banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 13:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: ERP
PostPoslato: 16 Maj 2011, 22:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Nakon A se dostignuti napredak primjenjuje kao standard u buducem poslovanju. Kao sto si rekla, to nije kraj, vec je dostignuti standard podlozan daljem poboljsavanju.
Nego da se odmaknemo od CIS-a, Kaizena i Toyote? :)

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2011, 22:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2010, 20:23
Može, pucaj dalje :D

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2012, 12:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kolika je razlika izmedju Lawson M3 i SAP-a?

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2012, 22:01 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
http://erp-software.findthebest.com/compare/154-218/Lawson-M3-Enterprise-Management-System-vs-SAP-ERP

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2012, 07:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Poznato mi je to poredjenje. Vise me zanima prakticno iskustvo.

SAP je meni lako dostupan preko raznih kurseva i seminara, dok Lawson nije. A htio bih poceti raditi sa njim...

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2012, 17:01 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
koliko vidim iste su im funkcije koje zadovoljavaju potrebe nekoj kompaniji koja ima vise odjeljenja unutar..SAP je cini mi se njemacki, ovaj amerikanac...ako kazes da ti je SAP dostupan onda radi njega..

eh sad za prakticnost bi BMary i BSE mogli vise reci..Mary je cini mi se rekla da radi na jednom od ERP softvera..BSE je fino objasnio kako ovdje firme rade (mada se meni to dopada, nek se top menadzer malo znoji.. :D)..

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2012, 19:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sap mogu uciti u privatnoj reziji. Sam platim, sam klatim.
Lawson samo preko preduzeceta.
Sto je tesko, tacnije, SF.

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 09:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Nov 2006, 23:50
A šta misliš da kreneš sa Microsoft Dynamics (NAV)?

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 11:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

?

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 11:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
?

To je bivši Navision (davno, davno...), poslije ga je preuzeo Microsoft i nastavio razvoj, veoma jak igrač na tržištu ERP-a... SAP je SAP to je sigurno (što ima i svoju negativnu stranu u cijeni), ali je i Dynamics NAV veoma raširen, naročito među velikim firmama koje već prefereiraju MS proizvode...
Za njega imaš hrpu literature i kurseva, znam da su konsultanti za Dynamics NAV traženi kao i za SAP...

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 13:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Upucen si u ERP sisteme?

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 14:06 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
@BMary: procitah da si pisala seminarski rad na temu ERP - da li bi ga htjela objaviti na blogu o bazama podataka (www.baze-podataka.net) kako bi bio dostupan i za ostale zainteresovane? Ako imas jos nekih tekstova na temu baza podataka, informacionih sistema, ERP-a i sl., te ako si voljna ustupiti ih i ostalima na uvid, posalji ih da ih okacimo na blog. :)

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 14:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Upucen si u ERP sisteme?

Dovoljno... Ne radim direktno sa njima, ali pratim problematiku... Šta te zanima?

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 18:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sta me ne zanima? Hajde ovako, koristenje ERP sistema je pojednostavljeno do debilizma. Mislim da je komplikovanije nesto kupiti na Amazonu :) Bar kod mene...

E sad, kakva su predznanja neophodna za ucenje razvoja/odrzavanja/prilagodjavanja ERP-a unutar firme? Pretpostavljam da treba znanja o serverima i naravno o bazama podataka. Bez kojih hljeba nema, kako god da okrenes...

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 20:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2010, 20:23
Digresija je napisao:
@BMary: procitah da si pisala seminarski rad na temu ERP - da li bi ga htjela objaviti na blogu o bazama podataka (http://www.baze-podataka.net) kako bi bio dostupan i za ostale zainteresovane? Ako imas jos nekih tekstova na temu baza podataka, informacionih sistema, ERP-a i sl., te ako si voljna ustupiti ih i ostalima na uvid, posalji ih da ih okacimo na blog. :)

Može, naravno, imam dosta toga mada je to bilo poodavno...
Što se tiče seminarskih imam to sve što si nabrojao, mogu ti proslijediti ali s napomenom da su to radovi cca 20 stranica + prezentacije, znači ništa opširno i prilično bazično.
E sad, kakva su predznanja neophodna za ucenje razvoja/odrzavanja/prilagodjavanja ERP-a unutar firme?

Skoro pa nikakva, dovoljna je osnovna informatička pismenost. Važnije je znati proces i princip rada konkretnog preduzeća sa svim segmentima. Uostalom, podrazumijeva se obuka i programerska podrška, a uvijek ima F1 :D
Pretpostavljam da treba znanja o serverima i naravno o bazama podataka. Bez kojih hljeba nema, kako god da okrenes...
Za to služi GUI, nema potrebe da operater puno razmišlja o tome šta se događa unutar baze i kako to sve funkcioniše.

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 21:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

OK, hajde posalji to sto imas Digresiji.
Nema veze, neka je sazeto :D

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 21:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Sta me ne zanima? Hajde ovako, koristenje ERP sistema je pojednostavljeno do debilizma. Mislim da je komplikovanije nesto kupiti na Amazonu :) Bar kod mene...

E sad, kakva su predznanja neophodna za ucenje razvoja/odrzavanja/prilagodjavanja ERP-a unutar firme? Pretpostavljam da treba znanja o serverima i naravno o bazama podataka. Bez kojih hljeba nema, kako god da okrenes...

Hajde za početak pročitaj ovaj odličan ERP FAQ na našem jeziku, toplo ga preporučim svakome (i netehničkim licima) da stekne osnovnu predstavu šta, kako, gdje, koliko...:
http://www.elitesecurity.org/t174688-En ... ng-ERP-FAQ

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2012, 10:37 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
EliteSecurity bljak! (zasto? http://www.baze-podataka.net/2007/07/06 ... finitivno/ )

@BMary: ajd ako ti nije tesko, posalji mi te radove na

dejan
@
baze-podataka.net

ili ako zelis, mogu ti kreirati autorski nalog tamo na blogu, pa da ih objavis licno :) tako da ubuduce mozes i sama objaviti neki zanimljiv i koristan tekst na temu ERP, baza podataka i sl.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2012, 11:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

BMary je napisao:
E sad, kakva su predznanja neophodna za ucenje razvoja/odrzavanja/prilagodjavanja ERP-a unutar firme?

Skoro pa nikakva, dovoljna je osnovna informatička pismenost. Važnije je znati proces i princip rada konkretnog preduzeća sa svim segmentima. Uostalom, podrazumijeva se obuka i programerska podrška, a uvijek ima F1 :D
Pretpostavljam da treba znanja o serverima i naravno o bazama podataka. Bez kojih hljeba nema, kako god da okrenes...
Za to služi GUI, nema potrebe da operater puno razmišlja o tome šta se događa unutar baze i kako to sve funkcioniše.

@BMary: Mislim da TNS nije pitao za predznanja običnog korisnika ERP-a (operatera) već developera i onoga ko održava ili uvodi ERP u firmu (vidi ovo gore boldovano), a za to je potrebno mnooooogo više od osnovne računarske pismenosti... Poznavanje tehnologije, osnove projektovanja IS-a su neki minimum, ako se baviš i razvojem i prilagođavanjem ne gine ti i poznavanje baza i programiranja.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2012, 11:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Digresija je napisao:

OK, neka te ES nervira, ne ulazim u to... Zadnjih godina i ja slabo zalazim tamo, ali ono što je mene interesovalo (podforumi IS i ERP i Baze podataka) sam obilazio zbog razmjene mišljenja sa sa nekoliko vrhunskih profesionalaca koji su tamo učestvovali u diskusijama...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]