banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 12:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Mar 2012, 19:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Nov 2010, 15:27
Dakle, ako neko ima prijedlog koji program bi mogao da koristim za dizajn odjece, molio bi ga da mi ostavi preporuku.

Trebao bi mi jednostavan program, sto se mene tice malo naprediniji od paint-a :D
Od programa na kojima bas znam da radim su paint i cad-cam Optitex.
Sa photoshopom sam na Vi...

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2012, 19:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
имаш ли ти опрему за такво нешто? како планираш цртати? нећеш ваљда користити миш?

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2012, 19:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Misom, naravno.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2012, 19:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Па ако већ црташ помоћу миша, шта ће ти ишта боље од Пејнта?
Углавном већина програма за обраду фотографија је слична Фотошопу само мало једноставнија. Али ево један који би можда теби одговарао:

http://downloadzone.me/?akcija=download&id=461

Ово ти је као неки насљедник пејнта, мало напреднији има солидно опција омогућава и рад са лејерима и сл...

а имаш и овај програм:
http://downloadzone.me/?akcija=download&id=408

и да ми је знати на шта ти изгледа то све уколико користиш миш за цртање :) ја са мишом не знам кућицу обичну нацртати :D

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2012, 20:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

A sta da ti kazem...najlakse je rukom, nacrtati i tijelo i odjecu na njemu, ali kad sam danas vidio radove mojih kolega iz Slovenije, zaista sam se razocaro.
Nas nisu ucili raditi ni na jednom programu za dizajin, osim na optitexu koji je cad-cam program i sluzi za konstrukciju odjece, a kasnije se moze ta ista odjeca oblikovati u 3D. Medjutim, to zahtjeva dosta vremena, jako mnogo vremena i truda. Meni treba nesto puno jednostvanije. Hvala na linkovima, pokusacu kasnije pa cu javiti da li sam se snasao. Nasao sam par profi programa npr Digital Fashion Pro ili texPro, ali nema ih nigdje skinuti...ni na torentima :(

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2012, 20:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

нисам ни знао да постоје програми за дизајнирање одјеће, и уколико постоје вјерујем да су бољи него ови програми који се користе за обраду фотографија.

такође ако хоћеш озбиљно да дизајнираш у електронској форми, мораћеш купити себи drawing tablet(мада има и још неких бољих и скупљих ријешења). и ја одавно хоћу да га купим али немам паре. нпр нешто овакво:
http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_nkw=w ... m270.l1313
цијена зависи од величине и још неких карактеристика. не мораш узети онај велики у формату А4, довољан је и онај што је отприлике величине као А5. иначе сви препоручују само wacom

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2012, 21:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Siki, a jesil' pitao te Slovence čime su radili?
Stvarno nemam pojma oko programa za dizajn odjeće, ali...

ako si navikao i ako ti je lakše da prvo crtaš olovkom, onda skeniraj ili fotografiši skicu/crtež pa ga "trejsuj" u fotošopu.
Proguglaj npr. "how to trace in photoshop". Ima dosta tutorijala. Možeš i mišem ;)

A imaš i programe za vektorsku grafiku, što je bolje rješenje od fotošopa, kao Illustrator ili npr. open source Inkscape (ima i lejere), pa i tamo možeš trejsati (Illustrator ima i "Live trace" opciju) ili crtati direktno.
Ima stvarno mnogo tutorijala za oba.

Шајин je napisao:
нисам ни знао да постоје програми за дизајнирање одјеће, и уколико постоје вјерујем да су бољи него ови програми који се користе за обраду фотографија.

такође ако хоћеш озбиљно да дизајнираш у електронској форми, мораћеш купити себи drawing tablet(мада има и још неких бољих и скупљих ријешења). и ја одавно хоћу да га купим али немам паре. нпр нешто овакво:
http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_nkw=w ... m270.l1313
цијена зависи од величине и још неких карактеристика. не мораш узети онај велики у формату А4, довољан је и онај што је отприлике величине као А5. иначе сви препоручују само wacom

Šajine, može se crtati i sa tabletom manjih dimenzija.
Igrao sam se danas sa jednim Geniusovim tabletom sa površinom za crtanje kao npr. A6. Za svoju cijenu (znatno jeftiniji od sličnog Wacomovog) može biti OK izbor nekom početniku.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2012, 23:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Sajin skupo bogami xD Ipak mozda ima jeftinijih rijesenja.

@Choban, nisam pitao cime su crtali, pitacu profu za nekih mjesec dana kad bude dolazila.
Sto se tice "tresovanja" vidjecu za tu opciju, idealno bi mi bilo pronaci softver za diazjn tekstila tj odjece, npr http://shop.startingaclothingline.com/ ali nema ih na torentima...

Uglavnom,moracu jos malo proguglati. Hvala na trudu.

