epek je napisao:
Zasto bi neko placao velike pare za komercijalan sofver kad jednostavno za 2 marke moze da nabavi piratski i da ga krekuje?
Zasto bi kupovao auto kad jednostavno mozes da razbijes staklo u ukrades jednog sa parkinga, ima ih tako mnogo...
SiCkNeSS je napisao:
e sad, ja sam protiv legalizacije jer mi cinimo mizeran procenat cjelkupne populacije koja koristi racunare, profit sa ovih prostora bi bio takodje mizeran,
Pa po toj logici ne bi trebali ni dozvoliti kupovinu Audija A8 jer samo 0,1%
stanovnista ima para da ga kupi. ??
epek je napisao:
Svaka cast tim ljudima sto pisu softver. Naravno da tu treba ogromno znanje, trud i velike pare... ali da dajem 200 eura za operativni sistem koji svoj posao ne radi najbolje, i to jos 200 eura koje nemam to stvarno nije bas najpametnije.
Vidi, niko tebe ne tjera da koristis taj software. Nemas para, ne moras da
ga koristis, zivjeces i bez toga.
epek je napisao:
Cijena vecine konfiguracija koje se danas prodaju u ovom gradu se krece od 500-750 eura, nekako mi je nezamislivo da bi ijedan od kupaca pristao da plati dodatnih 500 eura za softver koji je instalisan na njihovom racunaru.
Vidi to kod nas nije tako, ali vani ljudi placaju software cak i sav software
koji imaju instaliran na racunaru imaju kupljen.
Kako to da je software skuplji od hardware ? Nebuloza?
Pa zamisli da je u citavom svijetu tako samo kod nas nije. Zasto ?
Zato sto se hardware vidi a software dobijes CD i neko trazi za to 1000E ??
Pa za software je potrebno mnogo vishe naprezanja mozga nego za
serijsku proizvodnju hardware-a. Znaci mnogo vishe intelekta treba biti
ulozeno.
epek je napisao:
Sto se tice hakerisanja definitivno sam za: ne gledam na to kao na neki kriminal. Ljudi koji su napisali odredjeni program samim tim sto su ga objavili daju pristnak drugim ljudima da kopaju po njemu i da ga po svojoj volji mijenjaju. Ko vama moze zabraniti da otvorite haubu sopstvenog auta?
Procitaj malo licence agreement prije instalacije nekog programa i vidjeces
da tamo pishe da "pristajes da instaliras program pod odredjenim uslovima" a neki od njih su da ga "ne mijenjas".
Naravno da smijes da otvaras SVOJU haubu, od auta koji je TVOJ zato sto
si ga platio, ali ako uzmes auto na probnu voznju nece ti niko dati da
uzmes kljuc pa po motoru A??
epek je napisao:
Program je samo gomila teksta koji svako ko ga zna procitati takodje ga moze i izmijeniti po svojoj volji, to je nazalost onih koji pisu softver tako i za sada nije pronadjeno rjesenje za fizicku zastitu samog softvera...
Mislim jest ti "jednostavna definicija". Pa i auto je skup metala, gume i
plastike koji svako moze napraviti samo ako zna kako i ima cime, pa se
malo ljudi usudi to raditi.
Naravno da postoje poprilicno dobre zastite software-a koji nije lako
provaliti ili cak nemoguce.
SD je napisao:
Moram da kazem da su vasi odgovori isti kao i odgovori oko 80-ak % ljudi koji se bar malo razumiju u racunar. Pazite to je na podrucju cijelog svijeta. Mislite da je onom ameru drago da izdvoji tolike pare za win. ili neku drugu aplikaciju.
Odakle ti tako razmisljanje ? Pa ko kupuje software ?? samo ludaci a?
Ma daj, raspitaj se malo. U nekim drzavama postoje tako visoke kazne
za nelegalni software da ljudima ne pada na pamet da piratuju.
Nije sav srecan, ali zna da mora da kupi i kupuje i ne buni se.
