banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 19:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2004, 00:42 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jul 2004, 18:28
Vader je napisao:
E sad pitanje, kako da AV program nema mogućnost da pronađe virus koji to uzrokuje, i da ga "ubije"?

I čemu služi disinfect opcija u AV programima kad to ne radi, uvijek javi da ne može da dezinfekuje, pa onda moram da ga brišem? Da li je bezbjedno da stavim da inače odmah briše viruse, ili bi mogao da se zezne pa onda obriše nešto što nije virus? Kako je kod vas to podešeno?
uvijek postoji neki virus koji ti moze zajebati AV prog, zato se kaze da nema 100% sigurnog AV programa ;)... a uz to nisi imao ni SP1 ni firewall sto je takodje bitan nedostatak.

ja sam podesio da mi viruse baca u Quarantine.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2004, 01:52 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Sep 2001, 01:00
Vader, iako je virus najvjerovatnije očišćen sa sistema, lmhosts fajl je i dalje ostao promijenjen te ga moraš ručno vratiti u originalno stanje da bi ponovo mogao otvarati stranice AV firmi. Preko Search opcije u Start meniju pronađi fajl "lmhosts" te ga otvori sa Notepad-om (open with, select program from list, pazi da opcija "allways use this program to open this type of file" bude ugašena). U donjem dijelu fajla bi trebao da vidiš sve adrese kojima ne možeš da pristupiš. U gornjem dijelu se nalazi uputstvo kako koristiti taj fajl. Slobodno obriši sve unose koji počinju ispod ovog uputstva pa sve do kraja fajla. E sad, budući da ne koristiš najnoviju verziju AV programa, moguće je da nove verzije automatski vraćaju dotični fajl u originalno stanje kad pronadju taj virus pa ti preporučujem da ipak nabaviš najnoviju verziju, ako ništa onda za ubuduće. Na BUG ili VIDI CD-ovima često objavljuju Sophosov AV program pa potraži od nekoga ove CD-ove i instaliraj ga. Mislim da je zadnja ovako dostupna verzija 3.84. Na kompjuteru sa kojeg ovo pišem je instaliran Symantec AntiVirus Corporate Edition koji je ja mislim iz 2002 godine. Podešen je da prvo pokuša dezinfekciju fajla a zatim da ga ubaci u karantin ako ne uspije.
P.S.
Nakon što fajl vratiš u normalu, podesi ga kao Read Only - ovako ćeš spriječiti njegovo mijenjanje u budućnosti. I pri snimanju fajla idi na Save opciju da izbjegneš mijenjanje ekstenzije fajla što bi ga učinilo beskorisnim a brisanje uzaludnim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2004, 14:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Pronašao sam Imhosts.sam fajl, ima uputstvo na početku, ispred svake linije komentara je # koja i označava liniju sa komentarom, ali iza tog komentara od nekih 27 linija nema ništa.

Da mi radi KAV 5 tj. njegov update instalirao bih njega, zasad mi je tu KAV 3.5 sa najsvježijim updateovima.

Da li moram instalirati prvo SP1 pa tek onda SP2 ili mogu samo SP2?

Hvala na dosadašnjoj pomoći.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2004, 16:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Service Pack-ovi rade po principu da svaki sledeći sadrži sve što i prethodni (plus naravno nove ispravke i ostalo) tako da slobodno možeš instalirati SP2 direktno na XP.
Za ovo u vezi lmhosts fajla probaj sledeće:
Na isti način potraži fajl "hosts" (trebao bi da bude bez ekstenzije) i otvori ga na isti način kao i lmhosts. Ponovi proces brisanja svih unosa ispod uputstva osim prvog koji bi trebao biti za "localhost" te snimanja sa Save opcijom. Ako je i ovaj fajl prazan onda tvoj problem prevazilazi moje skromno iskustvo sa problemima tog tipa :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2004, 17:42 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

nisam bas siguran da bi trebao instalirati SP2. vecina se ljudi slaze da napravi vise sranja nego koristi. zato ti ja preporucujem da za sad nabacis samo firewall i SP1.

odradi manual update za KAV 5 ako ne radi ovaj normalni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2004, 17:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pronašao sam taj hosts bez ekstentije, u istom je direktoriju kao onaj Imhosts, trebalo mi je pasti na pamet da i njega pogledam. Sve je onako kako si rekao, tu su između ostalih bile sledeće adrese

