banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 15:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Temperatura CPU??
PostPoslato: 26 Feb 2004, 16:32 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Sep 2003, 01:57
Konfiguracija je sljedeca:
P IV 2,8 GHz
Gigabyte 875P AGPPro 8X, Duall channel DDR, Titan cooler
1 GB DDR 400 RAM
SATA Maxtor 120 GB
Radeon 9600 128 MB Atlantis

Zanima me da li je temperatura CPU od 42 stepena (bez ikakvog opterecenja) normalna? Kad konvertujem sa CD-a muziku u mp3, nove igrice i sl. temperatura ide do 60-62 stepena...
Koristim program EasyTune koji sam dobio uz maticnu plocu za ocitavanje tih vrijednosti..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2004, 11:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Hm .. ja imam p4 na 2.53 i 512 MB DDR 400 "ustekane" u Asus p4p800-gl i temperatura procesora (bez opterecenja) mi varira izmedju 27 i 30 dok temperatura maticne ploce ide i do 32. Sto se tice rada pod opterecenjem, nisam ga gledao ... E sad ... da li je to kod tebe normalno ja stvarno nemam pojma :)

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2004, 18:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
I meni je na 800MhZ (duron) oko 60 stepeni.Da li je to normalno?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2004, 20:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tommy, poznato je da AMD-i rade na malo vecim temperaturama ... ja mislim da je to poprilicno normalno, mada bi ti bilo bolje da kupis neki jaci cooler za 30-40-50 maraka :) i spustis tu temperaturu za cca 10 stepeni

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2004, 02:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
@tommy to je vec zabrinjavajuce visoka temp... koliko dostize pri opterecenju?
@deny nije strasno... ali provjeri cooler.. velicinu, rpm... proizvodjac itd. onda se odluci na kupovinu...

procitajte ovde nekoliko tema sa coolerima u glavnim ulogama... da ne pisem sve ponovo ;) a onda se odlucite sta je ciniti

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2004, 10:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Moja greska .. predpostavio sam da je tih 60 stenepi pri full opterecenju .. ako je to u normalnim uslovima, bez opterecenja ... zovi vatrogasce :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2004, 11:18 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
otvori svedsku saunu :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2004, 11:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2002, 20:07
Na koliko si ga kloknuo???ako je vise od 150 mhz nemoj se cuditi(iasy tune je program za overclock).Titanovi kuleri su sranja.Provjeri je li ti termalna pasta dobro stavljena i da li ti cooler ima neravno dno(sto se zna desiti kod TITAN-a.I navedi koji model imas.S obzirom na cooler temp. ti je dobra :D .Jel imas ijedan cooler na kucistu???Za takvu kombinaciju bi ti dobro dosla 2 coolera na kucistu.Preporucujem ti i hladjenje za hard.
PS.
Koliko si platio maticnu???
Ja imam gigabyte GA-8PE800,i AGP 4x,a treba mi 8x jer imam FX5200
Imam neki breeze ventilator na procesoru,cija je buka jednaka boeingu 747,al drzi proc na najvise 45 stepeni pri 5 sati 100% opterecenja

?>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2004, 14:23 
Početnik
Početnik

Sve je po default-u, bez overclock-a..
Cooler ima ravno dno, a sad mi je sumnjiva ta pasta. Nekako mi je na sredini procesora skroz providno tako da se mogu procitati slova na njemu a i na cooleru je slicno (na sredini je manje paste nego okolo) . Prije nego sto sam ugasio komp tem. je bila 42 stepena ( stalno je otvoreno kuciste). Poslije vracanja cooler-a ukljucio sam komp i odmah otisao u BIOS. Temp. je 45 stepena (a samo sto sam ga ukljucio???), ostavio sam da radi u BIOSU i da posmatram tem. Za 5 minuta je otisla na 48 stepeni. Pod Windows-om (easy-tune) je temp 45 stepeni i nakon 10-ak min. se vratilo na 42 stepen
Model cooler-a je TTC-CW9TB/SC, moze se pogledati na
http://www.titan-cd.com/english/product ... C-CW9TB/SC
Na samom kucistu nemam dodatnih ventilatora.
Model ploce je Gigabyte 8IK1100, i875P, 800Mhz, DDR400, SB, Lan, SerialATA Raid, ATA100, USB 2.0, 1394
a platio sam je 135 $ odnosno 210 KM
P.S. Mislim da je opet temp od 42 stepena previse bez obzira na ostale komponente i sto nemam dodatih ventilatora. Pokrenem li igricu, ili neki 3d program ode na 62 stepena.
A ljeto ide...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2004, 00:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Kad ste malo zasli i u overclockovanje evo jedno pitanje.Duron 800mhz,256sdram , asus a7v133. Na koliko bi se moglo clockovati maximum i da li bi to znacajno opteretilo comp? :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2004, 12:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hm .. Tommy, cisto sumnjam da ti se isplati clockati tog Durona, pogotovo posto si pomenuo da vec radi na 60 stepeni ... Mislim da ti ti maximalni boost bio nekih 150ak mHz sto ti i nije toliko puno u zadnje vrijeme ..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2004, 17:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jan 2004, 00:08
overklovanje + duron = isti taj duron, samo istopljen. To znači, nemoj ni da pomišljaš, jer stariji procesori, pa i taj tvoj duron za clock su potpuno neprimjereni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2004, 19:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ja ga ne bih dizao iznad 1000 Mhz.Deny kupi bolju pastu (preporucujem arctic silver I/II ili nanotherm).Normalno je da ti se temp. poveca nakon gasenja jer kuler prestaje raditi.Povecava se samo prvih 5-6 minuta a onda krene padati...

