banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 01:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: BIOS upgrade
PostPoslato: 17 Mar 2011, 09:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2011, 21:32
Imam AMI BIOS P2.50 ..Zanima me da li je moguce nadograditi bios na P2.80 ..i kako ..ASRock nudi samo upgrade do verzije P2.50 ali ne i dalje..

Vrh

Tema posta: Re: BIOS upgrade
PostPoslato: 17 Mar 2011, 12:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Amaranth je napisao:
Imam AMI BIOS P2.50 ..Zanima me da li je moguce nadograditi bios na P2.80 ..i kako ..ASRock nudi samo upgrade do verzije P2.50 ali ne i dalje..

Očigledno ne znaš baš o čemu pričaš, stoga nemoj uopšte to da čačkaš, ukoliko ne želiš nešto da pokvariš.

Matične ploče imaju svoje univerzalne BIOS ROM-ove koje ne odgovaraju drugim pločama, čak i istog proizvođača, ma čak i iste matične ploče drugačije revizije.
Proizvođači čipova za BIOS na matičnim pločama su najčešće Phoenix, Award i AMI. Ti imaš ASRock-ovu ploču sa AMI čipom. Ako je za tu ploču najnovija verzija BIOS-a 2.50, onda je to to i nema dalje. Kao recimo npr:
http://www.asrock.com/mb/download.asp?M ... o=All#bios
Ta oznaka je za tu ploču i nijednu drugu. Ako za neku drugu ploču imaš isto tako BIOS verzije 2.50. taj nema veze sa ovim gore navedenim, već samo za tu drugu ploču. A ta druga ploča možda ima više ponuđenih update-a za BIOS pa je recimo dogurala do verzije 2.80.

Proizvođač je taj koji obezbjeđuje popravke za BIOS i dok pravi update, ti možeš naći noviju verziju. Nakon što proizvođač odluči da je ploča out-of-date, prestaje update-ovanje BIOS-a i tu je kraj. Osim ako nisi veoma stručan čovjek koji je u stanju da modifikuje izvorni ROM prema svojim potrebama. A ti taj nisi, vjeruj mi...

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2011, 12:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
A pošto vidim da si na podforumu Hardware postavio pitanje za ploču ASRock 775i65G (rev.2) vezano za procesore koje podržava, vjerovatno sad tražiš update BIOS-a da bi podržala noviji procesor. Vjerovatno stvarno nemaš iskustva sa tim pa ne znaš naći, ali evo k'o za tebe:

http://www.asrock.com/mb/download.asp?M ... 65G&o=BIOS

Kao što vidiš, ima sve do verzije 3.30. ali toplo ti preporučujem da to ostaviš nekome ko ima malo više iskustva oko toga.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2011, 15:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2008, 00:12
dtb_pro je napisao:
Proizvođači čipova za BIOS na matičnim pločama su najčešće Phoenix, Award i AMI.Ti imaš ASRock-ovu ploču sa AMI čipom

Proizvođači čipova su: Macronix, PMC-Sierra, SST, Eon Silicon Solution, Winbond, Atmel ... , a Phoenix, Award i AMI su BIOS-i čiji su proizvođači softverske kompanije: American Megatrends, Phoenix Technologies i Award Software International.
Ako me dobro sjećanje služi, njegova ploča ima SST49LF020A čip, mada postoji dosta kompatibilnih čipova od Winbonda, a i od samog Silicon Storage Technology-a.

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2011, 13:16 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2011, 21:32
Pa i nemam pojma :D ..ko ga jebe :D :D fala :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]