Pretpostaviću da si (nažalost) učinio kardinalnu grešku i da si koristio USB ulaze na "front panel-u"?! Ako je tako, onda su (opet nažalost) velike šanse da si spalio i USB i elektroniku od eksternog diska. Razlog je banalan, ali ubitačan: "majstor" koji je spajao kabl za prednje USB ulaze je konektor okrenuo naopako, odnosno naopačke ga je spojio na matičnu ploču. Ili što bi naš narod rekao: "Zamijenio je plus i minus!" Nakon što sam tako spalio prvi USB stick koji sam u životu imao (a trajao mi je podugo

), više nikada na tuđim računarima ne koristim frontalne ulaze dok ne vidim da ubacuju svoj stick u njih ili dok ne otvorim računar.
Ukoliko si ipak koristio zadnje ulaze na matičnoj ploči onda su ili portovi u kratkom spoju (mada mislim da bi ti sistem nakon reinstalacije javio da neki USB Hub nije uredan) ili je napon na njima u qrcu. Ovo drugo bi moglo biti samo ako se neko igrao jumperima na ploči koji kontrolišu USB-ove ili ako je ploča već dobrano otišla, ali teško da bi samo USB-ovi riknuli, a ona i dalje radila.