Koliko sam ja vidio obično se za igre preporučuje uzeti solidan CPU, ne najbolji i najskuplji, i uzeti što bolju grafičku karticu. Sad je DDR2 RAM jeftin pa može i njega više. Mada to sve zavisi i od toga koliki monitor korisnik ima i na kojim rezolucijama bi igrao, sa većim monitorom i ako želi igrati u native rezoluciji treba imati jači kompjuter, posebno grafičku karticu. Zavisi i na kojem operativnom sistemu bi igrao, Visti treba više RAM-a, za Win7 ne znam.
Inače ne znam šta ti znači "najbolja konfiguracija", nema tu nekog limita, uvijek može bolje, zato je bolje govoriti o trenutno najoptimalnijoj konfiguraciji za all-around upotrebu sa naglaskom na igrama kao najzahtjevnijoj aktivnosti. Ja planiram kupovati upravo tako nešto, možda već uskoro. Planirao sam sledeći kompjuter bazirati na Intelu, nešto ranije bi to bio neki C2Q a sada bi to bio Core i7, ali sve više razmišljam o Phenomu II koji upravo sad kreće u prodaju a sutra se skida NDA (Non-disclosure agreement) pa kreću testovi sa njim ali po dosadašnjim je u rangu sa Q9550 sve ukupno, mene zanima kako će raditi u igrama na većim rezolucijama. Za njega idu jeftine AM2+ ploče i jeftini DDR2. Kasnije se to može zamijeniti za AM3 i DDR3 kad postanu jeftiniji i isplativiji.
Core i7 platforma je odlična, ali skupa, a u igrama nije toliko bolja, mada sve ćemo vidjeti narednih dana.
Mene zanima kad će se Phenom II moći nabaviti u firmama u BL, i po kojim cijenama. Čim neko čuje neka viče

. Čujem da se u Beogradu očekuju već iza božića i da će ih biti u dovoljnim količinama, predviđena cijena je 270 € za najjači model Phenom II 940 (3 GHz, Black Edition, 8 MB cache ukupno).