Vort_knotch je napisao:
E. ovako ljudi. Prije 1,5 godinu sam kupio laptop Toshiba satellite c855. Laptop je odličan i radi stvarno dobro. Međutim u zadnje vrijem imam problem sa baterijom. Kada je napunjena 100% piše da će trajati samo 40 minuta ( traje i manje, 40 je ako imam sreće), dok je kada je kupljen laptop mogla bez punjača da izdrži i po 4, 4,5 sata
Današnje baterije u laptopima (naročito u onim koji dolaze na naše tržište) imaju veoma kratak vijek trajanja (u odnosu na sam laptop). S obzirom na korisnikovo ponašanje (način opterećivanja baterije, način na koji je puni i kada je puni, na koji je prazni i kako je prazni, broj ciklusa punjenja...) baterije "slabe" tokom vremena i postanu potpuno neupotrebljive nakon nekih dvije godine (okvirno).
To je jednostavno tako i tu se teško šta može pomoći (osim da bateriju često ne koristite dok vam je laptop duži period na punjaču, ali ni to nije neko bogznakakvo rješenje). Ovo doba globalizacije je namijenjeno da oni koji se bogate rade to na principu "potrošačkog društva" u kojem si ti prisiljen stalno da trošiš novac smatrajući to kao normalan ekonomsko-društveni proces i to kupujući ono što ti najčešće ne treba. Da ne širim bez potrebe, proizvođači na sve načine nastoje natjerati potrošača da što je prije moguće rashoduje stari proizvod i što je prije moguće kupi (potroši svoj teško stečeni novac) novi proizvod. Baterija koja ne može pretjerano dugo da živi savršeno služi toj svrsi. Izdržaće garantni rok (i još malo), a nakon toga vaš laptop se pretvara u desktop (vezan je za mjesto/utičnicu). A slabo će se ko pomiriti s tim. Nova je papreno skupa i naravno, sve su različite od modela do modela, tako da morate da kupite baš "taj model", a ne da kupite od nekog drugog "koji odgovara". Ili to ili da kupite nov laptop.
Vort_knotch je napisao:
Da li garancija pokriva i bateriju? Neki mi govore da je na bateriju garancija samo 6 mjeseci, dok drugi kažu da trgovci tu priču o 6 mjeseci mogu okačiti mačku o rep, jer je garancija jedna, a ona je 2 godine.
Pomoć

Čitaj "sitna slova" pa ćeš shvatiti da ti tvoji savjetnici mogu svoju priču okačiti mačku o rep. Na deklaraciji proizvođača je sitnim slovima (najčešće), ali veoma jasno naznačeno da je garancija na laptop jedna, dvije ili tri godine (zavisno od proizvođača). dok je na bateriju garancija šest, osam ili dvanaest mjeseci (opet zavisno od proizvođača). Pitaj svoje "savjetnike" kako može automobil da ima jednu garanciju na motor, drugu na ovjes, a treću na limariju ako je garancija samo jedna?!
Imaš papir koji je validan i čitaj šta na njemu piše, ne slušaj šta drugi naokolo pričaju. Ne slušaj ni mene povodom cijele priče ako treba, ali poslušaj me u dijelu kojem ti skrećem pažnju da čitaš šta ti stoji u garantnom listu. to je jedino bitno.
Uzgred, ružno je to reći znam, ali 40 minuta trajanja baterije nakon jedne i po godine je i više nego prihvatljivo za današnje pojmove (pojma nemam kako ti je trajala 4 i po sata, vjerovatno neki ultra-štedljivi AMD-ov procesor ili neki slabi Intelov Celeron). Još ako uzmeš da se baš u tom periodu kad si kupio laptop pojavila serija Toshiba laptopa kojima se redom odumirale baterije u roku par mjeseci (serijski "umfal", hiljade i hiljade primjeraka) ti si "kao" dobro prošao...