koji imaju "Read Only" zaštitu na sebi (kao nekad floppy disketa). Prilično simpatična stvar koja sprečava upisivanje datoteka na stik, samim tim i virusa.

Ukoliko ipak moraš da prebacuješ podatke i NA stik, e onda... Meni nije poznat način na koji bi neki program radio na samom USB stiku (osim virusa naravno) prilikom njegovog povezivanja na sistem. To bi podrazumijevalo da na stiku postoji autorun koji pokreće automatski antivirus uskladišten na samom stiku i koji bi trebao pokrenuti mnogo procesa (svi današnji iole ozbiljni antivirusi su složene građe) prije nego se sam virus na računaru domaćina injektira na stik.
Kao prvo, to je jako nezgodno (ako postoji, nisam nikad čuo za to), a kao drugo većina današnjih antivirusnih programa bi na računaru domaćinu takvu akciju sa stika prepoznala kao pokušaj imputacije virusa i blokirala ga.

Dakle, bojim se da od toga nema ništa. Naravno, ovdje ne treba brkati pojmove i pomišljati na portable varijante antivirusnih programa. One mogu biti na stiku, ali služe kako bi se pomoću stika preskenirao potencijalno zaražen računar, ali ne može zaštiti stik od zaraze. Takav je na primjer ClamWin.

Vrh

PostPoslato: 30 Jun 2012, 18:36 
Majstor
Majstor

Da znam da je portable standardno za racunar s tim da se ne mora instalirati vec se moze prenjeti na stiku...

nista ili cu potraziti usb sa read only ili cu se nastaviti bakljati ovako kao do sad :)

Hvala

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2012, 07:43 
Majstor
Majstor

Nasao sam nesto sto mi omogucije zastitu usb-a...

Na zalost nije neko spektakularno rjesenje ali funkcionise :)

postoji fajl koji se zove UsbDummyProtect_1_1 , on se iskopira ns usb ili hdd (zauzima par kilobajta) i kada se pokrene on izracuna tacno u bajt koliko prostora je ostalo slobodno i napravi fajl koji popuni preostali slobodan prostor, i onda nista ne moze uci na usb, pa cak ni virus...isprobao sam

kada pozelite iskopirati nesto na USB obrisete tu datoteku pa nakon kopiranja svojih fajlova opet pokrenete usbdummy koji ipet zacepi usb... sve traje par sekundi

eto ako nekom treba slicno neka potrazi na googlu

pozz

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2012, 23:07 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Ima i opcija da "pokvarite" autorun.inf fajl jer se virusi obično prekopiraju na USB i nakon toga dodaju u autorun.inf da se autom. pokrenu ubacivanjem USB-a... Naravno ovo nije 100%tna zaštita ali dosta pomaže kada nosate USB tamo vamo..

http://www.pandasecurity.com/homeusers/ ... sbvaccine/

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]