banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 06:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Jan 2010, 13:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Pozdrav,

Dakle, trebam razvuci ukupno oko 60 metara UTP kabla i imam problem. Kupio sam kabl u jednoj od prodavnica u BL, da im ne spominjem ime, ali kabl je los, na samo 10 metara ima skoro 5% gubitaka.
Na 30 metara je potpuno neupotrebljiv. Izolacija je od neke plastike koja puca na malo nizim temperaturama, a vjerovatno i zice nisu od nekog kvalitetnog materijala.

Ako neko ima iskustva sa ovom problematikom, molio bih savjet - gdje, u kojoj firmi u BL mogu kupiti kvalitetnu mreznu opremu, par switcheva, utp kabl i konektore.

Hvala.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2010, 14:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
prvo treba da znaš da možda i nije kriva ta prodavnica gdje si kupio kabl.

da li si rekao za šta ti treba kabl?
Postoje različiti modeli UTP kabla.

Postoji UTP kabl koji se postavlja u kanalice (klasični UTP kabl koji je i najprodavaniji) i ima 4 parice
Postoji kabl koji je namjenjen tzv patch kablovima i on je višežilni (ili mekani, kako ga neki zovu) sitne žičica spojene u 4 parice.

Postoji kabl koji se zove STP (mislim da baš ovaj tebi treba) on je oklopljen, tj oko parica ima zaštitnu ALU foliju kao i jednu žicu u sredini kabla, između parica. Ovaj kabl služi za postavljanje VAN tj. outdoor kabl koji će odolijevati vremenskim uslovima (kiša, snijeg, i najbitnije grmljavina)

Ako ti se dešava gubljenje signala, onda je to u većini slučajeva problem sa konektorima.
Po standardu svaki mrežni kabl (koji nije patch) trebao bi da se završava sa utičnicom. Iz te utičnice ide patch kabl do aktivnog mrežnog uređaja (računara, switch-a, router-a...)

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2010, 14:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Eh da i na kraju, postoji firma koja se zove INFOHOME i nalaze se u ulici Bulevar Vojvode Stepe Stepanovića br. 97

Oni ti imaju sve vrsta UTP kablova.

Objasni Aleksandru za šta ti treba kabl.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 17:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Hvala na odgovoru.

Inace, sve mrezne konekcije koje imam u kuci idu ovako :

router -> switch ->kabl-> switch ->kabl-> uredjaj.

Dakle nijedan racunar ili uredjaj nije spojen direktno na kabl, nego svaki uredjaj ide na switch.
U prodavnici u kojoj sam kupio kabl, konektore i switch sam prilicno detaljno objasnio momku o cemu se radi i sta mi treba, plus nije mi prvi put da razvlacim kabl i stavljam konektore. Jasno je ko dan da je kabl smece.
Necu reci da je krivica na njima u prodavnici, prije ce biti do trzista gdje svi trce za jeftinim a niko ne pita za kvalitet.

U svakom slucaju jos jednm hvala, svraticu do "infohome" vidjeti sta i kako.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 17:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Rocker je napisao:
Necu reci da je krivica na njima u prodavnici, prije ce biti do trzista gdje svi trce za jeftinim a niko ne pita za kvalitet.

nažalost tako je svagdje i za svu robu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]