Ukoliko se pokuša instalirati novija verzija MS Office paketa na sistemu na kojem je već instalirana starija verzija, instalacija će da napomene da je moguća isključivo nadogradnja (upgrade) postojećeg Office-a te da nije moguće da ostaviš stari, a da zasebno instaliraš novi.
Vjerovatno je u pitanju još jedna "zavjera" iz MS-a, koji te tjera da pređeš (i naravno doplatiš) na nešto novo. Međutim, poznajem osobe koje su nakon instalacije jedne verzije (npr. 2007) instalirali stariju (npr. 2003) i to im je prošlo. Barem tako tvrde i kao radi im ono što njima treba. Lično nisam probao, ali znam da postoji problem sa kolizijom između različitih verzija, stoga apsolutno podržavam ono što je i preporučeno: Samo jedna verzija u opticaju, nikako više verzija paralelno.
Dodatno napominjem da sam uvijek za "fresh" instalaciju svih MS proizvoda, pa bilo da je riječ i o samom OS-u (Windows-u) ili o Office-u kao software-skom paketu. NIkad nisam bio pristalica upgrade-a. Nikad ne bude sve kako čovjek zamisli.
Što se tiče konkretnog problema, možda se tvoj problem javlja zbog klasičnog "next,next,next..." install procesa. Office je uvijek potrebno instalirati sa Custom podešavanjima, nikad sa setovanjima koja su po default-u. Jer onda se često dobije problem kojeg ti imaš. Ja uvijek instaliram sa podešenom "all from my computer" opcijom, što je btw. totalno nepotrebno, ali sam tada apsolutno siguran da sam instalirao sve i jednu komponentu iz ponuđene instalacije. Tako sigurno neću doći u situaciju da mi se prilikom iznenadne potrebe za recimo komandom "Insert ClipArt" kojom bi ubacio neku sličicu koja ima gotova da ne bih ganjao novu, pojavi installer koji mi poteže fajlove iz MSOCache instalacije da bi "doinstalirao" nešto što nisam prvi put uključio. Ili još gore, zatraži mi i instalacioni disk jer mu kao nedostaju instalacioni file-ovi da bi odradio već navedeno.
Isto tako, potrebno je napomenuti da su za full instalciju MS Office-a potrebne i neke dodatne komponente, prije svega neki od MS .Net Framework paketa. Za Office 2003 je potrebna verzija .Net Framework 1.1 (SP1 obavezno) . Za 2007 je potrebna verzija 2.0 (SP2 preporučeno), a za 2010 nisam siguran, mislim da je 3.5 (SP1 preporučeno), a možda čak i 4.0 mada ne vjerujem. Bez toga neke komponente Office-a neće biti instalirane ili neće funkcionisati.
Dalje, potrebno je napomenuti da je najvjerovatnije kod tebe problem i sama trial verzija koju moraš "dobro" ukloniti da bi stavio "svoju" nakon toga. Preporuku za CCleaner si već dobio, a ako nije dovoljno, probaj sa nečim poput YourUninstaller Pro. Trial verzija sigurno pravi problem ako nije uklonjena do kraja, a naročito ako je u pitanju različit paket jedne verzije, odnosno ako ti instaliraš recimo Professional, a imao si trial Home paket (lupam, ali na taj fazon).
I za kraj, provjeri podešavanja za UAC (User Account Control) na svojoj Sedmici. Isključi ga bar privremeno dok instaliraš Office (meni je to isključeno po default-u jer mi je to najmrža opcija koju windows trenutno ima) i provjeri da li je tvoj nalog sa administratorskim ovlaštenjima. NE POKREĆI instalaciju sa opcijom "As Administrator" jer u tom slučaju on radi instalaciju kao windows-generisani user, a kad ti svojim user-om otvaraš recimo Word, on ga onda prilagođava tebi. Instaliraj ga normalno svojim nalogom, ali pazi da imaš administratorske privilegije bez ikakvih restrikcija.
Toliko mi zasad pada na pamet. Javi šta si napravio...
_________________ dejo the best - professional
|