Hertzog je napisao:
Jao teme, stara 100 godina...
Zanima me sledece, da li je potrebno da instaliram neki antivirus progam na Mac i koji, ima li neki free ili moram da kupujen ili da trazim krekovan... Znam da ima fora da se na Mac instalira Windows, ali kao "program" (ne znam kako to da objasnim) pa da se moze uporedo koristiti oba sistema na tom kompu, je li zna neko to da uradi?
Evo da se osvježi i izvadi iz ruine tema :
Mac ne zahtjeva antivirus jer je arhitektura samih virusa za windows prioritetna onima koji prave viruse tako da Mac zaobilaze i nemaju neku veliku potrebu da prave viruse za njega iz prostog razloga što je Windows zastupljeniji i više korišten sistem globalno od Mac-a.
Postoje komercijalne verzije zaštitnih paketa u vidu sinteze antivirusa, firewalla i antihack komponente ali se dosta teško nalaze osim ako nisi u zapadnoevropskim zemljama ili SAD.
Što se tiče "Mac-a na PC-u" radi se o piratskom operativnom sistemu, derivatu Mekintoša pod nazivom Hackintosh koji se krekuje izlaskom svake nove verzije, dosta je bagovit ako ga ne znaš podesiti i moraš imati bar temeljno znanje iz Linuxa, osnova umrežavanja, programiranja i ostalih stvarčica da bi kvalitetno instalirao Hackintosh i otklonio eventualne greške i probleme.
Hackintosh dolazi u 32bitnoj i 64bitnoj verziji na dvije platforme, za Intel i AMD računare.
Za dalja uputstva mogu da ti prebacim par sajtova na pm pošto detalji objašnjavanja spadaju pod pirateriju i ne bih da zaradim karton (koliko vidim ovdje je to vrlo moguće pošto mi neki modovi brišu postove bez obrazloženja i sl.).