banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Maj 2025, 15:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Maj 2010, 11:03 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 12 Dec 2008, 20:36
Znate li koja je razlika izmedju dual core procesora i intelovih i3

Poslednji put menjao harmon dana 20 Maj 2010, 11:28, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2010, 12:13 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Za pocetak na Core2Duo, svaki procesor ili core moze da izvrsava samo jedan thread, dok na i3 i ostalim, preko Hyper-Threadinga- svaki Core moze da gura istovremeno 2 threada. Dakle, najveca razlika je u multitaskingu.

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2010, 12:18 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
harmon je napisao:
reci nam onda tu misterioznu tajnu

nema tu tajni ni misterija

MuskoBre je napisao:
Za pocetak na Core2Duo, svaki procesor ili core moze da izvrsava samo jedan thread, dok na i3 i ostalim, preko Hyper-Threadinga- svaki Core moze da gura istovremeno 2 threada. Dakle, najveca razlika je u multitaskingu.

zaboravio si da je Intel u ponudi imao dualcore procesore sa HT-om i prije C2D serije
na kraju krajeva momak je postavio pitanje znamo li - odgovor je znamo! :lol:

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2010, 12:30 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
U pravu si, mada je taj prvi HT onako..Imao ga je i P4 na 3.0, ali ti procesori nisu fizicki imali 2 ili vise Core-ova..

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2010, 12:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
znam, znam, ali zvase ga dual core pa je primjenjiv na ono sto momce upita :lol:

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2010, 14:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2010, 21:33
a gdje mu u sve to dođu phenomi i athloni?

Ne zaboravi nas.

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 19:25 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 08 Jun 2010, 19:02
Razlika je u arhitekturi CPU-a. Proizvodni proces je smanjen, a samim tim smanjena je i potreba za napon, što za sobom vuče manje zagrijavanje. Manji proizvodni proces - možeš nagurati više tranzistora na istu površinu, dakle veće performanse. Core iX procesori posjeduju i L3 keš. Uz sve to tu je još par "novih" tehnologija kao što je HT pomoću kojeg CPU osim fizičkih jezgri ima i logičke (virtuelne), pa tako recimo i7 860 ima 4 fizičke jezgre, a sa HT-om OS barata sa 8 komada.

Naravno za Core iX procesore su namjenjena dva nova socketa (1156 i 1366), tako da nisu kompatibilni sa starijim pločama koje na kojima su bili 775 procesori (između ostalih i C2D).

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 14:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
I naravno, sa novijom arhitekturom procesor je brzi na istom taktu za otprilike 15 do 20%

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 15:58 
Voajer
Voajer

Ne mora da znači. Sve zavisi od situacije u kojoj se koristi.

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2010, 15:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 18:20
Tebi kao nekome kome je vazno(pretpostavljam, ako sam u krivu slobodno me ispravi ;)) koji cpu bolje radi, evo ti odgovora :
Radio sam i sa dual i quad i ix intelovcima, ix naravno rade bolje od VECINE dual i quad core procesora.Glavna razlika je, kao sto neko rece, da sa ix imas Hyper-Threading,ondnosno multitasking(nadam se da znas sta je to).Tako da ix procesori su vise namjenjeni u profesionalne svrhe, mada, naravno, odlicno rade i za igre i slicno :).
Iskreno mislim da za potrebe obicnog korisnika(znaci igranje zahtjevnih igara, net, kucanje, tu i tamo video obrada, web design, photoshop...znaci sve sem rada u npr auto cad i slicnim programcicima) ti je dosta dobar dual core.
Mislim da je za nas dzep i potrebe, najbolje uzeti Intel e8400 koji fabricki radi na 3.00 ghz.Vidio sam ga u infocomu, radio sam na njemu i odlican je.
Ili nesto stariji quad core q6600, koji je bio i ostao moj #1 intelovac :).

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2010, 19:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Saleee86 je napisao:
Tebi kao nekome kome je vazno(pretpostavljam, ako sam u krivu slobodno me ispravi ;)) koji cpu bolje radi, evo ti odgovora :
Radio sam i sa dual i quad i ix intelovcima, ix naravno rade bolje od VECINE dual i quad core procesora.Glavna razlika je, kao sto neko rece, da sa ix imas Hyper-Threading,ondnosno multitasking(nadam se da znas sta je to).Tako da ix procesori su vise namjenjeni u profesionalne svrhe, mada, naravno, odlicno rade i za igre i slicno :).
Iskreno mislim da za potrebe obicnog korisnika(znaci igranje zahtjevnih igara, net, kucanje, tu i tamo video obrada, web design, photoshop...znaci sve sem rada u npr auto cad i slicnim programcicima) ti je dosta dobar dual core.
Mislim da je za nas dzep i potrebe, najbolje uzeti Intel e8400 koji fabricki radi na 3.00 ghz.Vidio sam ga u infocomu, radio sam na njemu i odlican je.
Ili nesto stariji quad core q6600, koji je bio i ostao moj #1 intelovac :).

Evo, preporučio si E8400, volio bi da ga uporediš sa phenomII 955 BE (cijene su slične, izvor: vemil, hgspot, itsvet)

Ne zaboravi nas.

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2010, 21:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Iskreno AMD nisam dugo koristio, no iz licnog iskustva intel je uvijek davao bolje performanse od amda u istom cjenovnom rangu.Ne govorim da je i ovog puta slucaj, ali takav je moj utisak.

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2010, 08:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Saleee86 je napisao:
Iskreno AMD nisam dugo koristio, no iz licnog iskustva intel je uvijek davao bolje performanse od amda u istom cjenovnom rangu.Ne govorim da je i ovog puta slucaj, ali takav je moj utisak.

Pa dobro, između ta dva procesora koji bi rađe preporučio nekom laiku koji traži savjet od tebe?

Ne zaboravi nas.

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2010, 00:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Intel, uvjek je bolji na duze staze ;)

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2010, 13:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ne ne. nisi dobro svatio. Koji bi procesor prije preporučio između sljedeća dva: phenom 955 BE i E8400. Kako misliš da je intel bolji na duže staze? pa evo ti primjer gdje imaš najnoviji procesor kompatibilan sa ddr3 memorijom i najnovijim amd čipsetom, a isto tako podržava i ddr2 i sada već prastare am2 sokete. manje se grije, bolje se klokuje. da ne spominjmeo bolju Ht podršku te više jezgara. ako se ne razumiješ u AMD onda to i napiši a ne sulude odgovore tipa intel bolji na duže staze.

Ne zaboravi nas.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2010, 18:57 
Voajer
Voajer

U konkretnom slučaju bi bolje bilo ići na AMD platformu, pogotovo ako se u kombinaciji nalazi neka bolja (opremljenija) ploča koja je spremna primiti na sebe i novije procesore. E84 je s775 procesor. Ta platforma je izumrla i nema svrhe ulagati u nju.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]