Windows ?
Dajem glas za Windows XP. Zasto ? Svidja mi se look and feel, podseca me na MacOS X-vu aqua. U sustini, kernel od XP-a i w2k-a se ne razlikuju puno, sem sto je XP kernel noviji, prema tome podrzava i nove uredjaje, ukljucuje nove algoritme vezane za enkripciju fajl sistema itd. To je dovoljan razlog da izmedju dva skoro potpuno ista sistema, dam glas novijem :]
Windows XP, kao i Windows 2000 serija je bazirana na NT kernelu (objavljenog jos u Windows NT 3.5, davne 1993ce ili 4-te ako se secam). 1996te Microsoft izbacuje Windows NT 4 seriju (Workstation i Server) u kojem uvodi niz poboljsanja, kao npr. utf8 u imenima direktorijuma i fajlova, duzinu od 256 karaktera, cak su promenili algoritme vezane za schedulovanje procesa i virtuelnu memoriju (paging) + sa zastarelog Win3.x interfejsa, preslo se na moderniji Win9.x.
Jos nesto, Windows 9.x serija (ukljucujuci i ME, koji je Win98 sa dodatnom sminkom, podrskom za aDSL, kabl itd) se NE MOZE porediti sa Windows NT serijom (4.0, 2000, XP). To je kao poredjenje baba i zaba.
Windows 9.x "operativni sistemi" su izdavani samo da bi se omogucila laksa tranzicija iz 16-bitnog CL DOS okruzenja u novo 32-bitno GUI okruzenje. Fora je bila u tome sto se Microsoft malo 'presao' u nadama da ce korisnik koji je do juce radio u dos-u (single-user, single-process + TSR) bez ikakvih problema poceti da radi u sistemu koji ce da sluzi kako za desktop, tako i za server jer ukljucuje neke advanced stvarcice (vise korisnika, permisije, novi fajl sistem itd). Zato smo imali situaciju da Microsoft cak 1999-te izbacuje ME koji je (hvala Bogu) zadnji u toj seriji. Sve Win9.x verzije poseduju zastareli 16-bitni kod koji omogucava kompatibilnost sa softverom pisanim za DOS, dok u Win NT ne postoji stvar kao sto je DOS (zato uvek pizdim kada neko kaze "Otvorio mi se DOS") nego obicni command-line prompt koji je tu "ako nesto krene po zlu".
Btw, da li je iko probao w3k (Windows Server 2003) ?
Cuo sam da se Microsoft u ovoj verziji 'fokusirao' na komandnu liniju (cudno zar ne ? :])... Samo se pitam zasto ? :]]]]]
Cena ? Sitnica ..
Product Offering U.S. Price* Description
Windows Server 2003, Standard Edition $999 Standard Server product plus 5 CALs (User or Device)
Windows Server 2003, Standard Edition $1,199 Standard Server product plus 10 CALs (User or Device)
Windows Server 2003, Enterprise Edition $3,999 Enterprise Server product plus 25 CALs (User or Device)
Windows Server 2003, Datacenter Edition **
Windows Server 2003, Web Edition *** Web Server product, no CALs required
Client Access Licenses U.S. Price* Description
Windows Server 2003, Client Access License 5-pack $199 5 Additional Windows Server 2003 CALs (User or Device)
Windows Server 2003, Client Access License 20-pack $799 20 Additional Windows Server 2003 CALs (User or Device)
Windows Server 2003, TS Client Access License 5-pack $749 5 Additional Windows Server 2003 Terminal Server (TS) CALs (User or Device)
Windows Server 2003, TS Client Access License 20-pack $2,669 20 Additional Windows Server 2003 TS CALs (User or Device)
Connectors U.S. Price* Description
Windows Server 2003, External Connector License $1,999**** Optional additional server license for External Users accessing Windows Server 2003 software
Windows Server 2003, Terminal Server External Connector License $7,999**** Optional additional server license for External Users accessing Windows Server 2003 Terminal Server
_________________ erga omnes
|