Mozda ovo vecini ne znaci puno ali nekada su Amiga racunari prednjacili po svemu u odnosu na ostale... Ovom prilikom ne bi zelio da pisem o Amiga racunarima, ko zeli da sazna nesto vise neka progugla. Medjutim zelio bi da skrenem paznju da jos uvijek postoje sistemi koji su daleko napredniji u odnosu na X86 racunare, koji rade daleko vise sa madje zahtjevnim hardverom. Ovo sve upravo pisem zbog generacija koje sada odrastaju sa racunarima i koji bi se mozda malo trebali zapitati kako je nekad bilo i da li postoji nesto drugacije. Kako to objasniti, jako tesko, tek kad vidite da se film vrti na 7 Mhz i sa par megabajta memorije, onda se malo zapitate koja je poenta tih silnih gigaherca i gigabajta.
Upravo zbog te, i poslije 20 godina, jos uvijek inovativne tehnologije odlucio sam se na projekat koji izgleda nemoguce. A to je da napravim akcelerator za Amiga 600 racunar. Inace Amiga racunari su i dalje jako popularni u svijetu i dovoljno je da odete na ebay i da pogledate cijene i opet vam nista nece biti jasno. Sam akcelerator se i moze nekako napraviti, mada na tome rade timovi strucnjaka, kompanije, ali ja sam se odlucio na malo drugaciji pristup. Upravo zbog toga sam usao u sukob sa vecinom inzinjera iz njemacke, engleske koji moj koncept nikako ne mogu da svare. Cilj je postojeci MC68000 procesor zamjeniti novim procesorom koji uopste nije ni iz MC serije niti je PPC. Pripreme za izradu projekta su trajale oko 2 godine, a aktivan rad je poceo pocetkom ove godine. Bice potrebno oko 10 000 radnih sati da se sve zavrsi. Za sada je rjeseno jako puno problema sa signalima, mada ih ima jos, ali konacni cilj jeste dodavanje DDR memorije, za sada imam dosta problema sa spajanjem mem kontrolera.
Nakon zavrsenog rada sve ide u proizvodnju, pa zatim u prodaju, nakon toga je u planu na bazi ovoga projektovanje mini racunara. No vidjecemo...
Ovde mozete pogledati promotivni video.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aJLQyOSpB2Y[/youtube]
A PCB izgleda ovako (napomena, ovo je samo gornja strana, na donjoj je jos dosta komponenti)

3D prikaz, gornja strana

3D prikaz, donja strana