banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 09:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Dec 2007, 20:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Citiraj:
Autor: Tanjug | 26.12.2007 - 17:10

Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo saopštilo je danas da će krajem februara 2008. godine predstaviti prve verzije informatičkog softvera, koji će biti ponuđen besplatno svakom građaninu i malim preduzećima u Srbiji, pri čemu će softver biti lokalizovan na srpski jezik.

Za operativni sistem izabran je "Linuks" (Linux), čija je lokalizacija u toku, a za kancelarijsko poslovanje biće ponuđen "OpenOfis" paket (procesor teksta veoma sličan Majkrosoftovom "MS vord" programu, program za tabelarne kalkulacije nalik "Ekselu", program za prezentacije kao što je "Pauer point" i program za male baze podataka).

Za pretraživanje interneta biće urađen prevod programa "Mozila - Fajerfoks" na srpski jezik i programa za pregled i slanje elektronske pošte "Tanderbird". Trenutno se lokalizuju dve verzije "Linuks" operativnog sistema, zato što nije izvesno koja je bolja i koja će duže da opstane ("Ubuntu" i "Fedora"), a kompletno prevođenje dokumentacije treba da omogući podizanje nivoa znanja i onima koji nisu učili engleski jezik, ne samo da ih koriste, već i da mogu da razumeju kako ti sistemi rade. U svakom slučaju, moći će da nađu odgovarajuća uputstva kako da reše problem.

Ovi programi pokrivaju kompletne potrebe pojedinaca i manjih preduzeća u pogledu pripreme tekstova, mnogih izračunavanja i prezentacija, pri čemu je softver kompatibilan sa Majkrosoftovim "ofis" paketom u smislu korišćenja postojećih dokumenata i pamćenja dokumenata u formatima razumljivim Majkrosoftu.

Projekti se finansiraju iz sopstvenih budžetskih sredstava Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo, a korišćenjem ovih sistema može se postići značajna ušteda u uvozu softvera po svakom računaru, za onoliko za koliko bi trebalo platiti softver kod Majkrosofta.

U Srbiji se u kućnoj upotrebi uglavnom koriste piratske verzije softvera i Ministarstvo će se zalagati za legalizaciju softvera, ne samo zbog pritisaka iz sveta i moralnih aspekata problema, već i zbog naše softverske industrije, čiju intelektualnu svojinu treba da štitimo.

Elektrotehnički fakultet i Fakultet organizacionih nauka u Beogradu rade za srpsku distribuciju "Linuksa" i "Fedoru", a Matematički fakultet - "OpenOfis", dok Elektronski fakultet u Nišu radi lokalizaciju na srpski za "Mozilu", navedeno je u saopštenju.

Ako može Holandija možemo i mi :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2007, 22:21 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Daleko smo mi još od Holandije, ali ovo je odlična ideja i treba je podržati! Samo nadam se da na kraju neće ispasti neki language pack kao za win, nego da će stvarno sve biti lokalizovano.
I u Holandiji će biti problematičan taj prelazak na Linux u administraciji, a tako nešto da vidim kod nas je realno kao kad Denis Hoper u "Svemirskim kamiondžijama" prevozi kockaste svinje sa Marsa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2007, 00:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja se nadam da će i kod nas nešto slično zakotrljati
Ali gdje će se otkotrljati je drugo pitanje
Normalno da će biti problema
Pa problema bi bilo i da se ostane na Windowsu i pređe na Vistu

Ako neko koristi samo word, excel, internet pretraživač, i poneki media player
Zar zbog toga plaćati licence MS-u za svaki danas XP/sutra Vistu , i još za MS Office 2003/2007 na svakom računaru u administraciji

Kako je GUI OpenSource alternativa MS programima sada dosta sličan, i da se pri tome sve lokalizuje
I da se obezbijede odgovarajući priručnici
lako bi se službenici navikli
I tako su im admini na XP skoro sve zaključali, sa razlogom :lol:

Ali problem kompatibilnosti hardvera i softvera, linux administratori, ...
E o tome bi se moglo pričati i pričati
Ali ako će se umjesto plaćanja licenci MS taj novac uložiti u naše fakultete za razvoj odgovarajućeg softvera i obrazovanje stručnjaka ...

Ali ovo je ovdje Balkan

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2007, 02:43 
Veteran
Veteran

Najveći problem da bi se nešto tako ostvarilo kod nas nisu ni nekompatibilnosti, ni nedostatak administratora nego nešto sasvim drugo. Misliš da je naše vlasti briga što plaćaju skupe MS licence? :lol: :lol: :lol: Milion puta do sada su dokazali da ih nije briga ni za mnogo veće stvari, pa očekivati da neko razmišlja o slobodnom softveru ovdje mislim da nije realno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2007, 13:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

E to su već neki drugi problemi
Nontechnical

Dobro je što se u Srbiji počelo sa tim
Pa kada Tadija i Košuta dođu kod Mile u BL
Au sramote kada ga pitaju
A đe ti je Ubuntu Mile prijatelju :)
Ima Mile da odmah izda zapovijest armiji svojih podanika
FORMAT C:

:) :) :)

A ko će znati
Možda je i bolje plaćati MS-u licence nega da se počne ugovarati softver kao onaj za elektroprivredu sa SB soft

A vjerovatno bi nam se desila neka neočekivana OpenSource sila koja se iznenada pojavljuje u obliku Integrasoft i preuzima monopol svih poslova, sve u saradnji sa Lakapo kompjuters, i rešava stvar
Uz minimalnu nadoknadu :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2007, 20:34 
Veteran
Veteran

danijell je napisao:
E to su već neki drugi problemi
Nontechnical

Dobro je što se u Srbiji počelo sa tim
Pa kada Tadija i Košuta dođu kod Mile u BL
Au sramote kada ga pitaju
A đe ti je Ubuntu Mile prijatelju :)
Ima Mile da odmah izda zapovijest armiji svojih podanika
FORMAT C:

:) :) :)

A ko će znati
Možda je i bolje plaćati MS-u licence nega da se počne ugovarati softver kao onaj za elektroprivredu sa SB soft

A vjerovatno bi nam se desila neka neočekivana OpenSource sila koja se iznenada pojavljuje u obliku Integrasoft i preuzima monopol svih poslova, sve u saradnji sa Lakapo kompjuters, i rešava stvar
Uz minimalnu nadoknadu :)

Kad ga to upitaju, a Mile odgovori: Ko bunca?
Najbolje bi bilo da se oni formatiraju sa političke scene.
Dobro me podsjeti na SB soft. Ko je na kraju odgovorao za sve to? Pretpostavljam niko.
I baš tako, da se tako nešto desi u nekoj suludoj realnosti, kod nas bi se pojavio jedini legalni zastupnik Ubuntua za RS u inkarnaciji Integralsofta ili Tamarissofta ili slično.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]