Amaranth je napisao:
Imam AMI BIOS P2.50 ..Zanima me da li je moguce nadograditi bios na P2.80 ..i kako ..ASRock nudi samo upgrade do verzije P2.50 ali ne i dalje..
Očigledno ne znaš baš o čemu pričaš, stoga nemoj uopšte to da čačkaš, ukoliko ne želiš nešto da pokvariš.
Matične ploče imaju svoje univerzalne BIOS ROM-ove koje ne odgovaraju drugim pločama, čak i istog proizvođača, ma čak i iste matične ploče drugačije revizije.
Proizvođači čipova za BIOS na matičnim pločama su najčešće Phoenix, Award i AMI. Ti imaš ASRock-ovu ploču sa AMI čipom. Ako je za tu ploču najnovija verzija BIOS-a 2.50, onda je to to i nema dalje. Kao recimo npr:
http://www.asrock.com/mb/download.asp?M ... o=All#biosTa oznaka je za tu ploču i nijednu drugu. Ako za neku drugu ploču imaš isto tako BIOS verzije 2.50. taj nema veze sa ovim gore navedenim, već samo za tu drugu ploču. A ta druga ploča možda ima više ponuđenih update-a za BIOS pa je recimo dogurala do verzije 2.80.
Proizvođač je taj koji obezbjeđuje popravke za BIOS i dok pravi update, ti možeš naći noviju verziju. Nakon što proizvođač odluči da je ploča out-of-date, prestaje update-ovanje BIOS-a i tu je kraj. Osim ako nisi veoma stručan čovjek koji je u stanju da modifikuje izvorni ROM prema svojim potrebama. A ti taj nisi, vjeruj mi...