banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jul 2025, 01:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Apr 2006, 09:36 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Mar 2005, 16:30
Caos,

Koristim Photoshop7 ali nikako da skontam kako rade ti layersi...
...A layer is simply one image stacked on top of another.. heh, oki to znam ali ne znam da to izmajstorisem.. Ok, imam svetliju kosu, ali ima li neko da mi posalje neki link o layersima ili objesni kako to radi?
Nemam nikakvu knjigu a help me ubija sa raznim objasnjenjima.
Daj malo praktike da ukapiram stvar.
Unapred hvala. :oops:
Pozdrav,
Vesna

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Apr 2006, 10:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Layer = sloj, ali to si i sama shvatila.

Citiraj:
ali ne znam da to izmajstorisem

Sta da izmajstorises ? Manipulaciju layerima ? Za pocetak ukljuci prikaz layera pritiskom na 'F7' ili idi na Window > Layers. Takodje imas i Layers meni koji ti daje mogucnost ubacivanja novih, brisanja starih, spajanja postojecih te cackanja aktivnih layera. To je manje - vise sve sto ti treba. Svu manipulaciju layerima mozes raditi dvojako, kao sto sam ti gore rekao. Ili preko 'layers' prozorcica koji si ukljucila ili putem layers menija. Za pocetak, mozda ce ti biti lakse da koristis layers meni jer je dosta stvar 'objasnjeno' .. Dalje, ako kao layer budes koristila dve slike, odnosno dve povrsine potpuno ispunjene bojom, onu ispod naravno neces vidjeti. Da bi ukapirala kako to radi, mijenjaj malo opacity/fill gornjeg layera (imas ih u 'prozorcicu' :).

U nekoj sam zurbi sada, medjutim kada uhvatim vremena probacu jos detaljnije da ti objasnim .. nadam se da ce ti ovo koliko/toliko pomoci za pocetak.

E da, ako ti nije problem, reci tacno sta te interesuje, uopsteno layeri ili namjena njihova ili sta vec? Nisam bas najbolje skontao pitanje ..

Evo ti i link sa kracim tutorialom, mozda ces tu naci ono sto te interesuje.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta: Leyers za devojke
PostPoslato: 25 Apr 2006, 11:04 
Početnik
Početnik

Caos VV (Vanja Veteranu... nije V od voajer...),

Hvala ti za brzu reakciju i super tutorial link, super si.
Sve sam isprintala i sad idem da 'ucim' :P
Interesuje me uopsteno o layarsima a poseno njihova namena.
Dve fotografije kombinacijom 'stopiti' u jednu kao u primeru sa linka koji si dao. Idam sad da sve natenane procitam i pokusam da primenim na konkretnom primeru. Sve je u razumevanju materije i prakticnom radu.
Jos jednom hvala, a ako imas jos kakav dobar savet (kratko uputstvo) zamene, samo tipkaj, ja te citam. 8)
Znas zezaju me moji u kuci da to nije za curice nego za majstore (misle na muske pripadnike) pa sam se zainatila da ovo kako-tako svarim.
Fotografija je sa svojim postulatima i pravilima umetnost za sebe, a Photoshop mala sminka.
Pozdrav,

Vesna

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Apr 2006, 16:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nema na cemu VV (Vesna Voajeru :)

Citiraj:
Hvala ti za brzu reakciju i super tutorial link, super si.

Znam :)

Citiraj:
Dve fotografije kombinacijom 'stopiti' u jednu kao u primeru sa linka koji si dao.

Moguce je to, ali ces se tu morati malo vise potruditi od obicnog 'igranja' layerima.

Pogledaj malo http://www.good-tutorials.com. Ovaj sajt je alfa i omega sto se tice photoshopa.

Citiraj:
Znas zezaju me moji u kuci da to nije za curice nego za majstore (misle na muske pripadnike) pa sam se zainatila da ovo kako-tako svarim.

