Vader je napisao:
Zna li neko gdje su najjeftiniji ketridži za kupiti?
Nedavno sam ih odnio na punjenje i ne rade kako treba, crna ne štampa ni malo a od boja radi tek plava ali i ona slabo. Kada sam davno nosio na punjenje isto crna više nije radila. Koliko sam čuo bitno je da ketridž ne bude dugo prazan, meni je crni možda bio prazan neko vrijeme prije nego što sam ga odnio na punjenje, ali kao što rekoh ovaj put mi ni boje ne rade kako treba. Zato sam odlučio da kupim nove ketridže. Koliko vidim cijena oba ketridža je oko 60 KM, u HGspotu bi bila 59 KM a u Mediamarketu 63 KM. U pitanju je štampač HP 2280, ketridži su HP 21 black i HP 22 color.
Do sada sam samo dva puta nosio ketridže na punjenje i oba puta to više nije radilo kako treba, samo što su prvi put radile sve boje, samo nije radila crna, vjerovatno je zapeklo, i sada na crnom ketridžu kad ga pogledam mi djeluje da je zapeklo, ima skorene crne boje tamo gdje boja izlazi. Kakva su vaša iskustva sa punjenjem, da li ste imali ove situacije kao ja i šta tada radite?
Uvijek sam "refil" radio kod Darija iz Blizanaca (TwinToner) i dok je bio na Paskulinoj ciglani i sad u Boriku iza Face-a. HP najbolje podnosi ponovno punjenje, Lexmark slabije, Epson isto tako, dalje da ne nabrajam. Nije samo bitno da kertridž ne stoji dugo prazan. To je najbitnije. Ali je isto tako bitno da ne stoji dugo neupotrebljen. Bar jednom sedmično, potrebno je provući jednu štampu da se povuku sve boje. To je najlakše ako otvorite MS Paint, napravite četiri polja i napunite ih redom crnom, cyan, žutom i magentom (to su boje koje su u kertridžima) i pustite to na štampu. Kad kertridž dugo stoji, boja se suši i zatvara prolaze.. To onda ovi što rade sa njima malo protresu u ultrazvučnoj kadi (obavezno ih zamolite da vam to urade, ako vam je kertridž stajao) i malo se to sredi. Ali ne može ni to do besvjesti. Potrebno je malo tu i truda kod kuće. Povremeno izvaditi kertridže i lagano ih očistiti lotos-maramicom. Ako je štampaš već malo duže u upotrebi, potrebno ga je otvoriti i očistiti gumice koje čiste kertriže tokom štampe i kadicu koja skuplja tintu ispod njih. Ne biste vjerovali koliko se to zaprlja. Ako su te gumice puno prljave, džaba vam punjenje i punjenje. Ako znate, očistite sami. Ako ne, odnesite neka očiste oni. Sigurno je jeftinije nego set novih kertriža.
A ako je sve ovo malo previše komplikovano, razmislite koliko vam stvarno treba "pljuckavac" u boji i da li je vrijeme da se kupi kakav polovan, a dobar laser, crno bijeli naravno?!