banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 00:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Overclock: da ili ne?
PostPoslato: 09 Nov 2009, 22:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Apr 2009, 15:19
Pošto se danas sve svodi oko napucavanja mašina do iznemoglosti ja bi da načmem novu temu. U stvari nikad nisam volio klokovanje jer nemam pojma kako će to konfa podnositi, znam ja da se tu neće odma nešto desiti al vjerujem da oće. Tako sm kod druga igro neke igrice na sempronu 2600+ 1.6GHz i to nešto il oće il neće, uglavnom neće, i klokujem ga na 2 GHz, i neće, resetuje se, pojavljuje se plavi ekran... sve, sve, sve al neće se upaliti. Nakon jednog boot-anja vidim da ram radi na 500 MHz, i spustim u biosu brzinu rama sa 200 na 166MHz, brzina rama jeoko 417 ili tako nešto al komp radi dobro. Zatim dignem proc na 2.8GHz i spustim ram na 100 MHz i neće ni da boot-a. Clear cmos postavim ram na 133MHz, a proc na 315MHzx8 (2.52GHz):

Slika

Na ovaj način sam dobio 20-50% jači procesor, mene najviše zanima kako elektroliti i ram trpe ovakvo naprezanje.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2009, 12:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2005, 00:10
za dobar overclock trebas imati dobre komponente

kad se sjetim kad sam se ja lozio na to
DFI, AMD Venice,San Diego jezga, Corsair XMS i Xpert memorije
pa pravi vodeno hladjenje pa iznosi na balkon, pa radi Super pi i 3d mark....

PIK Radnja

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2009, 13:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
Nema nista lose u klokovanju, danasnje komponente imaju razne vidove zastite koji onemogucavaju kvarove, crkavanja i sl.
Stvar je u tome da kada se klokuje da se ide postepeno sa povecanjem FSB u koracima od recimo 10-15, zatim ako imate neku Value memoriju da smanjujete odnos takta memorije i FSB-a da taj takt memorije ostane sto pribliznije def taktu...

Zatim ako zelite neke vece klokove potrebno je povecanje napona, a samim tim procesor ce se vise grejati pa vam je potrebno i bolje hladjenje od onog fabrickog...

Postupak klokovanja graficke karte se najcesce obavlja preko programa RivaTuner.
Potrebno je poslije svakog klokovanja bilo procesora ili graficke odraditi neki test koji dosta optereti ove komponente da bi se provjerila stabilnost...

@Rodjo
Za prikaz specifikacija i rezultate klokovanja za procesor provjeravaj sa programom CPU-Z, a za graficku GPU-Z...

Evo i nekih programa koje ja koristim za provjeru stabilnost.
Za procesor:
Orthos Prime
Super Pi
Prime95 32-bit
Prime95 64-bit

Za memoriju:
Memtest

Za grafiku:
3dMark, Vantage...
Furmark Ovaj program mnogo opterecuje graficku i zna da je zagreje vise nego bilo koji drugi program, tako da ne preporucujem onima koji imaju referentno ili silent hladjenje.
Video Card Stability Test

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2009, 14:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

potrebno memorija sa sto nizim latencijama
pozeljno da ide 1:1 sa FSB ( na procesoru otkljucan mnozilac ), dobra ploca koja moze gurati velik FSB,
dobro hladjen procesor i chipset
i udri polako

evo sad nadje na netu
Citiraj:
miki321oc - 29.20 seconds - Venice 3200+@ 2876 MHz Air

super Pi odradjen
to mi je najbolji rezultat koji je mogao da prodje test
a pravio sam i screen shot i CPU-Z validaciju ( udje u windows na 3GHz i 625 Mhz DDR, naravno Corsair XMS na 2.5-4-4 8) )

PIK Radnja

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2009, 19:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Može li neko biti tolko ljubazan da mi objasni šta su to latencije rama.
Na ovom kompu je jedna kartica od 512 (2.5-3-3-8@200MHz) druga je 256 (2.5-3-3-8@200MHz). (2.0-2-2-6@133MHz).

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2009, 19:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

richa je napisao:
Nema nista lose u klokovanju, danasnje komponente imaju razne vidove zastite koji onemogucavaju kvarove, crkavanja i sl.
Stvar je u tome da kada se klokuje da se ide postepeno sa povecanjem FSB u koracima od recimo 10-15, zatim ako imate neku Value memoriju da smanjujete odnos takta memorije i FSB-a da taj takt memorije ostane sto pribliznije def taktu...