127.0.0.1 http://www.avp.com
127.0.0.1 http://www.viruslist.com
127.0.0.1 viruslist.com
127.0.0.1 http://www.symantec.com
127.0.0.1 networkassociates.com
127.0.0.1 secure.nai.com
127.0.0.1 downloads1.kaspersky-labs.com
127.0.0.1 downloads2.kaspersky-labs.com
127.0.0.1 downloads3.kaspersky-labs.com
127.0.0.1 downloads4.kaspersky-labs.com
127.0.0.1 downloads-us1.kaspersky-labs.com
127.0.0.1 downloads-eu1.kaspersky-labs.com
127.0.0.1 kaspersky-labs.com
127.0.0.1 http://www.networkassociates.com
127.0.0.1 us.mcafee.com
127.0.0.1 f-secure.com
127.0.0.1 avp.com
127.0.0.1 http://www.sophos.com
127.0.0.1 sophos.com
127.0.0.1 http://www.ca.com
127.0.0.1 ca.com
127.0.0.1 securityresponse.symantec.com
127.0.0.1 symantec.com
127.0.0.1 mast.mcafee.com
127.0.0.1 my-etrust.com
127.0.0.1 http://www.kaspersky.com
127.0.0.1 http://www.f-secure.com
127.0.0.1 dispatch.mcafee.com
127.0.0.1 update.symantec.com
127.0.0.1 nai.com
127.0.0.1 http://www.nai.com
127.0.0.1 liveupdate.symantec.com
127.0.0.1 customer.symantec.com
127.0.0.1 rads.mcafee.com
127.0.0.1 trendmicro.com
127.0.0.1 liveupdate.symantecliveupdate.com
127.0.0.1 http://www.mcafee.com
127.0.0.1 mcafee.com
127.0.0.1 viruslist.com

Kad sam to obrisao i resetovao računar normalno mi otvara kaspersky.com, ali morao sam resetovati, što znači da se ove adrese ako ih tu ima učitavaju sa windowsom.

Mnogo ti hvala, sad bi mi vjerovatno radio update za KAV 5.

Brisanjem onih trojanaca je riješena i ona ranije pomenuta nestabilnost windowsa a sa ovim i ovo sa blokiranjem nekih sajtova.

Staviću si KAV 5 pa ga probati kako radi, i još da skontam koji firewall da stavim, čitao sam da Windowsow firewall i sa SP2 nije dobar kao specijalizovani firewallovi.

Imam Ad-Aware se professional 1.05 za Spyware/Addware, ali ga još nisam instalirao.

Još jednom hvala.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2004, 17:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

maximus je napisao:

Nije ni to prije moglo, ni Operin, ni IE-ov download menageri nisu htjeli skidati update sa sajta kasperskog, kao ni FlashGet, sad sam provjerio i radi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2004, 20:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Motoko Kusanagi je napisao:
- Vader, slobodno instaliraj SP2, predlažem svježu reinstalaciju windowsa pre toga, čisto da se riješiš svih tih "duhova". Nakon SP2 uključi Windows XP firewall koji ćeš dobiti sa njim, nije najbolji ali u kombinaciji sa dobrim AV programom je dovoljan. AV - po želji, predlažem Nortona ili Sophosa, a nakon njih posjeti Windows Update sajt, te nabavi najsvježije definicije za viruse. Nabavi Operu ili Firefox za surfanje internetom te obavezno Spybot: Search & Destroy, mali besplatni program koji će te riješiti svih napasti tipa Spyware/Addware/ostalo internet smeće. Uz to ovaj program sadrži i real-time komponentu Tea Timer (zauzima vrlo malo memorije/proc. vremena, može se po volji paliti i gasiti) koja nadgleda sve dijelove registry-ja koji su zaduženi za pokretanje programa pri paljenju računara te te pri svakoj promjeni obavještava i pita za akciju (dozvoli/zabrani, može se automatizovati).
- Da li možeš da otvoriš sajtove drugih AV firmi? Ako ne, postoji velika mogućnost da si pokupio neki virus koji mijenja lmhosts fajl te spriječava posjete sajtovima AV firmi.
- Ja lično uvijek koristim najnoviju verziju programa na svom računaru.

Ne bih ti ja ukljucio taj Windows firewall, tog drekavca, za karton vinjaka...
Nema tijeh para...

J'ai dit, Aicha, prends, tout est pour toi

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2004, 22:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Mislim da "hosts" mozes da mjenjas kad pozelis, bez restovanja racunara.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2004, 17:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Slažem se da taj windows firewall nije ni f od firewall-a ali za potrebe kratkog dialup-a je sasvim dovoljan (uz dobar AV naravno). Što se tiče SP2, ja sa njim do sada nisam imao nikakvih (neriješivih) problema.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2004, 02:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
maximus je napisao:

Nije ni to prije moglo, ni Operin, ni IE-ov download menageri nisu htjeli skidati update sa sajta kasperskog, kao ni FlashGet, sad sam provjerio i radi.
nisam mislio da ga skines sa KAV sajta vec npr. sa teolovog ftp-a, ne vjerujem da je i on bio blokiran ;)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]