Nije u pitanju samo patriotizam.
I ne podsmijevajte se čovjeku bez potrebe. Stvari ovdje nisu toliko beznadežne, iako je mnogo toga "zapeklo".
Blue1797, ovdje se, sasvim prirodno, pojavljuju trendovi koji su već prisutni na Zapadu mada sa određenim kašnjenjem.
Iako je svijest o važnosti informatike za današnje poslovanje ili rad uopšte, još uvijek u cjelini gledano na relativno niskom nivou, ipak se tu počinju lagano mijenjati stvari.
Samim tim stvaraju se uslovi da se od ovog posla može pristojno živjeti.
Smatram da plata od između 1500 i 2000 KM (1000$ do 1250$)/mjesečno (koja je sasvim pristojna za život, po mom mišljenju, i za porodičnog čovjeka u našim uslovima, a za samca pogotovo) nije nedostižna čak i u državnim institucijama (u bankama ili drugim jačim firmama mislim da je odavno tako).
A u državnim institucijama će, predviđam, uskoro da se pojavi značajna potražnja za kvalitetnim IT kadrom.
Ono što je bio do sada problem to je što su ljudi u vrhovima vlasti i vrhovima kompanija do sada bili informatički nepismeni (čast vrlo rijetkim izuzecima), i to se još uvijek nije značajnije promijenilo, ali je u izgledu da ipak hoće. Nešto se mrda.
A osnovne pretpostavke za razvoj IT je svijest o potrebi i spremnost da se u to uloži.
Pošto se polako pojavljuju i takvi, mislim da tvoja želja nije tako neispunjiva.
Takav potez bi bio vjerovatno malo hrabriji, ali bez odvažnosti niko nije ispunio svoju svrhu na ovoj planeti.
Lično mislim da tebe u takvim razmišljanjima vode i neke druge stvari, ali ne bih sada i ovdje o tome.
U svakom slučaju, pozdravljam tvoje razmišljanje, i predviđam da će i drugi uskoro tako razmišljati, ali ne toliko dobrovoljno koliko nuždom pritisnuti. Mijanja se vrijeme. Ni Amerika nije što je nekad bila.
U svakom slučaju, vlastima na ovim prostorima bi bilo dobro da napokon razmisle o tome da počnu da stimulišu ovakava razmišljanja, ali i da koriste prirodnu nadarenost ljudi koji već žive ovdje. Jer svako ko je mudar koristi ono što ima a ne trčkara za onim čega nema.
A ljudski potencijal je na ovom prostorima uvijek bio veliki.
|