Zatim ako zelite neke vece klokove potrebno je povecanje napona, a samim tim procesor ce se vise grejati pa vam je potrebno i bolje hladjenje od onog fabrickog...

Postupak klokovanja graficke karte se najcesce obavlja preko programa RivaTuner.
Potrebno je poslije svakog klokovanja bilo procesora ili graficke odraditi neki test koji dosta optereti ove komponente da bi se provjerila stabilnost...

@Rodjo
Za prikaz specifikacija i rezultate klokovanja za procesor provjeravaj sa programom CPU-Z, a za graficku GPU-Z...

Evo i nekih programa koje ja koristim za provjeru stabilnost.
Za procesor:
Orthos Prime
Super Pi
Prime95 32-bit
Prime95 64-bit

Za memoriju:
Memtest

Za grafiku:
3dMark, Vantage...
Furmark Ovaj program mnogo opterecuje graficku i zna da je zagreje vise nego bilo koji drugi program, tako da ne preporucujem onima koji imaju referentno ili silent hladjenje.
Video Card Stability Test

Ovaj program meni ne pokazuje ništa više od everesta. Kako ću viditi rezultate klokovanja?

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2009, 21:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

cpu-z sluzi da ti ispise na koliko je klokovan procesor i ram
i snimis validacioni fajl
i okacih ga na cpu-z stranicu i imas validaciju da si izvukao xxxx MHz iz procesora i RAM-a
http://valid.canardpc.com/

PIK Radnja

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2009, 22:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

BIG FUCKIN' DEAL!!! Ko da ja sam ne mogu viditi kolko sam izvuko iz procesora isl. Ja prosto nisam želio da se kurčim kako sam ja klokovo semprona, jednostavno me interesuje koliko je to štetno raditi. A ja sam vidim koliko se dobija klokovanjem tog procesora, a dobija se mnogo, ne zanima me ko će šta napisati o tome.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 09:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Rodjak je napisao:
BIG FUCKIN' DEAL!!! Ko da ja sam ne mogu viditi kolko sam izvuko iz procesora isl. Ja prosto nisam želio da se kurčim kako sam ja klokovo semprona, jednostavno me interesuje koliko je to štetno raditi. A ja sam vidim koliko se dobija klokovanjem tog procesora, a dobija se mnogo, ne zanima me ko će šta napisati o tome.

Da li je štetno ''frizirati'' motor na autu???

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 10:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ako se pravilno vozi nije 8)

PIK Radnja

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 11:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
miki321oc je napisao:
ako se pravilno vozi nije 8)

A ko to ''frizira'' auto da bi ga pravilno vozio?? :roll: :roll:

Tako je i sa računarom.

Overclolkuješ ga da bi opet koristio Office ili Web browser :lol: :lol: :roll: :roll: :roll:

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 12:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

to je tacno

to je cisti luksuz i eto neka zanimacija da se utrosi visak vremena

PIK Radnja

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 19:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

DELLBOY je napisao:
Da li je štetno ''frizirati'' motor na autu???

Ako je u nekim granicama normale svakako nije, a jos manje je rizicno klokovati procesor, grafiku pa i memoriju.

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2009, 17:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Nisi potpuno u pravu... Ako je u granicama neke normale onda neaš niš od klokovanja... to mora ići dokle može ići, a mi ne znamo dokle može ići...

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2009, 00:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Rodjak je napisao:
Nisi potpuno u pravu... Ako je u granicama neke normale onda neaš niš od klokovanja... to mora ići dokle može ići, a mi ne znamo dokle može ići...

Potpuno sam u pravu... Primjer. Ja imam procesor Intel e5200 koji radi na fabrickih 2.5GHz. Neki njegovi max klokovi na vazduhu su do stabilnih 3.8GHz, sve preko je u najvecem broju slucajeva nestabilno. Taj procesor moze ici ladno preko 4GHz i po tvom to treba ganjati, a to ne mozes postici da ti sistem bude stabilan.

