Upssss...ja zaboravila da sam trazila pomoc za Fotosop.
Evo sad informacije koje bi mogle biti od pomoci da bih rijesila problem.
- Slike su "strasno velike" - od 30 KB do 250 KB.
One slikane praistorijskim foticem su oko 30 KB, a kad posudim fotic te slike su oko 250 KB.
- Otvaram jednu po jednu sliku - nisam ni znala da se moze otvoriti vise slika odjednom, a kamoli 30 slika odjednom.
- Ne vjerujem da je do racunara, jer sam na njemu vec radila to i sve je ferceralo kako treba.
I od tog jednog dana (prije otprilike mjesec dana) kad god otvorim isto se desava. Pretpostavljam da sam negdje nesto slucajno kliknula i promijenila. Ali ne znam sta.
Racunar mi jeste smece

, ali je do tog dana radio normalno u Fotosopu to kropanje (sto je i jedina stvar koju sam u njemu radila

).
- Onaj kvadratic do "crop", desno, kao skalpel sto izgleda ("slice" mi pise kad nesto tim oznacim) radi normalno i sa njim pravim normalnu 'kockicu' kad vucem misa, dakle ne dolazi do 'kasnjenja' kao sto se desava kod crop opcije.
Kad kliknem na cetkicu (dijagonalno od crop opcije), pojavi mi se onaj kruzic sa bojom i kako vucem misa tako ide obojena linija, dakle ni kod toga se ne pojavljuje to 'kasnjenje' kao kod crop opcije.
- Mis inace radi kako treba.
Opticki je. Prebrisem ga povremeno, ali to brisanje ne utice na njegov rad.
- Koristim Adobe Photoshop 7.0 - bilo to dobro ili lose.
- Cisto sumnjam da imam plug-in bilo kakav, samo sirovi Photoshop, jer ga zaista ne koristim sem da bih isjekla odredjeni dio slike. Treba mi kad slikam svoje biljke da izdvojim dio koji je problematican ili samo cvijet ili tako nesto. A posto sam duduk i u fotografisanju nisam bas spretna u hvatanju samih detalja.
* * *
Hmmm, sad sam opet pokusavala i kad oznacavam dio izgleda da je problem samo u vertikali.
Sa lijeva na desno, po horizontali on ide kako treba, ali po vertikali pravi mnogo manji rub nego sto ja oznacavam.