banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 18:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 38 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Muzicki programi
PostPoslato: 23 Avg 2008, 22:10 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Tiki the Boyler je napisao:
Kao što ću ja sa AB Shaperom da imam savršene trbušnjake za samo mjesec dana uz 5 minuta vježbe dnevno! :roll:

Vi baš vjerujete svemu što piše na Internetu?

btw. Mene sasvim dovoljno nervira srozavanje kvaliteta zvuka prilikom prebacivanja u CD format (16-bit 44.1kHz), tako da se isključujem iz diskusije o dodatnom komprimovanju zvučnog zapisa!

Nije mi namjera voditi raspravu, ali postoji jedna stvar koja može da verifikuje da je lossless kompresovan fajl identičan originalu - checksum. Dakle, kompresuj WAV sa nekim lossless kodekom, dekompresuj nazad u WAV i provjeri da li je fajl identičan (MD5 ili SHA su dovoljno ubjedljivi). Uostalom, većina tih kodeka je open source, te se vrlo lako može provjeriti način na koji rade.

Vrh

PostPoslato: 04 Sep 2008, 10:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Neko me zamolio da pronađem neki program koji može da čačka po postojećim pjesmama, da izbacuje i ubacuje pojedine instrumente, da ima ekvalajzer za 20 KHz, tako nešto, znači da može da edituje postojeće pjesme. Znate li za neki takav?

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2008, 13:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Za editing (sjeckanje, lijepljenje i sl.) izguglaj Wavosaur
Fino radi, ekstra malo opterećuje mašinu i free je!

Samo ne znam ko baš u kućnim uslovima čačka 20kHz... to 90% sistema za reprodukciju ne može da izbaci!

Slika

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2008, 14:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Hvala. Skinuo sam Wavosaur pa ću mu prebaciti.

Može li to izbacivanje pojedinih instrumenata? Može li to uopšte? Sad i mene zanima kako to radi, da li softver može da izdvoji neki instrument ali u postojećoj pjesmi i da radi takvu vrstu manipulacije, i kako on to radi? Da li daje spisak detektovanih instrumenata i onda bi nekako trebalo pronaći onaj koji tražimo i izbaciti ga, i ako se to uopšte može koliko softver to može dobro uraditi?

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2008, 16:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Hvala. Skinuo sam Wavosaur pa ću mu prebaciti.

Može li to izbacivanje pojedinih instrumenata? Može li to uopšte? Sad i mene zanima kako to radi, da li softver može da izdvoji neki instrument ali u postojećoj pjesmi i da radi takvu vrstu manipulacije, i kako on to radi? Da li daje spisak detektovanih instrumenata i onda bi nekako trebalo pronaći onaj koji tražimo i izbaciti ga, i ako se to uopšte može koliko softver to može dobro uraditi?

Da... bilo bi to jako lijepo... :confused3:

Nažalost to ni teoretski nije moguće učiniti, tako da... ne gubi vrijeme na to!

Slika

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2008, 13:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ono za 20 KHz sam te pitao jer taj prijatelj bi obrađivao i klasičnu muziku i koliko sam shvatio ima zvučnike za te veće frekvencije, pominjao je da je zvonjava zvona u tim većim frekvencijama, iza 8 KHz.

A koji program bi preporučio za ubacivanje pojedinih instrumenata na već postojeće pjesme, i može li se onda već postojeći instrument zagušiti i pokriti nekim ubačenim, npr. da se postojeća harmonika "pokrije" gitarom, ne skroz već koliko može.

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2008, 21:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa u principui svaki program koji podržava višekanalni rad će poslužiti...
Cubase je kod nas standard i (nažalost) jako je lako doći do njega, mada sve više ljudi ide na Ableton Live jer je on baš stvoren za slaganje gotovih sekvenci!

A što se tiče ukidanja instrumenata... sa tim se mora jako oprezno. Postoje načini (selektivnom ekvalizacijom određenih opsega iliti filtriranjem, ili čak primjenom nekih multiband kompresora) da se neki instrumenti u izvjesnoj mjeri utišaju, ali svi ti postupci neminovno oštećuju kompletan snimak...

p.s. Reci kolegi da će zvona teško čuti iznad 8kHz. Njihov osnovni spektar je daleko niži. Naravno teoretski postoje i jako visoki harmonici, ali se oni jako teško čuju. Mada je činjenica da u klasici ima gomila instrumenata koji jako lijepo lepršaju u tom visokom spektru... što je po meni opet razlog više da se tu ne čačka praviše...
Jebiga, opet ja otišo u ozbilju... sorry...

Slika

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2008, 15:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Hvala.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2008, 04:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
OT:
Citiraj:
Cubase je kod nas standard i (nažalost) jako je lako doći do njega
Izvini, ali sto nazalost? Cime bi se mi, sto smo umislili da nesto znamo svirati, "igrali"?

