Pretrazio sam forum i nisam nasao ovakvu temu, ako vec postoji neka je modernator prebaci ili sta vec. Vec par dana sam trazio za sebe program pomocu kojeg cu da ubacim ili zalijepim titl u film, a pri tom da to bude brzo i jednostavno. Htio sam da gledam filmove na dvd playeru i to uglavnom dvdrip-ove, da ne moram da konvertujem u dvd. Jer ako je los film to nekad predugo traje. Pa sam poceo ovako:
* u isti folder ubaciti film i titl i isto ih imenovati - jako jednostavno i brzo ali kad se gleda na dvd playeru preko tv-a titl je jako malen, slabo se vidi i jako cesto nema ć,č,ž,š i td.
* AVI ReComp 1.5.1 - prost, malen i jednostavan program sa finim izborom oblika i velicnie titla. Medjutim, previse dugo traje cijeli proces (negdje oko 60 minuta) uz to treba voditi racuna da titl ne ostane na sred ekrana. Takodje jedna jako bitna stvar! da bi se u ovom programu moglo pristupiti podesavanju titla, titl treba da bude u obliku .ssa tj SubStation Alpha (to se moze lako uraditi u Subtitle Workshopu, samo ubacite titl i save as, odaberete pomenuti format i gotov problem). ovaj program lijepi titlove tako da ih ne mozete iskljuciti ili ukljuciti, oni su dio slike.
* Allok Video Joine - simpatican program, finog izgleda i prost. u 2-3 stepa ubacite titl u zeljeni film. Mana mu je sto ovaj program nije besplatan, a trial verzija odradi samo pola filma. Boljima poznavaocima interneta ovo nece predstavljati problem

. proces konvertovanja traje oko 20-tak minuta i dobije se nalijepljen titl sa filmom.
* VirtualDub - ovaj program sam jako davno koristio i nije mi se svidio ali sad tacno ne znam pravi razlog. Mislim da je predugo trajao proces ili je bio komplikovan ne znam ali nije dobio moju paznju....
* AVIAddSubs - program malen cak se i ne instalira. Besplatan je i jako jako prost iako pomalo ruzan

ali to mu ne mozete zamjeriti. Po meni najjednostavniji od svih. posao obavlja u svega 2-3 minuta. Titl ubacuje tako da ga mozete iskljuciti i ukljuciti. Da bi provjerili kako je ispao titl, film morate pokrenuti u Divix playeru jer u suprotnom (recimo BS player, GOM player ...) nece biti prikazan. naravno to ne vazi za kucni DVD tu radi bez problema.
* AviSub - e ovaj program mi se najvise svidio iako nije nista bolji od AVIAddSubs. Isto je prilicno malen i ne instalira se, ubacuje titlove tako da se mogu ukljuciti i iskljuciti i obavlja posao za 2-3 minuta. jedino sto je malo ljepsi. Ubacivalje titla se obavlja u 4 stepa koja su jako lijepo objasnjena na
livada tutorialu. Dok se konvertuje u pozadini titl je u u plavoj boji i to naravno nema nikakve veze sa filmom jer u filmu sve bude kako treba. Takodje kao i u AVIAddSubs ako zelite na kompjuteru da vidite kako je to sve ispalo morate da koristite Divix player.
postoji jos programa jedan od mojih omiljenih je convertXtoDVD jako prost program ali proces traje prilicno dugo nekad i po 2 h s' tim da se dobije dvd film sa menijem. to uglavnom koristim kad zelim neki film da zadrzim za sebe i da ga imam na dvd-u.
za gore navedene programe nije tesko pronaci tutoriale, pogotovo na youtube-u tako da, uzivajte u gledanju omiljenog filma

.
edit:
* Pocket Divix encoder - je jos jedan od malih programa koje cini mi se ne treba instalirati (davno sam ga koristio). jednostavan je samo treba paziti na podesavanje da ne ostanete bez č,ć,ž,š...Ono sto mi je ostalo u sjecanju da nisam bio najsretniji izgledaom titla. nekako je bio dosta poruzan kao da je film iz tridesetih godina falili su mu mali dijelici slova pa nisu imali savrsen oblik. Necu dusu grijesiti, titl je obavio svoju ulogu sasvim korektno i daleko od toga da se nesto nije moglo procitati. Procedura traje prilicno dugo, koliko se sjecam.