SD je napisao:
Najsmjesnije je sto programeri naprave"kao" novu verziju i odmah nabace dobru cijenu a u novoj verziji to "novo" je nesto sto skoro nikad niko ne koristi (ovdje izuzimam nove kodeke-codecs). Mislim da ste to vec i primjetili.
Mislim, LUPAS. Ne znam stvarno ko ti moze to potvrditi, ti navedi 2 razlicite
verzije bilo kog programa a ja cu ti navesti korisne razlike. Mislim ako si
platio jednu verziju koja ti radi sve sto treba nema potrebe da prelazis
na noviju i da je placas. Koristis tu sto imas i super. Ali ako nekome treba
nesto sto nema u prethodnoj verziji logicno je da ce da kupi novu.
SD je napisao:
Pa dobro, kazete, programeri potrose dosta zivaca, vremena, uloze "veliko" znanje da bi napravili neki novi softver. Alooo koji novi softver? Da li neko zna koji je program izasao u posljednjih 5 god. da mozete reci "ovaj program je sasvim nesto novo i drugacije"?
Pocni od Windowsa pa na dalje. Ako ti ne vidis razliku izmedju 95,98 200 i XPa onda si slijepac stvarno....
SD je napisao:
Sve je to neka nadogradnja prethodnih programa (sa novom grafikom). Igrice!? Ovdje moram reci da su jedini ljudi koji zasluzuju da im kazemo hvala ono koji naprave pogon (engine) neke igre. Svi ostali kupe engine, nabace svoju grafiku i "kao" napravili novu igricu.Bace je na trziste i zgrnu veliku lovu (svakako ako igrica nije neki promasaj). I ti isti su najglasniji u svijetu u borbi protiv piraterije,hakovanja i krekovanja. I sad recite vi meni gdje je tu postenje i pravda. Zna se gdje-oni imaju lovu a to znaci da su "ONI" u pravu. Ali i kod igrica ja stvarno ne znam sta je to sto je u prethodnih 2-3 god. nesto revolucionarno. Bilo koja jaca igrica kraj svog imena ima "part3", "2", "second" ili neku drugu oznaku nastavka. Ajd da ne budem toliki kriticar ima tu neceg i dobrog. Znam da ni u danasnje vrijeme tehnologija ne moze da napreduje ogromnom brzinom pa to mora da ide "mic po mic" uporedo sa razvojem hardvera. ALI AKO NISI NAPRAVIO NESTO REVOLUCIONARNO, NEMOJ REVOLUCIONARNO NI DA NAPLACUJES.
Mislim, koliko si ti razlicitog softwarea koristio? Koliko si softwarea platio?
Koliko si skupog softwara koristio?? Onaj koji ne moze da se skine sa neta.
Ako mislis da nista nije napravljeno u poslednjih 5 godina, onda koristi software iz 1998e i nemoj da se zamaras upotrebnom novijeg.
Na osnovu cega mozes da kazes da nesto nije revolucionarno ?
Navedi mi primjer.
SD je napisao:
Drugim rijecima mora biti zestok mozak. Pa ako je takav mozak zasto ga ne iskoristi na pravi nacin. Npr. napravi besplatnu aplikaciju (kao winamp npr.), ukljuci se u poboljsavanje postojecih OS (za sta bi dobijao i novac) i nesto slicno.
Ako je vec mozak i ako vec potrosi svoje vrijeme i znanje da napravi
nesto, zasto bi to bilo BESPLATNO ???
Pa on da zivi od "hvala" "hvala" "dobar si ti" A???
SD je napisao:
Glupo je jos ako "neko" trosi necije vrijeme na internetu. Pomisli odmah na sebe da li bi "ti" bio ljut na tako nesto da se prikaci na tvoj broj.
A kad ti koristis neciji "crackovan software" ne razmisljas koliko nekome
smanjujes dobit ? Koliko ce ljudi ostati bez posla zato sto firma nije
ostvarila ocekivanu dobit. ?? A kad neko koristi tvoje vrijeme onda te to pogadja.. a??