Samo naprijed ;)

Pogledaj takodje i podforum 'Fotografija i dizajn' moze se i tamo naci dosta interesantnih stvari.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2006, 08:35 
Početnik
Početnik

Caos Vanja,

Opet hvala za link i to... Posto si veteran verovatno si i starija geneacija,
da ne kazem mator :P
Nisam bas imala vremena da sve prosvarim ali bice okic.
Fotografije moram da katalogisem i da se bacim na photoshop...
Moj Sony W5 me malo zeza, baterije se vrlo brzo prazne, mada su max napunjene. Moracu da pljunem lovu za neke nove... :cry:
Pozdrav,

Vesna

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2006, 16:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Posto si veteran verovatno si i starija geneacija

Jezik pregrizla .. Tek mi je 20 :)

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2006, 18:19 
Početnik
Početnik

cuo,

posto sam se ulizla za jezikne mogu da pisemu plavilnuo, isvini sto se ne moje citatiu...
A tajo znaci malisa siu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2006, 18:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
A tajo znaci malisa siu

A ti si onda znaci matora ? :)

Nego, da ne bude bas kompletno Offtopic, potrazi malo na googleu neke knjige vezane za PS u pdf formatu, moze se tu naci dosta dobrih stvari, naravno ako ti se da citati.

Vrh

Tema posta: Citam ja rode, citam
PostPoslato: 28 Apr 2006, 08:11 
Početnik
Početnik

A ti si onda znaci matora ? :)

Pa meni je skoro 24 godine, prema tome matora sam za tebe.. :)

Citam sve sto sam nasla. Hvala, bice ok, Photoshopisem se

Pozdrav,

Vesna :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2006, 15:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Pa meni je skoro 24 godine, prema tome matora sam za tebe..

I prematora :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2006, 16:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Hajde V@nja pomazi sad malo i meni...

U Fotosopu jedino sto koristim je "crop", kad trebam isjeci neki detalj sa slike.
I sad, to je radilo kako treba, ali izgleda da sam ja nesto barkala nenamjerno, uglavnom to mi vise ne radi kako treba. Naime, kad hocu da selektujem taj dio sto bih crop-ala kasni mi to selektovanje, ja misem dodjem do dna monitora, a on tek 1-2 cm uhvatio.

Sta da radim, sta se poremetilo. Pomoc. :-?

sportski magazin

Bestija NeOpravljiva!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2006, 18:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Vjerovatno je neka tehnikalija u pitanju. Da li osjecas da racunar 'steka' kad radi u PSu? Da nije manjak resursa u pitanju? Moze biti da grijesim ..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2006, 19:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Mozda ce vam ovaj link biti zanimljiv. Knjige su u .pdf, skenirana izdanja mikro knjige, tj. cirilica :) Photoshop 7 biblija ima 530 mb pa mi se ne salje mailom. Cijene po knjizi su 3 do 6.5 KM (izuzetak: Photoshop CS za digitalne fotografe -> 10 KM).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2006, 21:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
haha pa reci nam ima li rešenja za trenutni problem u toj knjizi pa ćemo da je kupimo :D
glupo pitanje:radi li miš kako treba?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2006, 09:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Ventilatorko, :D , kolika je slika na kojoj radis (u MB ne dimenzije), npr. ako su fotografije preko 3-4 MB, a ti imas npr. imas 256 MB RAM-a, onda mora da steka.

Druga stvar koji PS koristis??

Trece, sto rece nerevar, mozda je mis prljav??

Cetiri, ako otvoris u PS-u npr. oko 20-30 fotki visoke rezolucije (citaj minimala oko 3 MB po fotki), to moze biti problem.

Pet, mozda imas instalisano previse plug-inova za PS, a koji nisu dobro napravljeni.

