Vader je napisao:
Chrome protiv Windowsa ili IE-a?
Google je definitivno izazvao reakciju sa izdavanjem beta verzije Chromea kao browsera. Međutim, neke stvari u Chromeu mogu izgledati i potpuno drugačije, kao da se ne radi o browseru nego probi novog operativnog sistema. Chrome-ov svaki tab je zaseban prozor i, mada sada u tim prozorima vidimo Internet stranice, neki smatraju kako su cilj aplikacije. Stvar postaje još interesantnija, jer bi navodno relativno jednostavan kernel na računaru mogao izvršiti boot direktno u Chrome koji je samo maska za serverski operativni sistem i korisnici sa broadband Internet vezom bi mogli raditi bez Windowsa. To još nigdje nije u opcijama Chromea, ali je Chrome navodno sposoban za to, a Google već odavno spominje tzv. Cloud računarstvo u kom su aplikacije i podaci na serverima, a korisnik izdaje naredbe i dobija rezultate.
Sam Google je Chrome najavio kao modernu platformu koja nije samo browser već služi i kao platforma za web aplikacije. Platforma kroz koju bi Internet postao možda i svima dostupan operativni sistem.
Kako god takav sistem može raditi samo uz stabilnu i brzu broadband vezu i ako i bude funkcionalan to se neće desiti još neko vrijeme. Ali, svojevremeno je ideja da na Internetu možete imati bilo šta osim pregleda sadržaja, dakle bilo kakvu aplikaciju sa kom ćete raditi, bila nevjerovatna, a danas je to manje više svakodnevna stvar. Možda i cloud computing čeka takva budućnost.
Ma da CIA bi sve da zna i sve da naplati od ovaca.... cuj web aplikacije... a sta recimo ako sam u pokretu i nemam pristup internetu, i zasto bih ja uopste pristao da se moj bandwith koristi kao veza izmedju kompa i neke aplikacije koja se nalazi na netu, zasto jednostavno ne instalisati aplikaciju i rijesen problem a bandwith da koristim za nesto pametnije nego pokretanje tekst procesora i tome slicnih aplikacija. Ovim konceptom se bitno ogranicavaju korisnici i mislim da to nikada nece u stvarnosti zaziviti i ako pokusaju da to provedu u djelo treba im pruziti zestok otpor i ne koristiti takve aplikacije.