E sad za tih 3.8Ghz treba imati stvarno dobro hladjenje. Posto ja imam BOX kuler drzim ga na 3.3GHz 24/7 uz minimalno povecanje napona, taman toliko da se temp ne poveca ni 1C, sto je meni sasvim dovoljno da isprati moju graficku (ati 4850). Naravno probavao sam i preko i rezultati u igrama su bili zanemarljivi 1-2 fps-a, sto meni ne znaci apsolutno nista. Malo poboljsanja je bilo u realnim aplikacijama tipa winrar,a li je i to zanemarljivo, mnogo vise bi mi znacilo jos jedno jezgro nego da ganjam visoke klokove i znojim proc bez veze, odnosno za par procenata brze. Ali opet sa Box kulerom nisam mogao da predjem preko 3.6 jer su temp pocele da divljaju i to me zabrinjavalo i zadrzao sam se na pomenutih 3.3GHz...

Ovakvih primjera imas koliko hoces, recimo Phenom II 965 je klokovan na 6,3GHz (cini mi se), ali njegov stabilan klok na vazduhu je oko 4GHz, a on moze mnogo vise ali tu vec ide problem stabilnosti sistema i pregrejavanje samog procesora.
Ovakvih primjera ima koliko hoces, i niko iz svog procesora ne vadi max, nego onoliko koliko smatra da ga nece unistiti i sa koliko ce on biti zadovoljan i sa koliko ce mu moci raditi 24/7...

I jos jednu stvar da dodam, svako od nas ima drugacije shvatanje pojma "granice normale". Za mene je to ovo sto sam gore opisao.

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2009, 16:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Dobro, onda nisi kloker. Bilo kakvo poboljšanje nije zanemarljivo, a ako jeste onda si potrefio na loš procesor. Šta misliš kolika je razlika u radu semprona sa slike odozgo kad se takt sa 1.6 digne na 2.5GHz. Enormna! Razlika je u tome da na 1.6 neće da pokrene ništa, a na 2.5 pokreće i crysis.
Osim toga treba mi neko ko će mi objasniti par stvari:
AsRock M3A790GXH na slici

Slika
Ja koliko sam skonto je da ova ploča ima solid state elektrolite, i dobro odrađeno napajanje, pa ipak neki ljudi kažu da to nije dobra stvar za klokovanje. Želim komentare od nekih klokera.

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2009, 17:23 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Ajde, molim te, definiši pojam kloker. To su ljudi koji spaljuju komponente? A i ASRock je poznat, koliko ja znam, kao proizvođač budget, a ne klokerskih ploča...

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2009, 20:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2008, 00:12
Rodjace, nisam te bas najbolje razumio. Ta je dobra ploca i sasvim solidan overclocker. ASRock zadnjih par godina pravi prilicno dobre ploce.

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2009, 20:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Rodjak je napisao:
Dobro, onda nisi kloker. Bilo kakvo poboljšanje nije zanemarljivo, a ako jeste onda si potrefio na loš procesor. Šta misliš kolika je razlika u radu semprona sa slike odozgo kad se takt sa 1.6 digne na 2.5GHz. Enormna! Razlika je u tome da na 1.6 neće da pokrene ništa, a na 2.5 pokreće i crysis.
Osim toga treba mi neko ko će mi objasniti par stvari:
AsRock M3A790GXH na slici

Slika
Ja koliko sam skonto je da ova ploča ima solid state elektrolite, i dobro odrađeno napajanje, pa ipak neki ljudi kažu da to nije dobra stvar za klokovanje. Želim komentare od nekih klokera.

Rodjo stari prvo da ti kazem da ti nisi covjek za bilo kakav vid diskusije, mislis da sve znas i da si uvijek u pravu i da svi razmisljaju na nacin kao ti...
E sad ja nisam govorio o bilo kakvom poboljsanju nego o dovoljnom poboljsanju koje moze da isprati ostale komponente u kucistu. A za razliku u kloku tog semprona ne mislim nista dok mi ne provrtis neki test. Evo recimo provrti mi 3DMark 03 na def kloku i na 2.5GHz, da vidim tu enormnu razliku. Pa onda mozemo polemisati....

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2009, 22:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Richa na tvoj post bi najrađe odgovorio srednjim prstom. Čisto da znaš ne želim druge uvjeravati ni u šta. pogotovu tebe. Ja znam šta znam...
Ma dajte lock teme...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]