Edit: Ucili smo raditi na ovom programu, ali prvo bi morao odraditi konstrukcije da bi mogao pretvoriti u 3D komad odjece
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UedzILSR1X0[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2012, 19:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Шајин je napisao:
Па ако већ црташ помоћу миша, шта ће ти ишта боље од Пејнта?
Углавном већина програма за обраду фотографија је слична Фотошопу само мало једноставнија. Али ево један који би можда теби одговарао:

http://downloadzone.me/?akcija=download&id=461

Ово ти је као неки насљедник пејнта, мало напреднији има солидно опција омогућава и рад са лејерима и сл...

а имаш и овај програм:
http://downloadzone.me/?akcija=download&id=408

и да ми је знати на шта ти изгледа то све уколико користиш миш за цртање :) ја са мишом не знам кућицу обичну нацртати :D

Mozes li mi pomoci, pokusavam kad kopiram nesto, i zaljepim ga, da to isto orenem kao u ogledalu odnosno, ako sam nartao pola necega kako da tu istu polovinu kopiram i okrenem kao u ogledalu?

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2012, 19:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

siki2086 je napisao:
Mozes li mi pomoci, pokusavam kad kopiram nesto, i zaljepim ga, da to isto orenem kao u ogledalu odnosno, ako sam nartao pola necega kako da tu istu polovinu kopiram i okrenem kao u ogledalu?
ne znam koji program koristiš od ovih, ali nebitno ja svejedno nijedan od njih nemam instaliran :) uglavnom evo kako ja to radim u PS-u. ima sigurno jednostavnijih način ali ovaj sigurno radi.

selektujem dio koji hoću da okrenem u ogledalu. nakon što selektujem, kopiram ga, onda otvorim novi prazan dokument i tu Pejstujem, tj prekopiram. onda tražiš u opcijama da okreneš kao u ogledalu. ta opcija se zove Flip. Imaš Flip horizontal i Flip vetical. dakle da li hoćeš da se okrene kao u ogledalu po horizontali ili vertikali. kada ga okrenem onda opet prekopiram u ovaj prvi dokument i uklopim.

Ova Flip opcija se najčešće nalazi kod opcija za standardnu rotaciju slike

javi da li si uspio

Choban je napisao:
Igrao sam se danas sa jednim Geniusovim tabletom sa površinom za crtanje kao npr. A6. Za svoju cijenu (znatno jeftiniji od sličnog Wacomovog) može biti OK izbor nekom početniku.
hehe nisam ni znao da ih prave tako male. a ja sam predložio wacom jer sam čuo da ih baš hvale i ko god da proba wacom slabo kad se vraća na neki drugi.

mada daleko od toga da sad ostali na valjaju.
Siki mogao bi ti naći i poprilično jeftino neki tipa Genius i eto ne mora ni biti velik. sigurno bi ti bilo kakav bio bolji nego miš

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2012, 19:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

PA idem i ja na kopi, pa pejst...potom selektujem taj dio i pokusavam da ga filp horizontal ili sl opciju, medjutim okrece mi citav rad a ne taj dio :(
Uzeo sam da radim na paint netu..

Sto se tice kupovine novih starcica, nisam za to...mozda ako se nekad budem ozbiljnije time bavio... Za sad, to mi je losa investicija.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2012, 19:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

e pa zato sam ti rekao da otvoriš novi dokument ;) pa onda u novom dokumentu okreneš u ogledalu pa taj okrenut dio prekopiraš u stari dokument

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2012, 20:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Шајин je napisao:
Choban je napisao:
hehe nisam ni znao da ih prave tako male. a ja sam predložio wacom jer sam čuo da ih baš hvale i ko god da proba wacom slabo kad se vraća na neki drugi.

mada daleko od toga da sad ostali na valjaju.
Siki mogao bi ti naći i poprilično jeftino neki tipa Genius i eto ne mora ni biti velik. sigurno bi ti bilo kakav bio bolji nego miš

Pa sličnih dimenzija je i jedan Wacomov model sa onog linka što si okačio... mada ima i manjih tableta.
A dimenzije površine za crtanje nekome ne igraju toliku ulogu jer se i sa manjim tabletima mogu uraditi npr. veći plakati.
Novi Geniusovi tableti su od oko 60 KM u BL. Ne znam kakva je situacija sa polovnima, vjerovatno se može naći neki očuvan na piku ili u oglasima.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2012, 11:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Шајин je napisao:
e pa zato sam ti rekao da otvoriš novi dokument ;) pa onda u novom dokumentu okreneš u ogledalu pa taj okrenut dio prekopiraš u stari dokument

E ovako vec moze :D

Malo sporo ide, ali ajd....vidjecemo koliko ce mi biti ovakav nacin dizajna koristan. :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]