banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 10:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Maj 2007, 10:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Microsoft tvrdi da open source krši čak 234 patenta
U razgovoru za magazin Fortune, Microsoftov glavni advokat, Brad Smith, je izjavio da besplatni i open source softveri krše čak 234 njihovih patenata. Tako Linux kernel krši 42 MS-ova patenta, dok UI i neki drugi elementi dizajna krše dodatnih 65. OpenOffice.org je optužen za kršenje 45, zajedno sa 83 koji potpadaju pod ostale besplatne i open source programe. Za sada još nije poznato kako će Microsoft postupiti po ovom pitanju, ali je poznato da MS ohrabruj kompanije koje podržavaju Linux da potpišu dogovore o patentima. Najpoznatiji takav slučaj je kontraverzni dogovor sa Novellom ( Microsoft je imao pregovore i sa Rad Hatom ali nisu postigli dogovor). Obzirom koliko je open source zajednica postala jaka u zadnjih nekoliko godina, te da mnogo velikih kompanija otvoreno podržava Linux i kompletan open source, direktan legalni napad od strane Microsofta bi bio komplikovan, da ne kažemo glup.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2007, 13:23 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Običan FUD (Fear Uncertainty Doubt). SCO je pokušao sa tužbom protiv Linuxa, pa nije prošao na sudu. Sumnjam da će MS uraditi nešto slično, čak i da postoji osnova. Za Linux sam gotovo siguran da ne postoji ni najmanja osnova. Za OpenOffice ne znam. Možda smatraju da je mogućnost čitanja i snimanja MS Office dokumenata narušavanje patenata ili tako nešto. Sposobnost OpenOffice-a da čita i piše MS Office dokumente je veoma upitna, tj. loša.

Jedini slučaj za koji ja znam da su narušeni MS patenti je FreeType koji koristi neke patentirane algoritme za prikaz fontova. Međutim, normalni svijet (npr. Evropa) ne treba da se brine, jer u Evropi ne vaše softverski patenti.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]