?>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Apr 2004, 14:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

prtina je napisao:
Ja ga ne bih dizao iznad 1000 Mhz.Deny kupi bolju pastu (preporucujem arctic silver I/II ili nanotherm).Normalno je da ti se temp. poveca nakon gasenja jer kuler prestaje raditi.Povecava se samo prvih 5-6 minuta a onda krene padati...

Ovo nisam skontao .. ti tvrdis da se temperatura procesora poveca nakon sto se racunar ugasi? Hm .. ja nisam expert po pitanju hardware-a ... ali kad se racunar ugasi, zar se sa njime ne ugasi i procesor? :)

Sto se onog njegovog durona tice ... nece njega nijedna pasta toliko ohladiti da on moze efikasno raditi na 1gHz ... rece vam K@Rriper lijepo .. nije duron za clockanje !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Apr 2004, 17:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2003, 23:39
V@nja je napisao:
Ovo nisam skontao .. ti tvrdis da se temperatura procesora poveca nakon sto se racunar ugasi? Hm .. ja nisam expert po pitanju hardware-a ... ali kad se racunar ugasi, zar se sa njime ne ugasi i procesor? :)!

Naravno da se gašenjem računara temperatura procesora nakratko poveća...
Procesor disipira toplotu na hladnjak, a ventilator uduvava hladan vazduh i održava određenu temperaturu. U trenutku gašenja, ventilator se prestaje vrtiti, a procesor je još uvijek vreo - i pošto nema dodatnog hlađenja ventilatora, temperatura procesora mora nakratko porasti.
Samo ne slažem se da taj efekat traje 5-6 minuta. Možda se radi o pola minute ili tako nešto.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Apr 2004, 22:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Meni na AMD-ovom bartoncu xp2500+ temperatura nikada nije presla 50 C ,ni kada sam igrao UT2004 2 sata bila je tacno 50 ,to je najvjerovatnije zbog kulera VULCANO koji sam kupio posebno ,3 puta skuplji od onog sto sam trebao dobiti u box verziji , ali isplatilo se .
I kada sam ga overclockovo na 3200+ tada je bila oko 60 C u windowsu a u igrama nisam isprobavao . :)

Tommy Vercetti:
Nije neka velika razlika za 100-200 Mhz pa se ne isplati overclockovati ,svaki cas da strepis hoce li proc crknuti :)

Deny savjetujem ti da odes do servisera da ne bude prekasno kao kod mene kada sam imao PIII 866 Mhz,mozes na forumu negdje procitati o mojim pitanjima i na kraju nije bio problem ni u kuleru ni u maticnoj vec jednostavno u procesoru kod kojeg je temperatura bila oko 60 C za PIII .I tako se ja brcko sa njim 10 dana kada odjednom nemoze upaliti i tako 10 puta pokusavo i pokusavo dok nisam odveo serviseru koji mi je rekao da je crko buaaaaaa ,
Na kraju se isplatilo kupio sam novi comp t.j. djelove plocu ,proc i memoriju,a boljeg nisam mogao naci AMD Athlon XP 2500+ Barton ,Asus A7N8X-X ,i jedino me graficka je.. Geforce 4 MX440 (ostala od starog compa ) to sledece mjenjam :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Maj 2004, 00:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

elixir je napisao:
V@nja je napisao:
Ovo nisam skontao .. ti tvrdis da se temperatura procesora poveca nakon sto se racunar ugasi? Hm .. ja nisam expert po pitanju hardware-a ... ali kad se racunar ugasi, zar se sa njime ne ugasi i procesor? :)!

Naravno da se gašenjem računara temperatura procesora nakratko poveća...
Procesor disipira toplotu na hladnjak, a ventilator uduvava hladan vazduh i održava određenu temperaturu. U trenutku gašenja, ventilator se prestaje vrtiti, a procesor je još uvijek vreo - i pošto nema dodatnog hlađenja ventilatora, temperatura procesora mora nakratko porasti.
Samo ne slažem se da taj efekat traje 5-6 minuta. Možda se radi o pola minute ili tako nešto.

Skontao sam i ja to .. logicno je da se procesor tek tako ne moze ohladiti .. ali mi je bila sumnjiva ta konstatacija 5-6 minuta ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2004, 00:13 
Početnik
Početnik

Hvala na ovim postovima, nisam imao bas vremena u zadnjih mjesec dana ali cu sada poraditi oko ovog (mog) problema...
Definitivno cu pokusati sa zamjenom paste i cooler-a pa cu javiti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2004, 13:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

VULCANO 7???Barton je dobar ali kod tako jakog procesora ne vidim razlog za overclock kad ti sve ide glatko :-?

?>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2004, 13:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Overclockovao sam ga samo na par minuta i isao je ok ,ali nedrzim ga overclockovanog ,niti kontam overclockovati kada je sve super :D
Nisam siguran koji Vulcano ,uglavnom je tih i dobar :P

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]