Mislim Che da nemaš pravo da optužuješ čovjeka za pirateriju osim ako Tommy ne ''rastura'' nelegalne kopije programa. Po meni je korištenje piratskih kopija programa u edukativne svrhe ovdje (u ovoj zemlji) sasvim opravdano. Postoje i edukativne (studentske) verzije programa, ali izdvojiti stotinjak ili više dolara za nju na ovom prostoru u ovom vremenu je mnogo za veliku većinu.
3D Studio Max možeš download-ovati sa većine torrent servera, koristiti ga u svom domu u edukativne svrhe i tu ti niko ništa ne može ni u bilo kojoj zapadnoj zemlji. To je naravno nepošteno prema izdavačima programa, ali zašto čovjek ovdje da nema barem približne uslove za učenje kao bilo ko na zapadu?! Ne podržavam pirateriju, ali da je nema ja i pored sve želje ne bih mogao naučiti da radim u Catia, Solid Works i Autodesk Inventor-u.
Ako želiš da svoje modele ''izbaciš'' na tržište onda ćeš morati kupiti licencu za 3D Studio da ne bi svirao klavir sa rukama u unakrsnom položaju

. Poređenje piraterije sa drogom koje si naveo uglavnom važi za potrošače zabavnog softvera, filmova i muzike, a to nije samo veliki problem ovdje nego u svim zemljama, ali onaj ko zarađuje hljeb u 3D Maxu ili sličnom programu se neće upuštati u te vode. To naravno ne važi za ovo podnevlje, a predpostavljam da ni naše TV kompanije na primjer ne posjeduju legalan 3D Studio iako imaju sredstva da ga kupe.
Licence za 3D Studio Max i slične velike programe uglavnom kupuju firme koje zapošljavaju grafičare, modelare i animatore i veoma je mali broj pojedinaca koji imaju licencu u odnosu na njih.
Ako hoćeš da dalje raspravljamo o ovome molim te otvori novu temu i rado ću razgovarati. Ne gih volio da ova tema ode u offtopic jer se ne tiče ni piraterije a ni Blendera. Moje mišljenje je da nije zločin učiti iz ukradene knjige ili učiti raditi pomoću ukradenog alata ako ga ti nisi ukrao nego ti ga neko posudio (spomenuo sam razmjenu fajlova preko torrent servera što bi moglo da se svrsta u posuđivanje i razmjenu). Stvaranje ličnog profita pomoću alata koji pravno ne posjeduješ je druga stvar.
Dobar prvi model Tommy, samo nastavi da radiš. Preporučio bih ti ipak da pređeš što više tutorijala i tako da skontaš način upotrebljavanja što više alatki i njihove mogućnosti, a onda poslije nekog vremena ''precrtavanja'' da kreneš sam da usavršavaš svoj skill i svoju kreativnost.