Ja koristim Folder Lock i mogu ti pomoci oko svega sto te zanima.
Ako te zanima da li je moguce "izgubiti" fajl/folder, jeste. Ali samo privremeno.
Zasto se to desava, ne znam tacno. Mogucnost postoji da Folder Lock-ov kljucni sistemski fajl "sccfg.sys", koji vazi za "Hidden object"
na neki nacin izgubi iz svog inventara registry key doticnog fajla/foldera pa ga vise ne prepoznaje. A ne mozes ga ni otvoriti u Windowsu.
Rekao sam maloprije privremeno. Pa evo zasto.
Nacin na koji se vracaju "izgubljeni" folderi je tako da opet zakljucas taj fajl/folder (iako ga nisi ni otkljucao u startu).
Nadjes ga u padajucem meniju (ako je folder u pitanju) kad izabiras sta ces zakljucati (on ga i dalje cita kao zakljucanog) i zakljucas ga, a ako je fajl u pitanju nadjes fajl, desni klik na njega i "Lock file with Folder Lock". Onda samo odes u Browse, Unlock Items i otkljucas ga.
To je to.
Ako te jos nesto zanima, tu sam.

P.S. Folder Password Expert mi se cini malo komplikovan, iako radi na istom principu.
Folder Lock je jako jednostavan i efikasan. Desni klik, Lock, ukucas pass i izadjes.
Kad oces da udjes, kliknes na Folder Lock, ukucas password i Unlock Items. I samo iskljucis kvacicu, ne moras cak ni da izlazis iz programa.
Kad zavrsis sa tim folderom, opet prebacis na Folder Lock, ukljucis kvacicu i izadjes. On se sam zakljuca. Radi ko doksa.