banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 13:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Java u BL
PostPoslato: 20 Apr 2007, 17:23 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 17 Apr 2007, 20:52
Pozdrav svima.

Da li u BL postoje firme u kojim se koristi Java i da li je tesko naci posao za Java programere? Ako znate za neke komapnije molim Vas ostavite njihovo ime, email ili web adresu, ako znate.

Kolike su prosecne plate za junior - senior Java developere?

Radim kao Java programer u SAD-u vec 3 godine ( ovdje sam zavrsio i faks), i volio bi da se eventualno jednog dana vratim u RS, i volio bi zivjeti u BL (nisam nikad zivio, ali bi se voma svidja kraj). Kad bi se vratio izabrao bi ili BL ili Novi Sad. E sad odoh ja u offtopic...

Uglavnom, da li ima posla, koliko je tesko naci posao i moze li se zivjeti od plate ( zivjeti mislim kirija, mjesecne rezije, hrana, i nesto za izlaske i sl..nista posebo..normalan neki zivot.)

Nadam se da bi neko mogoa da mi pomogne na ovom forumu..Hvala uniaprijed.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2007, 18:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 07 Avg 2006, 11:22
Koja je ovo komedija, na sva pitanja odgovor je NE, ali ako hoces da zivis i radis ovdje moze komotno ja tebi moje papire ti meni svoje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2007, 19:07 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Šta ja znam... viđao sam na fakultetu u više navrata oglase kojima se traže Java programeri, ali kako nisam obraćao veliku pažnju, ne mogu više ništa reći.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2007, 19:29 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 17 Apr 2007, 20:52
Hvala John...

majstorovic..ipak je ovo stvar licnog izbora...da li je to za tebe komedija ili ne to je tvoja stvar...ja imam USA drzavljanstvo i mlad sam, a imam i situriane roditelje ovdje u USA tako da bi mogao da se vratim ovamo kad god pozelim i nastavim gdje sam stao....ja tebi nazalost ne mogu pomoci sa papirima..al opet odo ja u offtopic..u svakom slucaju hvala na odgovoru..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2007, 23:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ti da znas kakvo je sranje ovde uopste nebi pricao o tome da dolazis ovamo, budi sretan tu gdje jesi jer ocito nemas ideju o tome kakva je situacija ovde...Ovde koliko vidim imas samo posla za istovaranje kamiona, svaki posao koji zelis da dobijes moras da potplatis od 1000eura pa na dalje, sto se tice firmi i programiranja, vecina ih nema ni prezentaciju na internetu,a i ako ih ima cisto su adresom i brojem telefona firme.U principu u gradu imas mozda 5 prezentacija da su funkcionalne i uredno azurirane. Sto se tice programiranja to ovde prolazi samo za svoju dusu, ko nesto i zna radi za neke inostrane firme u usa i sl i to preko neta naravno.U principu nije ovde sve toliko crno, samo gomila ljudi sa polozenom osnovnom skolom koji su puni para i kojima trebaju ljudi sa fakultetskim diplomama da im istovaraju kamione....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 10:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Patriotizam je čudna stvar...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2007, 07:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Nije u pitanju samo patriotizam.
I ne podsmijevajte se čovjeku bez potrebe. Stvari ovdje nisu toliko beznadežne, iako je mnogo toga "zapeklo".
Blue1797, ovdje se, sasvim prirodno, pojavljuju trendovi koji su već prisutni na Zapadu mada sa određenim kašnjenjem.
Iako je svijest o važnosti informatike za današnje poslovanje ili rad uopšte, još uvijek u cjelini gledano na relativno niskom nivou, ipak se tu počinju lagano mijenjati stvari.
Samim tim stvaraju se uslovi da se od ovog posla može pristojno živjeti.
Smatram da plata od između 1500 i 2000 KM (1000$ do 1250$)/mjesečno (koja je sasvim pristojna za život, po mom mišljenju, i za porodičnog čovjeka u našim uslovima, a za samca pogotovo) nije nedostižna čak i u državnim institucijama (u bankama ili drugim jačim firmama mislim da je odavno tako).
A u državnim institucijama će, predviđam, uskoro da se pojavi značajna potražnja za kvalitetnim IT kadrom.
Ono što je bio do sada problem to je što su ljudi u vrhovima vlasti i vrhovima kompanija do sada bili informatički nepismeni (čast vrlo rijetkim izuzecima), i to se još uvijek nije značajnije promijenilo, ali je u izgledu da ipak hoće. Nešto se mrda.
A osnovne pretpostavke za razvoj IT je svijest o potrebi i spremnost da se u to uloži.
Pošto se polako pojavljuju i takvi, mislim da tvoja želja nije tako neispunjiva.
Takav potez bi bio vjerovatno malo hrabriji, ali bez odvažnosti niko nije ispunio svoju svrhu na ovoj planeti.
Lično mislim da tebe u takvim razmišljanjima vode i neke druge stvari, ali ne bih sada i ovdje o tome.
U svakom slučaju, pozdravljam tvoje razmišljanje, i predviđam da će i drugi uskoro tako razmišljati, ali ne toliko dobrovoljno koliko nuždom pritisnuti. Mijanja se vrijeme. Ni Amerika nije što je nekad bila.
U svakom slučaju, vlastima na ovim prostorima bi bilo dobro da napokon razmisle o tome da počnu da stimulišu ovakava razmišljanja, ali i da koriste prirodnu nadarenost ljudi koji već žive ovdje. Jer svako ko je mudar koristi ono što ima a ne trčkara za onim čega nema.
A ljudski potencijal je na ovom prostorima uvijek bio veliki.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2007, 10:10 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
dolazak ovamo ne bi bio skok sa konja na magarca, vec pad sa konja u opanke
ako se koji Java program i trazi uglavnom su to strane firme i vecinom su ponude da se pici u cesku, poljsku, madjarsku,...
majstorovic je malo burno reagovao ali je apsolutno u pravu
ovdje je jos uvijek tesko nagovoriti direktora firme da im je potrebna web stranica, kao i objasniti zasto toliko kosta pravljenje i odrzavanje iste
sto znaci da programera kod nas nece biti potrebno jos 20-ak godina...minimalno

