Chrome - još malo strave Ekipa s Registera dali si truda pročitati još malo detaljnije Chromeovu licencu i sad nas sve malo plaši
Ne znamo kako se Googleova mantra "Do no evil!" uklapa u ovo o čemu ćemo pričati, ali gledajući ovako sa strane, nama se čini da su dečki koji su pravili Chrome malo zabrijali kada su pisali famoznu End User License Agreement (EULA) ili po hrvatski "Ugovor o uvjetima i odredbama" (UOUIO?).
Tako točka 11.1 u sekciji "Licenca sadržaja koju Vi dodjeljujete", kaže: "11.1 Zadržavate autorska i sva već postojeća prava nad sadržajem koji pošaljete, objavite ili prikažete u uslugama ili putem njih. Slanjem, objavljivanjem ili prikazivanjem sadržaja dajete Googleu trajnu, neopozivu besplatnu i neisključivu licencu da širom svijeta reproducira, prilagođava, mijenja, prevodi, objavljuje, javno izvodi, javno prikazuje te distribuira sadržaj poslan, objavljen ili prikazan u uslugama ili putem njih. Svrha je te licence omogućiti Googleu prikazivanje, distribuiranje i promoviranje usluga, a moguće ju je opozvati za određene usluge u skladu s dodatnim uvjetima za te usluge."
OK, samo malo - samim time što netko koristi Chrome da bi, primjerice, stavio vijesti na Bug Online, taj isti netko daje sva licencna prava Googleu da radi s tim sadržajem što želi? Ili ako se pod "uslugama" ili "putem njih" misli na Gmail ili You Tube, sav materijal koji je na tim servisima stavljen preko Chromea postaje licenciran od strane Googlea? I don't think so…
Usput, sve točke od 11.1 do 11. 4 su zastrašujuće i nepravedne, a ova zadnja posebno nervira jer glasi:
"11.4 Potvrđujete i jamčite Googleu da imate sva prava, ovlasti i nadležnost za dodjelu gore navedene licence."
Ne potvrđujem i što se, uostalom, Googlea tiče da li ja imam "sva prava, ovlasti i nadležnost za dodjelu gore navedene licence"? Skinuo sam Chrome da bih pristupio web-stranicama, a ne da bih prenosio nekakva licencna prava na Google, Demokratsku Republiku Kongo ili Slobodnu Državu Bavarsku.
Usput, Google nije prvi koji pokušava "prodati foru" s pravima za ovo i ono, to su ranije pokušali ugurati i neki drugi u svoje EULE, ali su pod pritiskom javnosti odustali.
Dakle, ostaje nam pritiskati ih…
http://www.bug.hr/vijesti/?id=90746i nastavak te priče
http://gizmodo.com/5045050/google-updat ... ess-creepy