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2008, 09:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Igrali bi se nekim od besplatnih programa, ili onim Lite verzijama koje se dobiju uz zvucne karte...
Ozbiljan software bi koristili ozbiljni korisnici iliti profesionalci. Ovi što se igraju ionako ne koriste ni 10% mogućnosti (što implicira da bi im i Lite verzije bile preobimne), sem što pričaju po gradu kako imaju studio i uništavaju posao u potpunosti!

A ista je stvar i sa drugim vrstama softvera...

Slika

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2008, 13:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 01:22
a sto se nebi igrali i sa punim verzijama i kroz igru skontali to sve shto su "OVI NASI PROFI " znaju kad vec imamo mogucnost da skidamo sve zivo s neta u obilnim kolicinama i to proucavamo a da nist neplacamo ???
mozda se neko boji konkurencije 8) pa mu smeta shto ljudi prave krekove za dz. krek kreke..

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2008, 19:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nema šta... to je divna filozofija... Ti ne plaćaš alate kojima radiš, izdavač ne plaća tvoju muziku, slušaoci ne plaćaju krajnji produkt... Na kraju ćemo svi sjediti kući i praviti neku svoju muziku koju niko sem nas neće slušati!
Loodilo! Nema šta!
Pitam se samo kako ćeš gledati na to ako ikada budeš morao da živiš od tog posla... ? :roll:

A što se konkurencije tiče... mikrofon, predpojačalo, akustički tretiran prostor... i što je najbitnije - znanje ne možeš downloadovati sa interneta!

No to nije tema... tema su muzički programi, a ja stojim iza tvrdnje da kreativac i sa besplatnim softverom može više da napravi nego rekreativac sa krekovanim!

Pozdrav!

Slika

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2008, 19:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
i što je najbitnije - znanje ne možeš downloadovati sa interneta!

u pravu si slazem se 100% 8) al se zato mogu skinuti razna upustva i manuali koji ti pomazu da dodjesh do istog,a sve za dz.
kool

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2008, 21:17 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2007, 22:39
i ja definitivno podrzavam rad sa orginalnim software-om...dzaba ti 100-tine vst-ova ako nemas talenat i kreativnost....da se razumemo, i ja koristim krekovani software...ali nakon svih muka koje idu sa njim, definitivno cu ici na originali soft...kad tad :)
mada mislim i da proizvodjaci softwera kao steinberg,NI i sl...u neku ruku tolerisu pirate...jer znaju da ljudi i kad pocne koristiti piratski soft. da ce u nekom narednom periodu kupiti isti proizvod...barem oni koji udju malo ozbiljnije u celu pricu :)
mada je kod nas ipak malo drugacija slika....po pitanju svega :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2008, 07:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

a sto ste tako sigurni da ljudi koji imaju na 100tine vst-ova nemaju kreativnost i znanje?
da je tako nebi se uopshte patili s tim svim zajebancijama !nije niko budala..word
al ovdje kod nas je problem shto god neko provali cuva to za sebe ko neznam nija shta da je uradio, i nada se (potajno) 8) da to nece niko drugi provaliti da bio on mogo biti jedini faca,zato i nepodrzavate krekove krek kree i lupate o tom kako netreba ljudi da koriste profi programe koji nisu placeni.....ja nekazem da znam nesto pretjerano mnogo al ima definitivno ljudi iz blizine koji razvaljuju po tom pitanju ....

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2008, 10:01 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2007, 22:39
i sta su oni napravili???

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2008, 10:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

dosta toga,a tek su krenuli...
sto bili i ti :D

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2008, 16:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Tiki the Boyler je napisao:
Igrali bi se nekim od besplatnih programa, ili onim Lite verzijama koje se dobiju uz zvucne karte...
Ozbiljan software bi koristili ozbiljni korisnici iliti profesionalci. Ovi što se igraju ionako ne koriste ni 10% mogućnosti (što implicira da bi im i Lite verzije bile preobimne), sem što pričaju po gradu kako imaju studio i uništavaju posao u potpunosti!

A ista je stvar i sa drugim vrstama softvera...
U potpunosti se ne slazem. Neko ce igrom da naraste u ozbiljnog korisnika u ovoj eri pristupacnih informacija. Ozbiljan korisnik se razlikuje od drugih po broju procitanih knjiga / tutorijala / foruma i iskustvu, a profesionalac je onaj ko svoje znanje naplati... A koristenje 10% mogucnosti; pa mora se krenuti od necega.
Ovo je isto kao da pricam da je lose sto neko skine piratsku verziju Visual Studia i nauci .NET pa zaradjuje 2 000 KM mjesecno nakon mijeseci igranja, a nema diplomu IT inzinjera, za koju ja gubim zivce i zdravlje.
Zivio Open Source!
P.S. Da li je Windows / CorelDraw / MS Office / _________(dodaj po zelji) koji koristis licenciran?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 38 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]