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2007, 12:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pazi ja se ne podsjmjevam covjeku nego govorim realne cinjenice, pa ja sam jos prije 7 godina zamislio projekat da se naprave obicne prezentacije za ljude, firme i sl, medjutim kako tada tako i sada je ljudima nemoguce objasniti da je potrebna pristojna prezentacija. Pogledajte tropik znaci jednu od najjacih firmi i pogledajte im sajt.Kako sad da se gazdi objasni da treba da napravi online prodavnicu, da zaposli jos 10 radnika koji bi to pakovali i da ja mogu samo naruciti iz kuce, predati spisak i da mi se to doveze kuci, ali kako i natjerati nase ljude da kupe ono sto ne vide.Mislim sve jako tesko...
Dalje, ko radi ovde od programera zaposlen je u lanacu i imaju plati oko 1000 km i to je neki vrhunac, pa zar vi mislite da bi se jedan amer koji toliko zaradi za 5 dana zajebavao za te pare ovde i prihvatio nizak standard zivota ovde tipa hocul sad potrosit tu marku ili cu se danas strpit pa cu sutra?Pazi 96 te sam bio u njemackoj i gledao kako lik online radi sa bankovnim racunima, placa dazbine, prebacuje novac, hm. a tad je imao 486 racunar. Ajde mi nadjite ko to ovde radi kod nas? Jos je sve na fazon tabanovica fijaker i to kad zatrazis neku uslugu u banci pogledaju te i nemaju pojma sta ti hoces u stvari.Isto ko i prije 5 godina.Hajde pogledajte koja je procedura za online visa karticu, najbolje sto sam ja nasao je da polozim 300km i da ce to raditi.Ma ne moze mi niko nista pricat nismo mi IT zaostali nego radimo i razmisljamo drugacije nego citav svijet i tu je nemoguce da se uklopi neko ko je naucio da radi drugacije. Necemo se mi dici da ga stignemo, nego cemo svim silama se trudit da njega spustimo da bude ko i mi. Ovo malo sto sam proputovao svijeta, svaki put sam plakao kad sam se vracao ovamo, ali istovremeno nikad nebi otisao odavde. Cudno je to sve ali ipak volim RS vise od svega....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]