banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 00:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Nov 2009, 18:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2007, 21:17
Zelim da uzmem novi procesor do jedno 300, 350KM maximum ali ne znam koji da uzmem ovaj quad core 2.33GHz ili core 2 duo 3.0GHz, koji ce imati bolje preformanse i u cemu (igrice, programi, aplikacije, brzina OS-a, itd.), ima li ko da ima jedan od ova dva pa da cujem vasa misljenja, preporuke i savjete. Hvala

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2009, 20:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
Pretpostavljam da se radi o Intel Q8200 i Intel E8400.
Moj izbor bi se sveo na E8400 iz prostog razloga sto je lud overkloker i sa dobrim hladjenjem lagano radi na 4.00GHz. Za igre je definitivno bolji od Q8200 koji je uzgred veoma lose klokerski raspolozen. Mada ta dva jezgra znace dosta u programima sa renderovanjem tipa Photoshop, video encode, winrar i sl. Ali i E8400 je veoma dobar sto se ovog svega tice i veoma malo zaostaje, toliko da bi jedva primjetio. Dobro bi bilo da nam kazes ostale komponente koje imas, i to moze da odluci na sta da ides...
Mada kako god ja bih definitivno isao na E8400...
Evo i jedno poredjenje ta dva procesora: http://www.anandtech.com/bench/default.aspx?p=52&p2=56
Na testu mozes vidjeti gdje pobjedu odnosi Q8200, a gdje E8400. Mislim da ce ti biti sasvi jasno koji je tvoj buduci procesor...

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2009, 23:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 22:04
cisto sumnjam da se bavis video i audio obradom, pa ti zato preporucujem core2duo.

Beckett: We're in another galaxy. How much more out can you get?

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2009, 01:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
A možda se ne bavi ni overklokom pa mu ništa ne znači koji se bolje overklokuje.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2009, 09:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
Za svakodnevni rad bolje uzeti c2q. Za igre bolje c2d al pitanje je kad ce igre poceti da koriste vise jezgara. To bi trebalo biti brzo

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2009, 11:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vec su polako pocele da koriste vise jezgara.

@Vader
A i da ne klokuje ni jedan ni drugi, opet je e8400 na vecem pocetnom taktu, ima vise kesh memorije, po mom misljenju je bolja opcija.
http://ark.intel.com/Compare.aspx?ids=36547,33910,
Ali opet treba sacekati postavljaca teme da vidimo za sta ce njemu najvise koristiti i kakva je ostala konfiguracija, da bi vidjeli sta je konacna odluka....

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2009, 18:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pa igrice mi i ne igraju bas toliku ulogu koliko mi igra multitasking raditi sa sljedecim programima macromedia flash, dreamweaver, corel draw, photoshop, posto bilo sta kad radim najvise mi je potrebno multitasking sto veci npr ja sam imam intel celeron 3.0GHz koji je star oko 3 god (u zadnjih godinu dana sve kad saberete nije bio ugasen preko 48h) sto mi je skratilo zivotni vijek procesora tako da sad radi na oko 1GHz, probao sam instalirati paket cs-4 koji radi al isto kao i da ne radi toliki mi problem pravi, zatim npr u corelu kad mjenjam font nekom textu (posto imam preko 2k fontova) po 3min cekam da se otvori dropdown menu sa fontovima a sto se tice moje config racunara je sljedece graficka GeForce 7300GT, RAM-a imam 2GB i kupicu jos 2, maticna je AsRock 775twins-HDTV koja NE podrzava Quad procesore (mislim da podrzava ovaj E8400-nisam siguran, moze li ko da provjeri to molim vas)sto znaci da bi mozda ako bi uzimao c2q sacekao bih jos malo pa bih uzeo i maticnu, napajanje imam neko nisam siguran ja mislim 500, 550W , znaci najbitnije je multitasking sto veci i da mi programi malo zahtijevniji ne prave probleme u smislu stopanja, kasnjenja itd.

Poslednji put menjao sagittarius dana 15 Nov 2009, 19:11, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2009, 18:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

da i naravno sam to zaboravio pitati, kakve preformanse prave jedan i drugi (i koji pravi bolje?) pri overklokovanju i kakva je sigurnost pri overklokovanju kod oba?

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2009, 22:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Na zalost, tvoja ploca ne podrzava ni jedan od ova dva procesora, tako da ces morati da kupujes i plocu. Ova ploca ima ddr1 memoriju, i ddr2 (samo do 667mhz).
Ti ces morati mjenjati i plocu i procesor i memoriju, ako zelis nesto da napravis...http://www.asrock.com/mb/overview.asp?M ... HDTV&s=775

A u tom slucaju svakako bih ti predlozio da NE IDES na Intel 775socket, jer je on prakticno mrtav, vise se ne prave procesori za ovaj socket. Intel je izbacio nove serije i5, i7 a uskoro i i3 procesore, sa drugacijim socketom. Moj prijedlog ti je da ides na Intel i5, ako ti je skup onda imas odlicno i jeftinije rijesenje kod AMD (amd Athlon II x4 620/630 i odgovarajuca ploca).

Sto se tice overklokovanja e8400 je lud kloker to sam vec rekao, sa dobrim hladjenjem radi na 4.0GHz za svaki dan, dok je ovaj Q8200 veoma los kloker (mali mnozioc, zbog cega treba ogroman FSB koji veoma malo broj ploca moze da izgura, a i cijena im je paprena)...

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2009, 22:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

richa je napisao:
Na zalost, tvoja ploca ne podrzava ni jedan od ova dva procesora, tako da ces morati da kupujes i plocu. Ova ploca ima ddr1 memoriju, i ddr2 (samo do 667mhz).
Ti ces morati mjenjati i plocu i procesor i memoriju, ako zelis nesto da napravis...http://www.asrock.com/mb/overview.asp?M ... HDTV&s=775

A u tom slucaju svakako bih ti predlozio da NE IDES na Intel 775socket, jer je on prakticno mrtav, vise se ne prave procesori za ovaj socket. Intel je izbacio nove serije i5, i7 a uskoro i i3 procesore, sa drugacijim socketom. Moj prijedlog ti je da ides na Intel i5, ako ti je skup onda imas odlicno i jeftinije rijesenje kod AMD (amd Athlon II x4 620/630 i odgovarajuca ploca).

Sto se tice overklokovanja e8400 je lud kloker to sam vec rekao, sa dobrim hladjenjem radi na 4.0GHz za svaki dan, dok je ovaj Q8200 veoma los kloker (mali mnozioc, zbog cega treba ogroman FSB koji veoma malo broj ploca moze da izgura, a i cijena im je paprena)...

hvala ti puno brate mada mi nije jasno sto moram da kupujem i memoriju kad imam 1 plocicu od 2GB rama ddr2?

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2009, 23:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

U tom slucaju ne moras. Pretpostavljao sam da imas ddr1... Na kolikoj frekvenciji tadi ta memorija?

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 17:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

nisam siguran al mislim da je u pitanju 800MHz frekvencija rada RAM-a

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 20:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
samo da znas ako dodas i brzu memoriju bices prinudjen da je koristis na 800

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 00:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma i ovako je prinudjen da je koristi na 667mhz, jer mu toliko ploca podrzava...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]