Najlakse da vidis da li ti je racunar dovoljno jak za PS, jeste da meris vreme koliko treba da se ucita program, i naravno da nam kazes koju verziju koristis. Mozda je ovo glupo, ali pali. :D 8)

E da btw layer-i, mmmmmmmm, nista lepse i ukusnije od layera, mmmmm, daleko ispred maski. mmmmmmmmmm maske. :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2006, 11:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
knjiga se ne zove "faq za photoshop 7" :wink:
da li se to "zaglavljivanje" desava samo kad koristis crop ili uopste? probaj jos ponesto pa javi.
Provjeri i sta ti sve "jede" resurse u pozadini. Mozda si skoro instalirala/deinstalirala kamaru progama pa je to usporilo komp. (Kad si zadnji put cistila registry? Sta kaze msconfig?)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jul 2006, 20:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Upssss...ja zaboravila da sam trazila pomoc za Fotosop. :D
Evo sad informacije koje bi mogle biti od pomoci da bih rijesila problem.

- Slike su "strasno velike" - od 30 KB do 250 KB. :D
One slikane praistorijskim foticem su oko 30 KB, a kad posudim fotic te slike su oko 250 KB.

- Otvaram jednu po jednu sliku - nisam ni znala da se moze otvoriti vise slika odjednom, a kamoli 30 slika odjednom. :D

- Ne vjerujem da je do racunara, jer sam na njemu vec radila to i sve je ferceralo kako treba.
I od tog jednog dana (prije otprilike mjesec dana) kad god otvorim isto se desava. Pretpostavljam da sam negdje nesto slucajno kliknula i promijenila. Ali ne znam sta.
Racunar mi jeste smece :D , ali je do tog dana radio normalno u Fotosopu to kropanje (sto je i jedina stvar koju sam u njemu radila :D ).

- Onaj kvadratic do "crop", desno, kao skalpel sto izgleda ("slice" mi pise kad nesto tim oznacim) radi normalno i sa njim pravim normalnu 'kockicu' kad vucem misa, dakle ne dolazi do 'kasnjenja' kao sto se desava kod crop opcije.
Kad kliknem na cetkicu (dijagonalno od crop opcije), pojavi mi se onaj kruzic sa bojom i kako vucem misa tako ide obojena linija, dakle ni kod toga se ne pojavljuje to 'kasnjenje' kao kod crop opcije.

- Mis inace radi kako treba.
Opticki je. Prebrisem ga povremeno, ali to brisanje ne utice na njegov rad. :D

- Koristim Adobe Photoshop 7.0 - bilo to dobro ili lose. :D

- Cisto sumnjam da imam plug-in bilo kakav, samo sirovi Photoshop, jer ga zaista ne koristim sem da bih isjekla odredjeni dio slike. Treba mi kad slikam svoje biljke da izdvojim dio koji je problematican ili samo cvijet ili tako nesto. A posto sam duduk i u fotografisanju nisam bas spretna u hvatanju samih detalja.

* * *

Hmmm, sad sam opet pokusavala i kad oznacavam dio izgleda da je problem samo u vertikali.
Sa lijeva na desno, po horizontali on ide kako treba, ali po vertikali pravi mnogo manji rub nego sto ja oznacavam. :-?

sportski magazin

Bestija NeOpravljiva!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jul 2006, 21:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Aj, aj, aj...
Posto sam imala problem sa samim selektovanjem, nisam nikako ni isla na crop od onog momenta od kako se problem pojavio.
Dakle pokusavala sam selektovati, ali samo isijecanje nisam odradila.
I sad ja pokusavam zonglirati da dobijem jednu slicicu i rekoh idem ja to iz vise puta dok ne ubodem ono sto mi treba.
I odradim ja crop - kad ono slicica koju izreze bude minijaturna!
Ne bude to taj isjecak u svojoj punoj velicini vec majusna slicica isjecenog dijela. :(

sportski magazin

Bestija NeOpravljiva!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2006, 22:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ima li iko ideju sta sam pohebala? :D

[ Samo da vas podsjetim da 'kvar' jos nije otklonjen...dani idu, a moj problem svi ignorisu...smrc, smrc, buaaaa... ]

sportski magazin

Bestija NeOpravljiva!!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]